Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ...ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ Τσιγάρα ...χύμα τώρα στα περίπτερα!


Της Λένας Κισσάβου
Τσιγάρα χύμα, αγοράζει από τα περίπτερα και φουμάρει, μερίδα Λαρισαίων, που δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να πάρει πακέτο, αλλά και δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα.
Αυτή η συνήθεια έχει γίνει πολύ ακριβή για τα πορτοφόλια κάποιων, οι οποίοι όμως συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα τσιγαράκι έστω και λιγότερες φορές απ’ ό,τι στο παρελθόν, ζητώντας και αγοράζοντας από το περίπτερο ένα ή δύο κάθε φορά τσιγάρα, την ημέρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιπτερούχων-Καπνοπωλών ν. Λάρισας, κ. Θανάση Αλεξανδρή, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, που ζητούν αυτήν την εξυπηρέτηση από τους περιπτερούχους, οι οποίοι βέβαια ανοίγουν ένα πακέτο και το διαθέτουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στους συγκεκριμένους καπνιστές. Το κόστος του κάθε τσιγάρου υπολογίζεται με τη διαίρεση του κόστους του πακέτου διά του αριθμού των τσιγάρων του.
Μπορεί σήμερα οι καπνιστές χύμα τσιγάρων να είναι ελάχιστοι, αλλά το φαινόμενο που ξεκίνησε στις μέρες μας θα είναι το μέλλον στην καταναλωτική συμπεριφορά των καπνιστών, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων –Καπνοπωλών Ελλάδος κ. Κόγιας,
Συγκεκριμένα ο κ. Κόγιας ανάφερε ότι: «Πρόκειται για προμηνύματα όσων θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Η πώληση χύμα τσιγάρων στα περίπτερα θα είναι το μέλλον στις πωλήσεις του είδους, αφού οι καπνοβιομηχανίες σκέφτονται σοβαρά πλέον αυτόν τον τρόπο διάθεσης.
Σήμερα οι περιπτερούχοι μπορεί να ανοίγουν ένα πακέτο για να διαθέσουν χύμα τσιγάρα στους καπνιστές που το ζητούν, αλλά στο πολύ κοντινό μέλλον θα δούμε να πωλούνται χύμα τσιγάρα σε βάζα...».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουν πολλά νοικοκυριά και της αύξησης του κόστους των πακέτων των τσιγάρων.
Στο στριφτό τσιγάρο (καπνό) και στα φθηνότερα πακέτα τσιγάρων, στράφηκαν οι Λαρισαίοι, για οικονομικούς λόγους, υποστηρίζει ο Λαρισαίος πρόεδρος των περιπτερούχων, κ. Αλεξανδρής, επισημαίνοντας συγκεκριμένα: «Ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών που δεν αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα, παρά την αύξηση του κόστους των τσιγάρων όσο και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, έκανε στροφή στον καπνό και στα φθηνότερα τσιγάρα.
Οι πωλήσεις του καπνού αυξήθηκαν του τελευταίους μήνες τουλάχιστον κατά 10%, ενώ έντονη είναι η στροφή και στα ελληνικά τσιγάρα που είναι πιο φθηνά».
ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΒΑΛΑΝ
30 ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Οκτώ περίπτερα και μάλιστα σε κεντρικές αρτηρίες της Λάρισας, έβαλαν λουκέτο μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, ενώ συνολικά έκλεισαν τις πύλες τους τριάντα σημεία λιανικής πώλησης τσιγάρων στην πόλη μας, αναφέρει ο κ. Αλεξανδρής, περιγράφοντας τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος.
Ο ίδιος τονίζει ότι: «Η κερδοφορία μας έπεσε κατακόρυφα στο 50% καθώς αντίστοιχα μειώθηκε η αγοραστική κίνηση. Πολλοί περιπτερούχοι σκέφτονται να αποχωρήσουν και σύντομα θα δούμε κι άλλα λουκέτα.
Σήμερα σχεδόν όλα τα περίπτερα υπολειτουργούν και με δυσκολία ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους».
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα στην Ελλάδα έχουν βάλει λουκέτο μέχρι σήμερα 2.350 περίπτερα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κόγια, τον ερχόμενο μήνα θα φτάσουν τις 5.000 τα κλειστά περίπτερα.
eleytheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger