Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Σήμερα τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη
Στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην Τούμπα, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος
Εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας για τη δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς, που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.
Η έκθεση λειτουργεί ήδη από την Παρασκευή 1η του Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 του μήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καθημερινά, οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελεί το φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή και φιλοξενία των παιδιών της Ελεύθερης Ελλάδας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας την περίοδο 1948-1949, καθώς και από την ανοικοδόμηση και τη ζωή στο χωριό «ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ». Το συγκεκριμένο υλικό προέρχεται από τη συλλογή «Ευχαριστούμε Ουγγαρία» της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων στην Ουγγαρία.
Στην έκθεση περιλήφθηκαν ακόμα φωτογραφίες από τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ίδρυσης του ΔΣΕ, από τις μάχες και τις στιγμές ξεκούρασης των μαχητών, από την περίθαλψη στους υγειονομικούς σταθμούς. Επίσης φωτογραφίες από το παιδοσώσιμο και τη ζωή της πολιτικής προσφυγιάς, τη συμβολή της στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Στο καλαίσθητο τετράπτυχο με το οποίο η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ υποδέχεται τους επισκέπτες της έκθεσης, σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας του ΔΣΕ είναι το σύγχρονο δικό μας χρέος, όχι ως μια τυπική μεταφορά του παρελθόντος στο σήμερα, άλλωστε η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Βασικό καθήκον σήμερα για μας τους κομμουνιστές είναι: Στο έδαφος της πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης, των συμμάχων της, δηλαδή να δυναμώσει η ετοιμότητα για θυσία, για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, για το σοσιαλισμό.
Αποψη από το χώρο της έκθεσης
Motion Team
Τιμή και δόξα στον ΔΣΕ. Εμείς συνεχίζουμε. Με έμπνευση και σεβασμό στο παρελθόν του Κόμματος, του κινήματος, του λαού μας, αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα από τον εαυτό μας το σήμερα και με αισιοδοξία το αύριο. Ενας άλλος κόσμος μας αξίζει και είναι εφικτός, ο σοσιαλιστικός. Με την ενότητα θεωρίας και πράξης να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές του ηρωικού ΚΚΕ, των ηρωικών αγώνων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».
Εδώ χτυπά η καρδιά του μέλλοντός μας
Στο εσωτερικό της ίδιας έκδοσης, περιλαμβάνεται απόσπασμα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60χρονα του ΔΣΕ, στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Το ΚΚΕ στέκεται με περηφάνια μπροστά στην άσβεστη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τιμάει τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άντρες και γυναίκες, τους απλούς μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Ο αγώνας του ΔΣΕ συνεχίζει πολλούς να εμπνέει και άλλους να προκαλεί. Η δράση του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός. Πέραν των άλλων, έβαλε το δικό του βάρος υπέρ του αγώνα των λαών, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός είχε ξεκινήσει το λεγόμενο ψυχρό πόλεμο.
Η πάλη του ΔΣΕ αποπνέει μόνο δίκιο και ακατάβλητη ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ, είτε έφερνε νίκες, είτε έρχονταν πικρές οι ήττες. Το ΚΚΕ προσπαθεί να διδάσκεται από τη θετική και την αρνητική πείρα του ΔΣΕ, από τη γενικότερη πείρα του εργατικού - λαϊκού κινήματος των μεγάλων χρόνων της 10ετίας 1940-1949.
Στο ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ. Εδώ χτυπά η καρδιά του μέλλοντός μας. Εδώ βρίσκεται η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας του ΔΣΕ. Εδώ γίνονται ένα, το χτες με το σήμερα και το αύριο».
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6185501 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger