Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Α ΡΕ ΧΑΡΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ !

 

Παραμένει το δικαίωμα των δήμων για αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη

Αποσύρθηκε τελικά χθες η επίμαχη εγκύκλιος Ντόλιου, αφού προηγουμένως προκάλεσε αναταραχή στο πρόγραμμα τακτοποίησης παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές, σοφίτες κ.λπ.
Παραμένει ωστόσο το δικαίωμα των δημοτικών συμβουλίων να επιβάλλουν ή όχι τέλη για τους συγκεκριμένους βοηθητικούς χώρους και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν έχουν γίνει παρανομίες, αλλά και από το αν θα δηλωθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τακτοποίηση.
Τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας χαρακτηρίζονται ανταποδοτικά, επιβάλλονται σε όλες τις φωτιζόμενες επιφάνειες και εισπράττονται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αλλωστε, οι περισσότεροι δήμοι τα εισπράττουν τα τελευταία χρόνια από τις νέες οικοδομές που συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Το δικαίωμα αυτό περιγράφεται στο πρώτο σκέλος της εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών, με την υπόδειξη προς τους δήμους να κάνουν αντιπαραβολή με τα πραγματικά στοιχεία των συγκεκριμένων χώρων που έχουν δηλωθεί με την τακτοποίηση. Χθες, παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΝΕΤ FM), διευκρίνισε ότι η επιβολή ή όχι των συγκεκριμένων ανταποδοτικών τελών παραμένει στην αρμοδιότητα των δημοτικών συμβουλίων και επικαλέστηκε αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να ζητηθούν αναδρομικά, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας.
Οι απαλλαγές
Θεωρεί μάλιστα ότι δεν εντάσσεται στον αρχικό νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση που προβλέπει την απαλλαγή των ιδιοκτητών από εισφορές και τέλη, αλλά ούτε και στην τροπολογία-διευκρίνιση που ακολούθησε με το νόμο 3897/2010, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι οι δηλωθέντες χώροι απαλλάσσονται από:
* Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση.
* Εισφορές υπέρ του ΙΚΑ λόγω οικοδομικών εργασιών.
* Φόρο ακίνητης περιουσίας και τεκμήρια διαβίωσης.
* Τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και ενδεχόμενες ειδικές εισφορές που επιβάλλει ένα δημοτικό συμβούλιο.
Οι απαλλαγές αυτές περιγράφονται αναλυτικά στην αιτιολογική έκθεση, καθώς και στο σημείωμα του Λογιστηρίου του Κράτους όπου αναφέρεται ότι οι δήμοι θα έχουν απώλεια εσόδων από τα συγκεκριμένα τέλη.
Το πιο εξόφθαλμο «φάουλ» της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι εμπλέκει και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και προτρέπει τους δήμους να το υπολογίζουν για το σύνολο των επιφανειών ενός ακινήτου, νομίμων και παράνομων, από τον Απρίλιο του 2010.
Το όλο θέμα αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, γεγονός που αναγνωρίζει η χθεσινή ανεπίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Το υπουργείο είχε από την αρχή δεσμευτεί ότι η τακτοποίηση δεν θα οδηγούσε σε καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες. Η τήρηση της δέσμευσης αυτής ήταν πάνω από όλα ζήτημα αξιοπιστίας στη σχέση του κράτους με τους πολίτες», είπε στην «Ε» συνεργάτης της Τίνας Μπιρμπίλη. Η «ζημιά» πάντως θα φανεί τις επόμενες ημέρες, από την προσέλευση των ενδιαφερομένων στις πολεοδομίες, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και μέσα στο κλίμα των τελευταίων ημερών εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.
Για εγκύκλιο-δόλωμα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης. Οι αρμόδιοι τομεάρχες Κ. Μητσοτάκης και Χρ. Ζώης ζήτησαν ρητή δέσμευση ότι δεν θα επιβληθούν άλλα χαράτσια.
Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε την εγκύκλιο «δείγμα αναξιοπιστίας». Υπεθυνότητα απέναντι στους πολίτες ζήτησε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
«Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών παραβιάζει την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και την πολιτική ηγεσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ). http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=252496

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger