Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΟΥ "ΒΑΚΡΑΤΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ"

Το Δ.Σ. του «ΒΑΚΡΑΤΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» κρίνει σκόπιμο να ανακοινώσει στους πολίτες του νησιού μας τα ακόλουθα:
1.
Το ΙΔΡΥΜΑ έχει αυτοτελές Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου καθορίζεται από τη Διαθήκη της διαθέτιδος. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο εκάστοτε δήμαρχος. Η λειτουργία και η νομιμότητα των αποφάσεων καθορίζονται από το καταστατικό του ιδρύματος (ΦΕΚ 1230 / 18.7.2007) και εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας.
2.
Σύμφωνα με την Διαθήκη της διαθέτιδος αλλά και όσα διαλαμβάνονται στο ΦΕΚ 1230/18-07-2007, η περιουσία του Ιδρύματος αποτελείταιαπό τέσσερεις (4)ελαιώνες στις θέσεις «ΚΟΤΡΩΝΑΚΙ» και «ΛΑΛΑΡΙΑ» Σκοπέλου και από μετρητά, (κατά την ημερομηνία συστάσεώς του), το ποσό των Ευρώ 400.276,93. Το σημερινό υπόλοιπο ανέρχεται σε 380.000 Ευρώ και είναι επενδεδυμένο σε αμοιβαία κεφάλαια εγγυημένου κεφαλαίου 10ετούς διάρκειας (350.000 Ευρώ) και σε ομόλογα (30.000 Ευρώ). Η διαφορά από το αρχικό ποσό οφείλεται σε υποχρεωτικές δαπάνες δικηγορικών και άλλων υπηρεσιών, προκειμένου να μεταφερθεί νομίμως το ποσό της διαθήκης από την Αγγλία στην Ελλάδα.
3.
Πόροι - έσοδα του ιδρύματος είναι τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση των παραπάνω ακινήτων, οι τόκοι από τα κατατεθειμένα σε Τράπεζες χρήματα και οι χρηματικές παροχές ή επιχορηγήσεις καθώς και κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές οποιουδήποτε.
4.
Τα έξοδα του ιδρύματος αφορούν σε αμοιβές για γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη και το ύψος τους καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου. Υπάρχουν επίσης έξοδα που σχετίζονται με δικηγορικές αμοιβές και αναλώσιμα.
5.
Σύμφωνα με σχετικό όρο (ΦΕΚ 1230/18-07-2010 / σελ.18652 / άρθρο 11), το ποσό της υποτροφίας κάθε υποτρόφου καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάλογα με το ύψος των καθαρών εσόδων (όχι του αρχικού κεφαλαίου) του Ιδρύματος και τον αριθμό των υποτρόφων.
6.
Όπως είναι γνωστό τα ακίνητα του Ιδρύματος διεκδικούνται από συμπολίτη μας με αποτέλεσμα να μην αποφέρουν επί του παρόντος έσοδα. Αντίθετα, το Ίδρυμα επιβαρύνεται με δαπάνες αφού απαιτείται αμοιβή για τη νόμιμη εκπροσώπηση ενώπιον του δικαστηρίου. Ήδη,
έχει συζητηθεί η αγωγή στις 11/1/2011 και αναμένεται η πρωτόδικη απόφαση.
7.
Τα έσοδα από τους τόκους των επενδεδυμένων κεφαλαίων κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω των εξελίξεων στις χρηματαγορές, ενώ έσοδα από επιχορηγήσεις δεν διαφαίνονται.
8.
Εν όψει των αρνητικών εξελίξεων στον τομέα των εσόδων, το Δ.Σ., με παλαιότερη απόφασή του, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να μπορεί να χρησιμοποιεί μέρος του κεφαλαίου, προκειμένου να καταβάλει τις υποτροφίες. Η απάντηση ήταν αρνητική, μας παρέπεμψαν δε στις δικαστικές αρχές (Εφετείο) προκειμένου να αλλάξουν οι όροι της διαθήκης. Η προσφυγή αυτή θα γίνει σύντομα.
9.
Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί το Ίδρυμα αδυνατεί επί του παρόντος να καταβάλλει τις υποτροφίες και μάλιστα σ' έναν αυξανόμενο αριθμό δικαιούχων. Είναι τέλος σαφές και βέβαιο ότι οι δικαιούχοι των υποτροφιών θα λάβουν τα οφειλόμενα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βακράτσειου Ιδρύματος Σκοπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger