Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Oι Ρώσοι της Αιγύπτου, το ελληνικό στοίχημα

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις «εξαγωγές» Ρώσων τουριστών, το 2010 επισκέφθηκαν μόνο την Αίγυπτο 1,5 εκατ., ενώ σε σημαντικούς παίκτες «διεκδίκησης» επισκεπτών από τη Ρωσία εξελίσσονταν και άλλες χώρες, όπως τα ΗΑΕ, η Τυνησία, η Αλγερία, η Συρία και η Ιορδανία. Τον Νοέμβριο, οι Αιγύπτιοι ευελπιστούσαν να προσελκύσουν 2,3-2,5 εκατ. Ρώσους φέτος.
Στα τέλη Ιανουαρίου το ρωσικό υπουργείο Τουρισμού απαγόρευσαν στα τουριστικά γραφεία να πωλούν πακέτα για την Αίγυπτο, «ντιρεκτίβα» που ισχύει μέχρι σήμερα.
Η έξοδος
Το ντόμινο των εξελίξεων και η αστάθεια που συνεχίζεται έχουν εκμηδενίσει την τουριστική κίνηση προς την ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου. Στη Μόσχα, στο πρώτο δίμηνο καταγράφονται ζημίες 200 εκατ. $ και η τουριστική αγορά αναζητεί διέξοδο προς άλλες, πιο ασφαλείς κατευθύνσεις.
Με δεδομένο ότι το 2010 η Ελλάδα ερχόταν τρίτη στις προτιμήσεις και την επισκεψιμότητα των τουριστικών ιστοσελίδων, μετά την Τουρκία και την Αίγυπτο -πρώτη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία-, μπορεί να υποθέσει ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για ένα νέο ποιοτικό άλμα στην προσέλκυση Ρώσων επισκεπτών. Μάλιστα επειδή οι μισοί Ρώσοι που επισκέπτονταν την Αίγυπτο προτιμούσαν τους χειμερινούς μήνες είναι μια μοναδική ευκαιρία να επιμηκύνουμε την τουριστική μας σεζόν επί 1,5-2 μήνες.
Αν οι Ρώσοι που ταξίδεψαν συνολικά το 2010 ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΡΟΣΤΟΥΡΙΣΜ, στα 10 εκατ., φέτος μπορεί να ξεπεράσουν τα 12 εκατ.! Οσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει «ρεύμα» από τη Ρωσία παρά τη χειμερία νάρκη στην οποία έχουν περιπέσει άλλοι τομείς της διμερούς συνεργασίας (π.χ. ενεργειακά).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=56370952

Powered By Blogger