Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Στη Βεγγάζη πουλάνε πετρέλαιο και περιμένουν όπλα ...

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στα δύο μέτωπα όπου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι επιχειρούν να αποκτήσουν τον έλεγχο.

Στη Μισράτα, στη δυτική Λιβύη, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά για τους πολιορκημένους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι χτες δέχτηκαν μπαράζ οβίδων, όλμων και πυρών από άρματα μάχης και ενόπλους των κυβερνητικών δυνάμεων. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι δυνάμεις του Καντάφι εισέβαλαν στην κεντρική οδό της Μισράτα και πυροβολούσαν αδιακρίτως. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος. Στην ανατολική Λιβύη, η σύγκρουση εντοπίζεται στην περιοχή της Μπρέγκα με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, όπου οπισθοχώρησαν οι αντικαθεστωτικοί μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις έξω από τη Σύρτη. Στην περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις Λίβυου γιατρού στο BBC, τα μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας έπληξαν στόχους την Τετάρτη, προκαλώντας το θάνατο εφτά πολιτών, ενώ περίπου 25 άτομα τραυματίστηκαν. Χτες, τα αεροσκάφη, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, επανήλθαν και έπληξαν θέσεις των κυβερνητικών στην περιοχή, ανακουφίζοντας τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να αποτρέψουν την επίθεση στην Αζντιμπίγια και στη συνέχεια στη Βεγγάζη.

Για πρώτη φορά, πάντως, οι αντικαθεστωτικοί εμφανίστηκαν συντονισμένοι στο πεδίο της μάχης και, σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, διέθεταν βαρύτερο οπλισμό από το συνηθισμένο. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη ανακοίνωσε χτες ότι συνήφθη συμφωνία με το Κατάρ για την αγορά από την αραβική χώρα των ποσοτήτων πετρελαίου, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε εγκαταστάσεις υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του Καντάφι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τα χρήματα που θα παραλάβει το Συμβούλιο, οι αντικαθεστωτικοί θα κινηθούν για την αγορά οπλισμού, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Αγνωστος, ωστόσο, είναι ο τρόπος μεταφοράς των ποσοτήτων από τη Λιβύη στο Κατάρ, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στη βορειοαφρικανική χώρα και ορισμένοι εκτιμούν ότι η συμφωνία αποτελεί προκάλυμμα για τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών από τη διεθνή συμμαχία, ώστε να μην κατηγορηθεί αυτή για παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματική κινητικότητα

Την ίδια ώρα εμφανίζεται κινητικότητα σε διπλωματικό πεδίο για την επίλυση της κρίσης. Χτες ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Αζίζ, συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αμπντελιλάχ αλ-Κατιμπσέτ, και εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε μια εκεχειρία, υπό τον όρο να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Καντάφι από τις πόλεις που πολιορκούν και ο Λίβυος ηγέτης με την οικογένειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα. Παράλληλα, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν επαφές με στελέχη του λιβυκού καθεστώτος που βρίσκονται στο Λονδίνο αλλά ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, αρνήθηκε να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger