Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Σοβαρός κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων»
Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ
Σε άμεση αντίσταση στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που είναι κομμάτι των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Η ΚΟΑ καλεί τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της γειτονιάς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές με τα εκλεγμένα συμβούλιά τους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων, που τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, είναι ένας ακόμη σοβαρός κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις, μαζί και με τα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα που ήδη θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ο δραματικός περιορισμός των διορισμών και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους εκπαιδευτικούς, η διείσδυση των επιχειρήσεων στο σχολείο που θα έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν ακόμη και το περιεχόμενο μαθημάτων, κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη για τα παιδιά της εργατικής τάξης, για τη λαϊκή οικογένεια που βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και στην Παιδεία, όπως και στην υπόλοιπη ζωή της εργατικής τάξης, αξιοποιείται ως πρόσχημα η καπιταλιστική οικονομική κρίση για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς: Οι μαθητές ειδικά στις πιο λαϊκές περιοχές να στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα με αποτέλεσμα η παιδαγωγική διαδικασία να πηγαίνει περίπατο, η λειτουργία του σχολείου να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Από αυτά που ήδη έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να μειώσει σε ορισμένους δήμους της Αθήνας ακόμη και κατά το μισό τα σχολεία!!!
Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι επίσης ξεκάθαρος: Αυτό που θέλει είναι η εδραίωση του σχολείου της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, της επέλασης των "χορηγών", της ολοένα και μεγαλύτερης σχολικής διαρροής και εγκατάλειψης του σχολείου από τα πιο φτωχά στρώματα. Να παράγονται μαζικά ευέλικτοι, καταρτίσιμοι αυριανοί εργαζόμενοι, χωρίς ολοκληρωμένες γνώσεις και εφόδια, εύκολη λεία για το μεγάλο κεφάλαιο.
Κάλεσμα σε αντίσταση
Κανείς εργάτης, υπάλληλος, εκπαιδευτικός, φτωχός αυτοαπασχολούμενος, νέος να μην πέσει στην ύπουλη παγίδα που στήνει το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση προκαλεί όταν λέει πως κάνει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις για "παιδαγωγικούς λόγους"! "Παιδαγωγικό" για το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που στηρίζουν αυτήν την κατεύθυνση και τις επιλογές, είναι ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζουν ανοιχτά τα μέτρα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις του, δεν αμφισβητεί τον πυρήνα των μέτρων, συσκοτίζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση, έχει ενσωματώσιμα αιτήματα στη γραμμή του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί σε άμεση αντίσταση σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς της γειτονιάς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές με τα εκλεγμένα συμβούλιά τους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική. Να απορρίψουν τη νέα διοικητική δομή στα πλαίσια του "Καλλικράτη", τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων. Να παλέψουν για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
Πάλη για την αμφισβήτηση των επιλογών του κεφαλαίου, συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Λύση αποτελεί η λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός, το κοινωνικό σύστημα όπου οι εργάτες απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν, όπου ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6108288&publDate=17/2/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger