Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Και που να δείτε στην Σκόπελο και σε όλες της Σποράδες τη γίνεται κάντε μια βόλτα το καλοκαίρι από εδώ να το διαπιστώσετε !

Αποθηκάριοι και σερβιτόροι με πτυχία
«Μάθε παιδί μου γράμματα» για να προκόψεις έλεγαν παλαιότερα οι γονείς και όμως η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά αδιακρίτως πτυχιούχους και μη, σε μία περίοδο που οι δείκτες διαρκώς μεταβάλλονται προς το χειρότερο, επιβεβαιώνοντας τα πιο εφιαλτικά σενάρια ύφεσης για το Νομό Μαγνησίας. Πτυχία στα συρτάρια και μεταπτυχιακά που μουχλιάζουν εξαιτίας της μείωσης της απασχολησιμότητας. Βρίσκουν περιστασιακά απασχόληση, όπως υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί, γκαρσόνια για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο.

Η χρονική περίοδος της ανεργίας στη Μαγνησία συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων, αν και πλέον εξαιτίας της μεγάλης κρίσης πτυχία και διδακτορικά δεν αποτελούν «διαβατήριο», αφού απλά συντηρούν τη γενιά των 700 και 800 ευρώ, πολλές φορές μάλιστα σε συνθήκες πλήρους καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αφού οι περισσότεροι απασχολούνται με «μπλοκάκι».
Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Απασχόλησης, τόσο για το πρώτο δίμηνο του 2011, όσο και για τους 12 μήνες του 2010, διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη. Το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ. Το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξάλλου οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν σαφέστατα ότι οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας και των αντεργατικών μέτρων της τρόικας που ακολουθεί η κυβέρνηση και η κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας που έχει πλέον εισάγει πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις οδηγούν σε πρωτοφανή ύφεση και σε αύξηση τα ανεργίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Κυριότερη αιτία της ανεργίας εξάλλου των ανέργων άνω των 55 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργοι κυρίως άνω των 55 χρόνων κατατάσσονται στην βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.
Επίσης στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι οι απόφοιτοι δημοτικού, που συνήθως αναζητούν εργασία ως ανειδίκευτοι εργάτες σε εργοστάσια και βιοτεχνίες, κλάδοι που τα δύο τελευταία χρόνια πλήττονται ιδιαίτερα και φυσικά δεν προβαίνουν σε προσλήψεις.

Πτυχίο ναι... μεροκάματο όχι
Οι ηλικίες που πλήττονται ιδιαίτερα στη Μαγνησία, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, είναι οι ηλικίες από 36 έως 56 χρόνων, εάν και στις γυναίκες καταγράφονται μεγάλα ποσοστά και στις μικρότερες ηλικίες από 19 έως 25 χρόνων. Το μορφωτικό επίπεδο όσων παραμένουν στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία είναι απόφοιτοι Λυκείου, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν κατάρτιση.
Η απόκτηση ενός πτυχίου δεν συνοδεύεται απαραιτήτως και από μία θέση εργασίας, αφού από τις καταγραφές του ΟΑΕΔ εξάγεται το συμπέρασμα ότι και στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και απόφοιτοι Λυκείου και ΙΕΚ χωρίς να εξασφαλίζουν μία θέση «στον ήλιο» παρότι μπορεί να είναι κάτοχοι master και διδάκτορες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί απογοητεύονται και αναζητούν περιστασιακά απασχόληση σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους, όπως υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί, γκαρσόνια, ενώ άλλοι υποαπασχολούνται σε δουλειές σχετικές με το επάγγελμά τους, όπως φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Προβλέψεις προς το χειρότερο
Στη Μαγνησία οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών, τους ανειδίκευτους εργάτες, τους χειριστές μηχανημάτων και ακολουθούν ο κλάδος των Τεχνολόγων, των επιστημόνων - καλλιτεχνών ,των ειδικευμένων τεχνιτών κ.α.
Η ανεργία καλπάζει στην περιοχή μας ανεξέλεγκτα και μάλιστα με τάσεις αυξητικές. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, ως άμεσος αποδέκτης και, άρα, καταγραφέας από πρώτο χέρι των καθημερινών σχεδόν απολύσεων και των χαμένων θέσεων εργασίας και στην περιοχή μας, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων, έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και αξιώσει τη λήψη άμεσων μέτρων απ’ την κυβέρνηση.
«Επιβάλλεται να υλοποιηθούν ενεργητικές πολιτικές και να δοθούν κίνητρα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΒ, επιμένοντας στη λήψη μέτρων οικονομικής και κοινωνικής θωράκισης για το εργατικό δυναμικό στο Νομό Μαγνησίας, αλλά και αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να αυξηθεί η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και να αποκρουσθεί η ύφεση στην τοπική οικονομία, οι απολύσεις και η ανεργία.
«Με τουφεκιές στον αέρα δεν πρόκειται να πετύχουμε πολλά. Πρέπει να γίνουμε πιο μαχητικοί και αποφασιστικοί απέναντι στους εργοδότες, ώστε να αντιληφθούν ότι όταν λέμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τις συνέπειες της κρίσης που άλλοι δημιούργησαν, το εννοούμε και παράλληλα να πιέσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιμένει να λέει ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, βλέποντας τη λίστα διαρκώς να μακραίνει.
http://www.taxydromos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger