Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τριήμερος αγώνας δρόμου στο Πήλιο


 Σηκώνει μανίκια... για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας. Με δύο εργολαβίες που αναλαμβάνουν από σήμερα να επιχειρήσουν στην είσοδο της Ζαγοράς και στη θέση «Κακοσκάλι» Ξουριχτίου, ξεκινά ο τριήμερος «αγώνας δρόμου» για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την απόδοση του οδικού δικτύου σε κυκλοφορία από άκρη σε άκρη έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι πληγές που άνοιξαν η μία πίσω από την άλλη στο οδικό δίκτυο του Πηλίου και που συνεχίζουν να «αιμορραγούν», υπαγορεύουν άμεσες εκτεταμένες παρεμβάσεις. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Αλεξόπουλου και στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λ. Ρίνης και Γ. Κίτσιος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, δόθηκε το σήμα της έναρξης του «αγώνα δρόμου» που καλούνται να κάνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών και την παράδοση του οδικού δικτύου σε κυκλοφορία από την ερχόμενη Δευτέρα.
«Τα προβλήματα είναι σε εξέλιξη. Προσπαθούμε επί 24ωρου βάσεως να αποκαταστήσουμε κατά προτεραιότητα τις ζημιές στα σημεία του οδικού δικτύου, με πρώτο στόχο από Δευτέρα να κυκλοφορούν ξανά τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δημ. Αλεξόπουλος.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν ήδη εγκατασταθεί συνεργεία δυο εργολαβιών. Η μια ασχολείται με την αποκατάσταση των ζημιών από τις καθιζήσεις του οδοστρώματος στην είσοδο της Ζαγοράς - με επιπλέον ευθύνη την παρακολούθηση των εξελίξεων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο - και η δεύτερη εργολαβία εργάζεται στο σημείο «Κακοσκάλι» Ξουριχτίου για την αφαίρεση τμήματος της απόκρημνης πλαγιάς όπου υπάρχει κίνδυνος μεγάλης κατολίσθησης. Οι επεμβάσεις είναι άμεσες, ενώ σηματοδοτούνται όλα τα σημεία όπου χρειάζεται η ειδική σήμανση. «Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα δυο αυτά σημεία οι εργασίες θα συνεχιστούν στα υπόλοιπα, με προτεραιότητα σε εκείνα που εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα», συμπλήρωσε ο κ. Αλεξόπουλος.
Ο δρόμος Χάνια-Κισσός ήδη δόθηκε στην κυκλοφορία προκειμένου να υπάρχει οδική προσέγγιση στα χωριά του Πηλίου. «Δεν θα σταματήσει κανένα έργο μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, οι οποίες, δυστυχώς αυξάνουν, καθώς το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει. Τα συνεργεία θα εργαστούν όλο το τριήμερο ώστε από Δευτέρα να έχει αποκατασταθεί η συγκοινωνία», κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.
Σημειώνεται ότι έκθεση αυτοψίας στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, έχει ήδη συντάξει η Τροχαία, υποδεικνύοντας τα σημεία που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, ωστόσο έως και χθες το απόγευμα, δεν υπήρξε εισήγηση ή απόφαση για τη διακοπή της κυκλοφορίας.
Τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια προς Ζαγορά, ούτε χθες έλυσαν... χειρόφρενο, ενώ αναστάτωση επικράτησε στη λειτουργία των σχολείων της περιοχής, από τη στιγμή που λόγω της διακοπής της συγκοινωνιακής σύνδεσης, 12 περίπου δάσκαλοι και νηπιαγωγοί δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρών στις σχολικές αίθουσες.
Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι του Πηλίου διαμαρτύρονται για τη δυσφήμιση της περιοχής, που ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση και την τοπική οικονομία. «Το Πήλιο έχει πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια. Τώρα ναι, το πρόβλημα είναι μεγάλο, χρειάζονται όμως λύσεις κι όχι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας. Τα χωριά είναι προσεγγίσιμα από επιβατικά αυτοκίνητα και μίνι μπας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Κ. Λεβέντης.
Ερώτηση της «Θεσσαλών Δύναμη»
 
 
Ερώτηση σχετική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το οδικό κύκλωμα Πηλίου, κατέθεσαν προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Λιάπη, η οποία κοινοποιείται και προς τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Θεσσαλών Δύναμη» στην οποία αναφέρονται τα εξής:
1. Θα ληφθεί επιπλέον μέριμνα για αύξηση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Θεσσαλία έτσι ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 11/3 και οδήγησαν στην αρχική δημοπράτηση (Ξουρίχτι – Ζαγορά, υπόλοιπο οδικό δίκτυο Πηλίου);
2. Θα ληφθεί μέριμνα αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στο εκτεταμένο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου;
3. Θα επισπευστούν οι μελέτες εφαρμογής για μόνιμη αποκατάσταση επικίνδυνων σημείων με βάση τις γεωλογικές προμελέτες του ΙΓΜΕ που ήδη έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία των πρώην Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου καθώς και της Νομαρχίας Μαγνησίας;
4. Θα ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας των καθημερινά εξυπηρετούμενων από το οδικό δίκτυο Πηλίου (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι, οδηγοί Αγροτικού Συν/σμού Ζαγοράς);
  
 
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger