Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Μετωπική» Αγοραστού- Παπατόλια-Αλεξάκου για την απογραφή


Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Της... κακομοίρας χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας με επίκεντρο την απογραφή των οικονομικών δεδομένων που παραλαμβάνει η αιρετή Περιφέρεια και «φόντο», τις χθεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες, οι οποίες προκάλεσαν πολιτικά σχόλια αλλά και φόβους ότι και νέες περικοπές περιμένουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από «μετωπική σύγκρουση» του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με τους πρώην νομάρχες Μαγνησίας Απ. Παπατόλια και Καρδίτσας Φ. Αλεξάκο για την «κληρονομιά» που αφήνουν οι πρώην Νομαρχίες, η συνεδρίαση μετατράπηκα σε γενικευμένη «σύρραξη», όπου έλαβαν μέρος και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από μέλη του σώματος το Π.Σ. ως «αρένα» και «ρινγκ». Και με τους εκπροσώπους των μικρότερων παρατάξεων να μιλάνε για «κοκορομαχίες» του δικομματισμού και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ανάμεσα στα άλλα εκτοξεύτηκαν στον αέρα και χαρακτηρισμοί όπως «κοινός συκοφάντης» και «άσχετος» από τον Απ. Παπατόλια προς τον Κ. Αγοραστό με επίκεντρο τη διαφωνία που ξέσπασε μεταξύ των πρώην νομαρχών και της Περιφέρειας για τον τρόπο που ερμηνεύονται οικονομικά μεγέθη, ως «χρέη» ή ως «υποχρεώσεις» των πρώην Νομαρχιών της Θεσσαλίας που κληρονομεί η Περιφέρεια.
Τελικά, τόσο η απογραφή, όσο και ο προϋπολογισμός που ακολούθησαν στην συνέχεια εγκρίθηκαν από το σώμα κατά πλειοψηφία.
Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Συγκεκριμένα, από την ημέρα δημοσιοποίησης των στοιχείων της απογραφής, με δηλώσεις που είχαν κάνει οι πρώην νομάρχες Μαγνησίας και Καρδίτσας είχε καταστεί σαφής η διαφωνία για το γεγονός ότι στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός είχε χαρακτηρίσει τα 122,2 εκ ευρώ που προέκυψαν από την απογραφή ως «νάρκη χρέους στα θεμέλια του νέου θεσμού».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Και στη χθεσινή του τοποθέτηση ο περιφερειάρχης αφού διευκρίνισε ότι τελικά το συνολικό ποσό είναι κατά δύο εκ. περίπου λιγότερο-από υπολογισμό ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς τρίτους της Νομαρχίας Καρδίτσας-υπογράμμισε ότι η απογραφή έγινε βάσει της ΚΥΑ του υπουργείου από υπηρεσιακούς παράγοντες και με στόχο να οριοθετηθεί η αρχή των νέων Περιφερειακών Αρχών γενικά, ώστε να ξέρει κάθε Περιφέρεια πόσα χρωστάει. Δεν έχει σκοπό ούτε να ωραιοποιήσει ούτε να δραματοποιήσει καταστάσεις. Η διαδικασία άλλωστε που επιβάλλει ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένη και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την αποτύπωση των πραγματικών στοιχείων που ζητά ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση, επισήμανε.
¨Όταν μίλησα για «βόμβα ελλειμμάτων» είπε, πολλοί παραξενεύτηκαν, αντέδρασαν, αυτοστοχοποιήθηκαν. Υπάρχουν όμως τόσες υποχρεώσεις που υπερκαλύπτουν και τα έσοδα από τους ΚΑΠ και είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Στόχος όμως ήταν να έχουμε την πραγματική εικόνα όσων παραλαμβάνουμε. Πρόκειται τόνισε, για μία ακτινογραφία της κατάστασης των τεσσάρων Νομαρχιών της Θεσσαλίας, μέχρις τις 3/12/10. Επανέλαβε δε, ότι η Περιφέρεια έχει σκοπό να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει όπως και να ολοκληρώσει τα έργα που είναι ημιτελή, και να συνεχίσει τις παρεμβάσεις στα υπουργεία για πρόσθετη χρηματοδότηση. Ενώ κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια προκειμένου να κλείσουν οι λογαριασμοί με το παρελθών και να προχωρήσουν όλοι μαζί στο μέλλον. Η Περιφέρεια θα καταστεί πρότυπο χρηστής, νοικοκυρεμένης διαχείρισης χωρίς χρέη, δήλωσε ο Κ. Αγοραστός.
Ο κ. ΑΛΕΞΑΚΟΣ
Ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας και περιφερειακός σύμβουλος της «Θεσσαλών Δύναμη», κ. Φώτης Αλεξάκος τοποθετούμενος-καθώς στην απογραφή γινόταν ειδική αναφορά για τα 15,7 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός των μη δημοπρατηθέντων έργων της πρώην ΝΑ Καρδίτσας-σε υψηλούς τόνους, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης της αυτοδιοίκησης και ενοχοποίησης αιρετών προσώπων.
Και κατηγόρησε τον κ. Αγοραστό, ότι επιχειρεί να δώσει συγχωροχάρτι στο κεντρικό κράτος υπολογίζοντας και χρηματοδοτήσεις των πρώην Νομαρχιών μέσω προγραμμάτων ως «χρέη», να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών έναντι των πολιτών σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ότι βρίσκει χρέη εκεί που δεν υπάρχουν λέγοντας ψέματα.
Ενώ, όπως υποστήριξε, στην πραγματικότητα, οι πρώην Νομαρχίες παραδίδουν στην Περιφέρεια ταμειακό πλεόνασμα και σημαντική προίκα έργων μέσω του ΠΙΝΔΟΣ του ΕΑΠΝΑ και άλλων προγραμμάτων.
Βαφτίζει ακόμη και τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ως «χρέη» είπε ο κ. Αλεξάκος γιατί τέτοια είναι η πρεμούρα να αυξηθούν τα ποσά.
Αν, τόνισε απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη αποδέχεστε ότι τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν από τα διάφορα προγράμματα δεν είναι υποχρεώσεις του κράτους, τότε ρίχνετε «λευκή πετσέτα».
Αντί να μας κατηγορείτε, έπρεπε να μας δίνεται εύσημα για τη δουλειά που κάναμε στις Νομαρχίες, κατέληξε.
*Σε απάντηση ο κ Αγοραστός ρώτησε αν αποδέχεται τον πίνακα με τα αναγραφόμενα ποσά και επανέλαβε ότι η Π.Α. δεν στοχοποιεί κανέναν και η απογραφή έγινε σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου. «Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τα νούμερα όπως θέλει» σχολίασε.
Ο κ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ
Ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας και επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» ανέφερε ότι η απογραφή είναι εργαλείο για αναπτυξιακές ευκαιρίες και όχι για να σπιλώνονται πρόσωπα και να απαξιώνεται η πορεία της ΝΑ.
«Αναθεωρήστε όσο είναι καιρός» είπε απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη. Βαφτίζετε το «κρέας-ψάρι» για να μην σας ζητήσουν οι πολίτες αυτά που προεκλογικά είχατε υποσχεθεί.
«Όλες οι πρώην Νομαρχίες είναι πλεονασματικές. Προφανώς δεν ξέρετε τι σας γίνεται» συνέχισε. «Ζητήστε συγγνώμη. Μην ανησυχείτε θα έχετε πολλά έργα να εγκαινιάσετε και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες».
ΠΕΡΙ... ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΩΝ
*Αντί άλλης απάντησης ο Κ. Αγοραστός και αφού «πιάστηκε» από το θέμα των φωτογραφιών που ανέφερε ο Α. Παπατόλιας, παρουσίασε έντυπο που είχε εκδώσει η Νομαρχία Μαγνησίας, και μαζί σχετικό σχόλιο που είχε δημοσιευτεί για το συγκεκριμένο έντυπο στο «ΒΗΜΑ» όπου χαρακτηριζόταν «πληκτική έκδοση με εργάκια» και σχολιάζονταν το γεγονός ότι μέσα υπήρχαν 40 και πλέον φωτογραφίες του τότε νομάρχη στα διάφορα έργα.
Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Απ. Παπατόλια, η οποία στην συνέχεια έγινε ακόμη εντονότερη, όταν στην εξέλιξη της συζήτησης, ο Κ. Αγοραστός, αναφέρθηκε σε συμβάσεις για το ίδιο έργο που είχε συνάψει η πρώην Νομαρχία Καρδίτσας με την ίδια εταιρία, με μεγάλη διαφορά στις εκπτώσεις (16%-61%).Αναφορά που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Φ. Αλεξάκου αλλά και του Α. Παπατόλια.
«Σπιλώνεται τα διαμάντια της παράταξης» είπε στρεφόμενος προς τον περιφερειάρχη.
Όταν μάλιστα ο Κ. Αγοραστός, αναφέρθηκε και σε δικαστική διαμάχη που είχε ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο, ο κ. Παπατόλιας , του αντέτεινε: «Είστε κοινός συκοφάντης»,«είστε άσχετος», «έχετε χαμηλό ανάστημα ηθικό και πολιτικό», «είστε λασπολόγος».
Στο σημείο αυτό γενικεύθηκε η «σύρραξη» καθώς, άρχισαν να παρεμβαίνουν αντιπερειφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι υπέρ του ενός ή του άλλου με τον πρόεδρο του σώματος Χρ. Λιάπη να αποκαλεί τον Απ. Παπατόλια «ταραξία του Περιφερειακού Συμβουλίου», τον Κ. Μπάρδα να τον χαρακτηρίζει «ψιλικατζή» και τον Δημ. Μητσιούλη να φωνάζει ότι αυτό δεν είναι συμβούλιο είναι αρένα οπού γίνονται κοκορομαχίες.
Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν κάποια στιγμή.
*Ο Β. Μπούτας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε ότι η παράταξή του δεν συμφωνεί με το ότι χρωστάει κανένας. «Βρήκατε κανέναν να έκλεψε η να υπεξαίρεσε;» ρώτησε την Π.Α.
Τότε δεν πρόκειται περί βόμβας. Εμείς δεν θα παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι και δεν θα ψηφίσουμε.
*Στην τοποθέτηση του ο Δημ. Μητσιούλης των «Ελεύθερων Θεσσαλών», παρατήρησε ότι ο δικομματισμός από την Αθήνα έφτασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ζήτησε δε να παρουσιαστούν στο σώμα οι πρώην νομάρχες για να εξηγήσουν ακριβώς σχετικά με τη διάθεση των χρημάτων.
*Ο Κ. Πουλάκης από τη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», ανέφερε ότι αν οι πολίτες της Θεσσαλίας έβλεπαν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα απομακρυνόταν ακόμη περισσότερο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ενώ έκανε αναφορά στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Γ. Παπανδρέου,
παρατηρώντας ότι προχώρησε σε εξαγγελίες την ίδια μέρα που βυθίστηκε ο «Τιτανικός».
*Ο Φ. Γενηκομσίου από την «Αριστερή Παρέμβαση», παρατήρησε ότι τέτοιες ενημερώσεις θα πρέπει να γίνονται σε ανοιχτές συγκεντρώσεις για να ενημερώνεται ο λαός και σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν ανέφερε ότι απαξιώνεται το ΠΣ.
«Αν νομίζουμε ότι ο κόσμος στα αδιέξοδα που βρίσκεται μπορεί να παρακολουθήσει αυτό το «ρινγκ» είμαστε γελασμένοι, είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά η απογραφή ψηφίστηκε, με τις 32 ψήφους, υπέρ ψήφισε και ο Δημ. Κουρέτας, 8 κατά και 1 λευκό ενώ ο Β. Μπούτας αποχώρησε.
*Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός της Π.Α. για το 2011, ο οποίος ανέρχεται σε 134.911.165,59 ευρώ, με τις ψήφους της πλειοψηφίας και του Δ. Κουρέτα.
Αναλυτικά για το θέμα του προϋπολογισμού η «Ε» θα επανέλθει αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger