Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΘΑ ΓΙΝΗ ΚΑΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΕ ΤΟ NATURA 2000?

Αφορά τα αγροτεμάχια περιοχών Natura, σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος * Δεν αποκλείονται αλλαγές, μετά τις αντιδράσεις των «πράσινων» βουλευτών * Η ρύθμιση, αν ισχύσει, θα αφορά το Πήλιο, τον κάμπο και τις Βορ. Σποράδες Στα δέκα στρέμματα η αρτιότητα δόμησης 
Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα και ειδικά στις προβλέψεις για τη δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει την αυστηροποίηση των όρων, ώστε δικαίωμα δόμησης να έχουν μόνον όσα αγροτεμάχια έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 10 στρεμμάτων. Αυτές οι διατάξεις προκάλεσαν, όμως, την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο, που φτάνει σήμερα, Τρίτη, προς συζήτηση στην αρ΅όδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «΅ε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».
"Είναι υπό συζήτηση το τελικό κείμενο", ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας", πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το αν η στάση των διαφωνούντων βουλευτών αποτελεί "ανταρσία", ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς και ότι οι βουλευτές "έχουν τις απόψεις τους"
Το νομοσχέδιο
Ειδικότερα με το νέο νομοσχέδιο το όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura, που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας, αυξάνεται στα δέκα στρέμματα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «περιφερειακά πάρκα» μεγάλες ελεύθερες περιοχές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προστατευθούν, χωρίς απαραίτητα σε αυτές να βρίσκεται κάποιο προστατευόμενο είδος χλωρίδας ή πανίδας. Επιπλέον, για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο, ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Περί της εκτός σχεδίου δόμησης
Εδώ διατυπώνονται και δύο διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τις παρεκκλίσεις. Η κατάργηση των παρεκκλίσεων, που επιχειρείται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις περιοχές ειδικού κάλλους (natura), αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την εκτός σχεδίου δόμηση. Και όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει αποκρυσταλώσει την οριστική του θέση για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να κατατεθούν τα Ρυθμιστικά και να κινηθεί με γνώμονα την εκτός σχεδίου δόμηση στις δύο μεγάλες πόλεις.
«Οι παρεκκλίσεις των 750 μέτρων εντός του αστικού ιστού ή των τεσσάρων στρεμμάτων στα όρια του, θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν,» σχολιάζουν οι αρμόδιοι «καθώς δημιουργούν πόλη «χταπόδι», μια πόλη δηλαδή ενεργοβόρα που αναπτύσσεται κατά μήκος των αξόνων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ενεργειακές, συγκοινωνιακές και πολιτιστικές παραμέτρους».
Σε ότι αφορά την εφαρμογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων, νομικοί κύκλοι τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η «διατύπωση του ν/σ είναι ασαφής σε ότι αφορά τις περιοχές natura. Συνήθως όταν αλλάζουν οι όροι δόμησης αφορούν το νέο ιδιοκτήτη, στην κυριότητα του οποίου θα περιέλθει το ακίνητο μετά την μεταβίβαση. Κάθε άλλη περίπτωση ισοδυναμεί με απομείωση της περιουσίας και ο θιγόμενος δύναται να προσφύγει στα δικαστήρια όπου και θα δικαιωθεί».
Έστω και αν δεν θίγονται όμως περιουσίες, είναι σίγουρο ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν οι ίδιοι την ικανότητα να οικοδομήσουν και η αξία του οικοπέδου τους μειώνεται πλέον σημαντικά, γεγονός που έχει δρομολογήσει την πίεση των τοπικών κοινωνιών προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει κορυφαία στελέχη στο Μαξίμου, καθώς αφορά μεγάλες περιοχές της χώρας όπως ολόκληρα νησιά στο Αιγαίο, τμήμα της Χαλκιδικής, το 65% του Ν. Τρικάλων κ.ά.
Οι περιοχές Natura στην Σκοπελο 
 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωδικός GR 1430004) � Μέσο υψόμετρο 285μ. � Έκταση 2.514.400 στρέμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger