Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Νεκρός «έπαιρνε» σύνταξη έξι χρόνια…

Όπως αποκαλύφθηκε από το ΙΚΑ Βόλου, ύστερα από καταγγελία


Επί έξι χρόνια Βολιώτης «ελάμβανε» σύνταξη γήρατος από το ΙΚΑ, ενώ είχε πεθάνει…
Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο περιστατικό αποθανόντα, που συνεχίζει να λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό ταμείο, ενώ αυτός έχει αποδημήσει εις Κύριον… Στο μεταξύ, τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού στο ΙΚΑ Βόλου συνεχίζονται, ενώ αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας με αφορμή και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.
Προχθές αποκαλύφθηκε ότι ένας Βολιώτης, που έχει πάει στον άλλο κόσμο από το 2005, συνέχιζε μέχρι τώρα να λαμβάνει την σύνταξή του. Κι αυτός φυσικά την σύνταξη δεν μπορούσε να την χαίρεται, την χαίρονταν ωστόσο κάποιοι από τους κληρονόμους του… Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του αποθανόντα μετά την αναγγελία θανάτου του, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το ΙΚΑ Βόλου, ύστερα από καταγγελία που έγινε τηλεφωνικώς, από άνθρωπο που πιθανότατα γνώριζε ότι ο συνταξιούχος είχε αποδημήσει, αλλά κάποιοι από το περιβάλλον του εκμεταλλεύονταν τα χρήματα της σύνταξής του…
Αμέσως οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου και συγκεκριμένα το Τμήμα Συντάξεων κινητοποιήθηκε και μέσω του Ληξιαρχείου Βόλου, όπου διερευνήθηκε το θέμα, αποκαλύφθηκε πως ο Βολιώτης είχε πεθάνει το 2005, ωστόσο μέχρι σήμερα η σύνταξή του καταβάλλονταν κανονικά μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού!
Όπως έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου, «θα ψάξουμε τον λογαριασμό του αποθανόντα συνταξιούχου, να βρούμε αν υπάρχουν τα χρήματα κι αν δεν υπάρχουν, τότε θα ψάξουμε τους κληρονόμους του, στους οποίους και θα καταλογισθούν τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν».
Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου δήλωσε ότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι συνταξιούχοι που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά το Ίδρυμα συνεχίζει να καταθέτει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τις συντάξεις τους κάθε μήνα.
Αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης μεταξύ των ασφαλιστικών Ταμείων και των ληξιαρχείων της χώρας και η απουσία ον λάιν σύνδεσής τους. Το Ληξιαρχείο Βόλου παράδειγμα, ενημερώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία κάθε μήνα μετά την αναγγελία του θανάτου, ταχυδρομικώς. Ωστόσο ορισμένες φορές η αλληλογραφία δεν φθάνει στον προορισμό της ή δεν γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.
Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών να ενημερώσουν, ποιοι είναι οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών συνταξιοδότησης, για να βρεθούν οι συντάξεις που λαμβάνουν οι… νεκροί.
Το ΙΚΑ, μη έχοντας άλλον τρόπο προκειμένου να εντοπίσει όσους λυμαίνονται τις συντάξεις των θανόντων (πρώην) δικαιούχων, καλεί τις τράπεζες να ενημερώσουν το Ίδρυμα για τους συνταξιούχους, που είχαν (έχουν) συνδικαιούχους στους λογαριασμούς, όπου πιστώνονται οι μηνιαίες αποδοχές τους, έτσι ώστε να διασταυρώσει τα στοιχεία για τους κληρονόμους, που συνεχίζουν να ιδιοποιούνται χρήματα του Ιδρύματος, μη δηλώνοντας το θάνατο του συγγενή τους στο ΙΚΑ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ προς τις τράπεζες, αυτές είναι υποχρεωμένες, με βάση το νόμο 2972/2001, να γνωστοποιούν στο φορέα συνταξιοδότησης, τα ποσά που, ναι μεν πιστώθηκαν στο λογαριασμό αποβιώσαντος συνταξιούχου μετά το θάνατο, αλλά στη συνέχεια «αναλήφθησαν εν όλω ή εν μέρει από τρίτα πρόσωπα».
Τα «πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, ύστερα από αίτηση του φορέα συνταξιοδότησης, να γνωστοποιούν σ’ αυτόν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση των λοιπών συνδικαιούχων του λογαριασμού του συνταξιούχου που απεβίωσε, καθώς και όποια άλλα στοιχεία έχουν, για το πρόσωπο που εισέπραξε τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις», αναφέρει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Παράλληλα, με αντίστοιχα έγγραφα το ΙΚΑ έχει ζητήσει από την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα (σύστημα ΔΙΑΣ) «να ενημερώσει το δίκτυο των υποκαταστημάτων της, σχετικά με την υποχρέωση που απορρέει από την παραπάνω διάταξη». Μάλιστα το ΙΚΑ καταφεύγει και στη νομική δίοδο, με την οποία θα περιέλθουν τα στοιχεία στην κατοχή του. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αυστηρή εποπτεία της ορθής καταβολής των συντάξεων και της διασφάλισης των συμφερόντων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παρακαλούμε στα έγγραφά σας προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναζήτηση στοιχείων συνδικαιούχων κοινού λογαριασμού, να επικαλείσθε την ως άνω σχετική διάταξη και τη ρητή υποχρέωση που απορρέει από αυτήν».
Σημειώνεται ότι πέρυσι στο Βόλο είχε αποκαλυφθεί ότι και άλλοι κληρονόμοι συνταξιούχου που είχε πεθάνει, αυτή τη φορά του πρώην ΤΕΒΕ, ελάμβαναν για μήνες την σύνταξη του αποθανόντος. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου «υπάρχουν συνταξιούχοι που λαμβάνουν επίδομα συζύγου, χωρίς να το δικαιούνται, καθώς η σύζυγός τους λαμβάνει σύνταξη από άλλο Ταμείο ή έχει π.χ. πεθάνει».

Ελλείψεις προσωπικού

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η διοικητική μονάδα του ΙΚΑ Βόλου, λόγω των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού και της λήξης των συμβάσεων εργαζομένων με stage. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο φόρτος εργασίας στα τμήματα Συντάξεων και Παροχών Ασθενείας, καθώς πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να επισκέπτονται και γιατρούς εκτός Ιδρύματος, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ.
Η έκδοση σύνταξης φθάνει και το δίμηνο-τρίμηνο, εφόσον εμπλέκεται αποκλειστικά το ΙΚΑ, ενώ αν εμπλέκονται και άλλα ταμεία, φθάνει και τον ενάμισι χρόνο. Επίσης στο Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ Βόλου απασχολούνται μόλις τέσσερις υπάλληλοι, που πρέπει να διεκπεραιώνουν καθημερινά πάνω από 100 αιτήματα χρηματικών συναλλαγών. Επιπλέον δουλειά υπάρχει και για το Λογιστήριο του τοπικού καταστήματος, καθώς πλέον κάθε μήνα κατατίθενται οι λίστες με τους ασφαλισμένους που εξυπηρέτησαν οι εξωτερικοί γιατροί.
Σύντομο URL: http://deliverme.gr/?p=6232

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger