Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Συνεδριάζει την Δευτέρα 21-03-11 και ώρα 12:00 το Συμβούλιο Αλιείας, η σύγκλιση του οποίου πραγματοποιείται σε συνέχεια απόφασης του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, υπό την Προεδρία του Γεν. Γραμματέα Νικόλαου Λίτινα.

Τα θέματα που θα εξεταστούν σε αυτήν την συνεδρίαση είναι:
Καθορισμός ελάχιστου μεγέθους για την αλιεία ξιφία (δεν υφίσταται σήμερα).
Ρυθμιστικά μέτρα αλιείας της χώρας για αλιευτικά εργαλεία, με σκοπό τον καθορισμό νέου ελάχιστου ματιού των διχτυών (μεγαλύτερου από το υφιστάμενο).
Έγκριση του προτεινόμενου διαχειριστικού σχεδίου για τα γρι - γρι (που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και επιστημονική παρακολούθηση των επιπώσεων από την εργασία του).
Καθορισμός της ελάχιστης απόστασης από την ακτή για την εργασία των μηχανοτρατών.
Πρόθεση του Υπουργείου είναι η συμμόρφωση με τον Κανονισμό της Μεσογείου, δεδομένου ότι η Χώρα μας έχει λάβει αυστηρές προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις οποίες μας ενημερώνει ότι εάν δεν συμμορφωθούμε άμεσα και πλήρως με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1967/2006, δηλαδή μέχρι τις 25/3/11 για το γρι - γρι και τις 5/4/11 για την μηχανότρατα, θα μας παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θα προχωρήσει και σε όσες ενέργειες κρίνει απαραίτητες για την επιβολή της εφαρμογής του Κανονισμού.
Παράλληλα, επειδή πολιτική του υπουργείου είναι η συνέχιση της αλιείας με βιώσιμο τρόπο, η προσφορά χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας αλιευμάτων στον έλληνα καταναλωτή, καθώς και η παραμονή στο επάγγελμα όλων των αλιέων, θα προωθήσει - με βάση τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτει η χώρα - και την δυνατότητα που δίνει στη χώρα μας ο Κανονισμός, για παρέκκλιση της διάταξης αυτής σε ορισμένες περιοχές με την έκδοση νέας απόφασης.
Ο κ. Διαμαντίδης επανηλλειμένα έχει αναφέρει στις δηλώσεις του ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων, κάτι που μπορεί πολύ απλά να διαπιστωθεί και από τις μέχρι σήμερα πράξεις και αποφάσεις του, αλλά παράλληλα θα εντείνει και την προσπάθεια της χώρας μας να διασφαλίσει τέτοιο ύψος εισοδήματος στους επαγγελματίες αλιείς μας, που να τους επιτρέπει την διατήρηση αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης, ειδικά στην σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκεται η χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger