Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η Αλγερία ζεσταίνεται



Για πρώτη φορά εδώ και επτά  χρόνια, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Αλγερίας οργάνωσε συλλαλητήριο, με χιλιάδες ανθρώπους να φωνάζουν συνθήματα απαιτώντας αλλαγές εδώ και τώρα.
Η στάση όμως της κυβέρνησης παραμένει αδιάλλακτη, και οι αναλυτές πιστεύουν πως σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες διαδηλώσεις, που όμως δεν θα είναι οργανωμένες από τα κόμματα, αλλά πιο αυθόρμητες.
Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου πραγματοποίησαν καταλήψεις απαιτώντας υψηλότερο μισθό, οι σπουδαστές συμμετείχαν σε συλλαλητήρια ζητώντας περισσότερες ευκαιρίες, και διάφορες άλλες ομάδες πολιτών διαμαρτύρονται για την υψηλή ανεργία και την έλλειψη στέγης.
Η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί, και ήδη έχει εξαγγείλει αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και μέτρα επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος, αλλά  και της ανεργίας.
Μέχρι η στιγμής η στρατηγική αυτή έχει καταφέρει να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, που όλες ήταν ειρηνικές, παραχωρώντας προνόμια, αλλά απαγορεύοντας τις πολιτικές διαδηλώσεις στο Αλγέρι. Αν και επιτρέπει τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους όπως είναι οι  κινηματογραφικές αίθουσες, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει αυστηρή απαγόρευση σε πορείες και συγκεντρώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας. Όποια προσπάθεια και αν έγινε από πλευράς αντιπολίτευσης, βρέθηκε απέναντι σε ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία της αστυνομίας.
Ο εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος Abdelaziz Bouteflika έχει αποφύγει μέχρι σήμερα την εκδήλωση λαϊκής εξέγερσης, όπως αυτές που ανέτρεψαν τους Hosni Mubarak και Zine al-Abidine Ben Ali. Το καθεστώς ταρακουνήθηκε τον Ιανουάριο που πέρασε, όταν οι υψηλές τιμές των τροφίμων είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα, με τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των φόρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.
Επίσης προχώρησε στην ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της αντιπολίτευσης, να αποσύρει τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ίσχυε επί 19 χρόνια, και που επέτρεπε τη σύλληψη και κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας, χωρίς δίκη.
Πολλοί πιστεύουν πως οι Αλγερινοί θα αποφύγουν τις βίαιες διαμαρτυρίες, αφού είναι ακόμη νωπές οι αναμνήσεις τους από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του `90, όταν το 1991 ακυρώθηκε η εκλογική νίκη των ισλαμιστών. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων που σπάραξαν τη χώρα, ήταν μεταξύ 150.000 και 200.000 νεκροί.
Ο υπουργός Εσωτερικών Dahou Ould Kablia εξέφρασε τη πεποίθηση ότι οι διάφορες αυθόρμητες διαδηλώσεις και πορείες που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, δεν θα καπελωθούν από πολιτικά κόμματα. Μια πρόσφατη διαμαρτυρία όμως, απέδειξε το πόσο εύκολα κάποια κοινωνικά παράπονα μπορούν να κλιμακωθούν και να εξελιχθούν σε καθαρά πολιτικά αιτήματα, ακόμη και εκτός ελέγχου από πλευράς των κατεστημένων κομμάτων. Στη διάρκεια μιας φοιτητικής συγκέντρωσης μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, που είχε ως αντικείμενο κάποιες  πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, το σκηνικό σύντομα εξελίχθηκε σε αντικαθεστωτική διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «Να φύγει ο Bouteflika».
http://www.antinews.gr/2011/03/06/89420/
Powered By Blogger