Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Όργιο φοροδιαφυγής στη Θεσσαλία!


Σημαντικές παραβάσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης εκατομμυρίων ευρώ και τεράστια αύξηση της παραβατικότητας ανέδειξαν οι σαρωτικοί έλεγχοι που διενήργησε το α΄ τρίμηνο του έτους, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΣΔΟΕ στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Με λίστες ονομάτων ανά χείρας που προέκυψαν από διασταυρώσεις οικονομικών δεδομένων και στοιχείων με εξειδικευμένα κριτήρια επικινδυνότητας και πληροφοριών από καταγγελίες πολιτών, εντοπίστηκε αυξημένη σε έκταση και εύρος φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και ομάδες φορολογουμένων.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της «Ε», σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων στη Θεσσαλία διπλασιάστηκε, η παραβατικότητα στη διακίνηση αγαθών ( π.χ. καύσιμα) αυξήθηκε κατά 500% και η φοροδιαφυγή στους επιχειρήσεις κατά 35%. Την ίδια στιγμή, ισχυρό δείχνει να είναι το χτύπημα που δίδεται στην επώνυμη φοροδιαφυγή καθώς το ΣΔΟΕ έχοντας προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε άτομα συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών, όπως μεγαλογιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών αποκάλυψε περιπτώσεις αναντοιστοιχίας των εισοδηµάτων που δηλώνονται µε την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν και των υψηλών δαπανών σε σχέση με τα δηλούμενα μικρά κέρδη, με αποτέλεσμα να ζητήσει
τη συνδρομή των τραπεζών για το άνοιγμα των λογαριασμών τους.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας», όπως διευκρίνισε ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και της παρελκυστικής τακτικής που επιδεικνύουν οι τράπεζες αλλά είναι θέμα χρόνου να έρθουν στην επιφάνεια εισοδήματα που έχουν φοροδιαφύγει και να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις οι παραβάτες. 
Σε κάποιους από αυτούς έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων ενώ για άλλους που προέκυψαν επιπλέον στοιχεία ζητήθηκαν πληροφορίες από τραπεζικά ιδρύματα. Τα αποτελέσµατα των ελέγχων θα έρχονταν νωρίτερα, αν δεν υπήρχαν τα προσκόµµατα που προβάλλουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασµούς, αλλά ορισµένες τράπεζες προκειµένου να προστατεύσουν τους «καλούς πελάτες» τους δεν διευκολύνουν τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι η νοµοθεσία για τον παράνοµο πλουτισµό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον φοροελεγκτικό µηχανισµό.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε κάθε περίπτωση από τους ελέγχους τριμήνου που διενήργησε η υπηρεσία στην περιφέρεια Θεσσαλίας, πέραν της αποτελεσματικής στοχευόμενης δράσης του Σώματος, διαπιστώνονται τα εξής:
* Υπάρχει αύξηση των παραβάσεων που αφορούν πλαστά και εικονικά στοιχεία, διπλάσια του έτους 2010 και πολύ σημαντική αύξηση προστίμων των τελωνειακών παραβάσεων. Πάντως οι περισσότερες επιχειρήσεις που ενεπλάκησαν στην παρανομία ως λήπτες εικονικών στοιχείων, κατόπιν ενεργειών του ΣΔΟΕ προέβησαν σε συμβιβασμό στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν. 3888/2010. Το εισπραχθέν ποσόν αγγίζει το ποσό των 1, 7 περίπου
* Τεράστια αύξηση φοροδιαφυγής στη διακίνηση των αγαθών, όπου η παραβατικότητα αγγίζει το 450-500%.
* Οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ η παραβατικότητα σ’ αυτές παρουσιάζει αύξηση 35% περίπου.
* Το ύψος των προστίμων που καταλογίστηκε στο σύνολο των περιπτώσεων ανήλθε στα 16,3 εκ. ευρώ.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο μεταξύ εντός του επόμενου μήνα, πρόκειται να έρθουν στο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, συνεργείο της ΓΓΠΣ, προκειμένου να εκπαιδεύσει και να μυήσει το ελεγκτικό προσωπικό στη λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών – ELENXIS. Από το Μάιο οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές (laptop), θα διενεργούν τον έλεγχο με την χρήση του νέου συστήματος. Κύριος στόχος του συστήματος ELENXIS είναι η επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου, η αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων, με απώτερο σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους.
Το ELENXIS υποστηρίζει το σύνολο του ελεγκτικού έργου, ενώ επίσης συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τα δεδομένα και τα επεξεργάζεται με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να αναδεικνύονται και διεκπεραιώνονται στοχευμένες υποθέσεις ελέγχου. Το σύστημα συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τα δεδομένα από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, που υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και τα δεδομένα άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και τα επεξεργάζεται με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να αναδεικνύονται και διεκπεραιώνονται στοχευμένες υποθέσεις ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger