Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» Πρώτη απάντηση στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο έδωσαν χτες νεολαίοι και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ

«Οχι στην επίθεση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας. Κάτω ο ιμπεριαλισμός. ΚΚΕ - ΚΝΕ».
Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες κομμουνιστές, νέοι και νέες, εργαζόμενοι, έδωσαν χτες την πρώτη απάντηση στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού της Λιβύης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία της ΕΕ και τις πρεσβείες Γαλλίας και Αγγλίας. Εστειλαν, ταυτόχρονα, μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης, καλώντας και τον ελληνικό λαό σε συναγερμό ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας για άμεση εμπλοκή της χώρας μας στο νέο έγκλημα.
Από την πρώτη στιγμή, λίγες μόλις ώρες μετά το διάγγελμα Σαρκοζί, που έκανε σαφή την πρόθεση των ιμπεριαλιστών να ανοίξουν ένα νέο γύρο πολέμου στη Μέση Ανατολή, εξυπηρετώντας τα σχέδια των μεγάλων μονοπωλίων για έλεγχο πάνω στους δρόμους ενέργειας, οι κομμουνιστές της χώρας μας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για ειρήνη, για το δικαίωμα του κάθε λαού να ορίζει αυτός τις τύχες της χώρας του. Πίσω από τους «ανθρωπιστικούς» λυγμούς των ιμπεριαλιστών, κρύβονται οι ιαχές του πολέμου και οι κομμουνιστές καλούν τον ελληνικό λαό να σταθεί αλληλέγγυος στο λιβυκό λαό. Να βρεθεί απέναντι σε όσους θέλουν να βάψουν στο αίμα και τη Λιβύη, μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ.
«Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή», ήταν το βασικό σύνθημα των χτεσινών αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων
Από νωρίς το απόγευμα, πριν το καθορισμένο ραντεβού, ο κόσμος αρχίζει να συρρέει στο Σύνταγμα. Κόκκινες σημαίες ανεμίζουν. Από τα μεγάφωνα το κάλεσμα είναι σαφές: «Να μη συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η χώρα μας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Να μη χρησιμοποιηθούν οι αμερικοΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και στο Ακτιο».
Οι λαοί έχουν εμπειρία
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος και Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. «Ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής και ολόκληρου του πλανήτη δεν πρέπει να είναι και δεν είναι πια αφελείς. Γνωρίζουν και έχουν μεγάλη εμπειρία. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων είναι και ήταν οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων», τόνισε.
Και συνέχισε: «Οι δολοφόνοι που επιτίθενται σήμερα και στη Λιβύη είναι οι ίδιοι που δολοφονούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις χώρες τους φορτώνοντας σε αυτούς τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι οι ίδιοι που στέλνουν τους νέους στην ανεργία, είναι οι ίδιοι που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, που καταδικάζουν τους παραγωγούς του πλούτου, δηλαδή τους εργαζόμενους, σε μισθούς πείνας, που τους καλούν να δουλεύουν μέχρι τον τάφο. Είναι οι ίδιοι που εξασφαλίζουν στα μονοπώλια και στους επιχειρηματικούς ομίλους αμύθητα κέρδη».
Ο Θανάσης Παφίλης
Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής ότι στην περιοχή μας (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Β. Αφρική, Καύκασος) εκτυλίσσονται επικίνδυνες εξελίξεις. Οτι οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των αστικών τάξεων των χωρών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων της μεταφοράς της ενέργειας, το γεωστρατηγικό έλεγχο μιας περιοχής με στρατηγική σημασία. Αυτοί οι ανταγωνισμοί γίνονται πιο επικίνδυνοι στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Το ΚΚΕ στις αποφάσεις του τονίζει πως ισχυρά μονοπώλια, μεγαθήρια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής με διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά αλλά ακόμη και με στρατιωτικά μέσα και πιθανούς πολέμους».
Να καταδικάσει ο λαός
Και κατέληξε: «Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό γνωρίζοντας ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι αντίθετος με τη συμμετοχή της χώρας μας σε ένα νέο πόλεμο. Τον καλούμε να σταθεί αλληλέγγυος στον λιβυκό λαό. Να καταδικάσει τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν τον πόλεμο. Απαιτούμε να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και το Ακτιο. Να επιστρέψουν αμέσως τα δύο πολεμικά πλοία από τη Λιβύη καθώς όλα τα στρατιωτικά σώματα που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.
Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα και τους καλούμε να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΟΓΕ, στο φιλειρηνικό κίνημα για τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, μαζί με τους άλλους λαούς στο δρόμο της ανατροπής, κόντρα στον ιμπεριαλισμό».
«Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή»
Αμέσως μετά την ομιλία ξεκίνησε η πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Τα συνθήματα δε σταματούν ούτε λεπτό: «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, κάτω η επέμβαση η ιμπεριαλιστική», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, στηρίζουνε τον πόλεμο και την πλουτοκρατία», «Στη Λιβύη σφάζεται ο λαός για να 'χει τα πετρέλαια ο ιμπεριαλισμός», «Οι δρόμοι της ενέργειας - με αίμα ποτισμένοι, των ιμπεριαλιστών είναι οι πολέμοι» και «Το Ακτιο και Σούδα να κλείσουνε τώρα, του ΝΑΤΟ ο στρατός έξω απ' τη χώρα».
Πρώτος σταθμός τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου «θυροκολλήθηκε» η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το ίδιο έγινε στις πρεσβείες της Γαλλίας και της Αγγλίας: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», δηλώνουν οι διαδηλωτές. Η διαδήλωση φτάνει στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Τα συνθήματα δυναμώνουν: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Στην είσοδο της πρεσβείας μπαίνει και πάλι η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.
Από τα μεγάφωνα ακούγεται: «Οι δρόμοι της ενέργειας είναι αιματοβαμμένοι. Καλούμε το λαό σε συναγερμό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger