Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μάχες στην Λιβύη για τον έλεγχο των πετρελαίων


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ για τον ΕΤ
Με αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις, προσπαθεί να φοβίσει ο Καντάφι τους εξεγερμένους Λίβυους των ανατολικών περιοχών της χώρας. Χθες σημειώθηκε η πιο σοβαρή, έως τώρα, επίθεση των πιστών στον ίδιον δυνάμεων στη σημαντική περιοχή όπου υπάρχουν διυλιστήρια και τερματικός σταθμός πετρελαίου και φυσικού αερίου, Μπρέγκα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 18 άνδρες και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ο διευθυντής του διυλιστηρίου της πόλης. Οι εξεγερμένοι έσπευσαν αμέσως εκεί, με όσες δυνάμεις διέθεταν και, όπως ισχυρίζονται, απώθησαν τις δυνάμεις των πραιτοριανών.
Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα της επανάστασης, Βεγγάζη, πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις, όπου οι διαδηλωτές έκαιγαν το «πράσινο βιβλίο» (μανιφέστο) του Καντάφι, ενώ λίγο μετά την επίθεση, σε μια ακόμη επικοινωνιακή επίδειξη για να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση, ο ίδιος εμφανιζόταν σε αίθουσα της Τρίπολης να μιλάει σε αξιωματούχους του, ξένους πρέσβεις και δυτικούς δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, ολοένα περισσότερο κάνουν την εμφάνισή τους στις απελευθερωμένες περιοχές οι ξένες δυνάμεις. Στο λιμάνι της Βεγγάζης κατέφθασε το αγγλικό πολεμικό πλοίο, «Hms York», το πλήρωμα του οποίου ήδη στήνει βάση, προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι εμφανές ότι με ταχείς ρυθμούς δημιουργείται δυτική «γέφυρα».
Η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους εξεγερμένους ήταν ζήτημα χρόνου. Και αυτό άρχισε χθες, λίγο έξω από την τελευταία απελευθερωμένη πόλη της Ανατολής, Αζντάμπιγια, 150 χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν παρά μικροί οικισμοί για τους εργαζομένους στη βιομηχανία πετρελαίου. Οι εξεγερμένοι δεν είχαν έως τώρα προωθηθεί εκεί. Διατηρούσαν, όμως, μικρά τσεκπόιντς. Στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είχαν μείνει μόνον λίγοι εργαζόμενοι για φύλακες, ενώ οι περισσότεροι είχαν φύγει. Ο τερματικός σταθμός και το διυλιστήριο ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν. Να σημειωθεί ότι εκεί καταλήγουν οι αγωγοί σημαντικών κοιτασμάτων που βρίσκονται νοτιότερα της Ντέρνα.

Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δίπλα (δυτικότερα, προς Σύρτη) βρίσκεται η περιοχή Ρας Λανούφ και Σίντρα, όπου επίσης υπάρχουν σημαντικοί τερματικοί σταθμοί και δεν ελέγχονται από τους επαναστάτες. Στόχος της επίθεσης λοιπόν, ως φαίνεται, ήταν να ελέγξει τα δύο αυτά μεγάλης σημασίας σημεία για την έξοδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη χώρα, αλλά και να τρομοκρατήσει τους εξεγερμένους ότι αυτοί θα είναι ο επόμενος στόχος. Οπως και να’ χει, στα χέρια των επαναστατών έχουν πέσει ορισμένες από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές στη Λιβύη (Σαρίρ, Αμάλ Ας Σαράχ κ.λπ.), καθώς και τερματικοί σταθμοί αγωγών στο Τομπρούκ και στην περιοχή Ζουεϊτίνα. Μάλιστα, από ορισμένες μεγάλες πετρελαιοπηγές υπάρχουν αγωγοί που κατευθύνονται προς τα δυτικά μέχρι και την Τρίπολη. Ετσι, ακόμα και αν ελέγχει ο Καντάφι αυτούς τους αγωγούς, δεν ελέγχει σίγουρα τη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοιτάσματα υπάρχουν στην ανατολική Λιβύη.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕ ΚΑΖΛΑΝΙΚΟΦ
Από τη Σύρτη, λοιπόν χθες, οι δυνάμεις του έσπευσαν στην Ντέρνα, την οποία και κατέλαβαν δίχως να πέσει ντουφεκιά. Περίπου την ίδια ώρα αεροσκάφη του βομβάρδιζαν νοτίως της Αζντάμπιγια αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, οι οποίες όμως είναι άδειες, αφού τα πάντα τα έχουν πάρει οι εξεγερμένοι. Αμέσως χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και κάθε λογής άλλα όπλα, ακόμα και με μαχαίρια, κινητοποιήθηκαν, και άλλοι με τα αυτοκίνητά τους άλλοι με άρματα μάχης και με φορτηγά έσπευσαν να συναντήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι, με τις οποίες συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με αξιωματικούς του «λαϊκού στρατού», με τους οποίους μίλησε ο «Ε.Τ.», οι επαναστάτες κατέλαβαν την Μπρέγκα. Προς βοήθεια της Μπρέγκα και της Αζντάμπιγια, δυνάμεις αναχώρησαν και από τη Βεγγάζη.
Την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μπαίνει στην τελική ευθεία, οι Δυτικοί (Γάλλοι, Βρετανοί, Σουηδοί, Ελβετοί) δημιουργούν ανθρωπιστική «γέφυρα» στη Βεγγάζη. Ωστόσο, η Ελλάδα, η οποία στέλνει καθημερινώς καράβια στη Βεγγάζη, προκειμένου να παραλάβουν ξένους υπηκόους (επιβίβαζαν Βιετναμέζους), δεν έχει αναλάβει ακόμη πρωτοβουλία. Και αυτό παρότι -όπως είπαν στον «Ε.Τ.» πολλοί από τους εξεγερμένους- ζητούν ανοιχτά βοήθεια από την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα πρόσφατα, διά στόματος Ερντογάν, τάχθηκε κατά των δυτικών μέτρων σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι. Η Τουρκία έχει μεγάλα συμφέροντα στη χώρα, έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια τεράστιο κομμάτι έργων, ενώ στη Λιβύη εργάζονται τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι (μεγάλος αριθμός τους αποχώρησε εξαιτίας της κατάστασης).
http://www.antinews.gr/2011/03/03/88803/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AntiWeblog+%28ANTI+WEBLOG%29 
Powered By Blogger