Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ανίκανοι


Το ξέραμε, αλλά το ΔΝΤ μας το επιβεβαίωσε. Η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο είναι ανίκανη. Το Ταμείο, οι σύμμαχοί στο Μνημόνιο, λένε τώρα ότι ο προϋπολογισμός του 2011, αυτός που συντάχθηκε με βάση τις επιταγές της Τρόϊκας, όχι μόνο δε βγαίνει αλλά είναι αποτυχημένος. Η «μαύρη τρύπα» εκτιμούν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι εκτιμά ακόμη και τώρα η κυβέρνηση. Η υστέρηση των εσόδων όσο πάει και μεγαλώνει, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται σε… μόνιμες διακοπές, οι επιχειρήσεις στενάζουν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ενώ τα λαμόγια συνεχίζουν να κάνουν το δικό τους πάρτι στην πλάτη των εκατομμυρίων νεόπτωχων.
Το πρώτο τρίμηνο η υστέρηση των εσόδων ανήλθε σε 1,5 δις ευρώ και όπως πάνε τα πράγματα τα ταμεία θα είναι άδεια στο τέλος της χρονιάς. Ούτε η νέα περαίωση στα αυθαίρετα που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν τη σώζει αυτή τη φορά.
Η ανακοίνωση, την Τρίτη του Πάσχα του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, θα κρίνει και το πόσο μεγάλο θα είναι το… αγγούρι των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τις μαύρες τρύπες. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το έλλειμμα του 2010 θα κυμανθεί κοντά στο 10,5%. Αν είναι κάτω από αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει κάποιου είδους deal και δεν έχουν καταγραφεί δαπάνες, κυρίως σε νοσοκομεία αλλά και τα χρέη δεκάδων ΔΕΚΟ. Έτσι κι αλλιώς, θα είναι σχεδόν μια μονάδα πάνω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Πριν από δύο μήνες η τρόικα είχε προβλέψει ότι τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση το 2011 (εννοούμε επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός) θα έπρεπε να είναι της τάξης του 1,7 δις ευρώ. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση μας προετοίμασε για ένα πακέτο 3 δις ευρώ. Όπως όλα δείχνουν όμως και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μπορεί και να ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ.
Στις αρχές Μαΐου, κι αφού ο μπαμπούλας της τρόϊκας μας κάνει την επίσκεψή του, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να ανακοινώσει πριν από το Πάσχα. Τότε που δημοσιοποίησε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2015 και που έκανε λόγο για μέτρα της τάξης των 25 δις. Σε λίγες ημέρες λοιπόν θα μας πει τα… κάλαντα η κυβέρνηση πιο εξειδικευμένα.
Όπως όλα δείχνουν έχουν κλείσει μέτρα όπως οι περικοπές φοροαπαλλαγών, η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
Φυσικά θα ανακοινωθούν το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων με στόχο 15 δις έως το 2015, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με στόχο πάνω από 30 δις. Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δε θα πιάσουν βέβαια αυτά τα ποσά αφού τόσο οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι σήμερα εξαιρετικά χαμηλές όσο και η «αξιοποίηση» δεν είναι μπορεί να αποφέρει τόσα χρήματα. Εκτός αν αρχίσουν να πουλάνε όλα τα φιλέτα, οπότε κάτι μπορεί να βγει.
Με πολιτική βλέποντας και κάνοντας όμως, η αναδιάρθρωση είναι πιο κοντά από ποτέ.
Και μια απορία: Γιατί τις άγιες ημέρες του Πάσχα οι κερδοσκόποι, οι εταιρείες, οι ξένοι οίκοι και οι φίλοι μας στην τρόικα δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους; Τους έπιασε μήπως η θεία κατάνυξη;
.antinews. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger