Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Εργα για τα κρουαζιερόπλοια

Εργα για τα κρουαζιερόπλοια
Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιάννη Οικονομίδη επισκέφτηκε χθες η Διοίκηση του ΟΛΒ ΑΕ (ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Πρίγκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δ. Θεοδώρου) προκειμένου να ζητήσουν χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των λιμενικών έργων εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Βόλου.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan) προβλέπεται η κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης ανατολικά του κεντρικού προβλήτα και σύνδεσή της με τον επιβατικό σταθμό που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο χώρο των παλαιών αποθηκών. Ο προϋπολογισμός του έργου για το οποίο πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη της ειδικής μελέτης θα ξεπεράσει τα 6 εκ. ευρώ
Στο λιμάνι του Βόλου, τόνισαν τα στελέχη του ΟΛΒ ΑΕ, θα καταφθάσουν φέτος πάνω από 55 κρουαζιερόπλοια, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τα 30 περίπου πλοία της προηγούμενης χρονιάς.
Το μέγεθος των περισσότερων πλοίων που καταφθάνουν, τόνισαν, δεν επιτρέπει τον ελλιμενισμό τους στον παραλιακό προβλήτα ώστε οι επισκέπτες να έχουν άμεση πρόσβαση, με ένα μικρό περίπατο, στο κέντρο της πόλης . Βέβαια ένα μέρος των επισκεπτών μεταφέρεται με πούλμαν στα Μετέωρα. Οι επισκέπτες που μεταφέρουν τα κρουαζιερόπλοια ανάλογα με το μέγεθός τους είναι από 800 – 3.000 άτομα ανά πλοίο. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 50.000 επισκέπτες μπορούν να καταφθάσουν μέσω κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου.
Ο κ. Οικονομίδης παρουσίασε την κακή κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο όσον αφορά τις εκκρεμότητες στη χρηματοδότηση των έργων και τόνισε ότι θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το σύνολο του ποσού από το τομεακό πρόγραμμα στην επόμενη αναμόρφωση του ΕΣΠΑ. Εκκρεμότητες για λιμενικές υποδομές, τόνισε, υπάρχουν σε αρκετά σημεία της χώρας με πρώτη προτεραιότητα το Κατάκολο (για επίσκεψη στην Ολυμπία) όπου φέτος οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων θα ξεπεράσουν τα 450 πλοία.
Υποσχέθηκε όμως ότι θα εξετάσει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου, ξεκινώντας με τη σύνταξη της μελέτης, μετά την έγκριση του master plan που ήδη χρηματοδοτεί επίσης το Υπουργείο Υποδομών.

Αλλαγή εισόδου στο λιμάνι
Στο μεταξύ μετά την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου ο Οργανισμός Λιμένος προγραμματίζει αλλαγές στην εξυπηρέτηση των πεζών επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια.
Όπως είναι γνωστό σύντομα η κύρια είσοδος - έξοδος του εμπορικού λιμανιού από την οδό Ζάχου θα κλείσει. Ολοκληρώνεται η κατασκευή του εσωτερικού, στο λιμάνι, δρόμου προς τον κόμβο της ΔΕΥΑΜΒ στη «Μπουρμπουλήθρα» κι έτσι όλη η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων θα εκτραπεί εκτός πόλης.
Για το λόγο αυτό θα αλλάξει και η εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων που σήμερα προσεγγίζουν στον 2ο Προβλήτα και εξυπηρετούνται στο εκεί μικρό επιβατικό σταθμό. Τα μεν πούλμαν θα οδηγούνται στο οδικό δίκτυο μέσω της «Μπουρμπουλήθρας», ενώ αυτοί που θα επισκέπτονται με τα πόδια την πόλη θα οδηγούνται σε νέα έξοδο πεζών που θα δημιουργηθεί κοντά στη Ιχθυαγορά στην περίφραξη του παλιού Λιμεναρχείου.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να έχουν πιο εύκολη και πιο σύντομη πρόσβαση στην πόλη χωρίς να χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο γύρο από τη οδό Ζάχου και να περιέρχονται από την περιοχή του ΚΤΕΛ.
http://www.taxydromos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger