Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δήμος Σκοπέλου: Καταστροφική η ψήφιση του νόμου για τη βιοποικιλότητα

Την αντίθεση του στην πρόταση του σχεδίου νόμου περί «Διατήρησης της βιοποικιλότητας», με την οποία περιορίζεται η αρτιότητα και η δόμηση αδιακρίτως και ανεξαιρέτως σε όλη την έκταση των ορίων των περιοχών NATURA σε γήπεδα άνω των 10 στρεμμάτων, εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου, προειδοποιώντας για καταστροφικές επιπτώσεις στο νησί.
Με σχετική του απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης όρων για τον περιορισμό της άναρχης δόμησης, όπως τονίζει ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος που είναι εντός της περιοχής NATURA Σκοπέλου ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους για μια αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος όπου συναντώνται αρμονικά η ήπια ανάπτυξη του αγροτουρισμού με την αναβίωση της πρωτογενούς παραγωγής.
«Αυτό κατά τη γνώμη μας θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού και όχι η ισοπεδωτική προσέγγιση του νομοσχεδίου», σημειώνουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που εκτιμούν ότι η ψήφιση του νόμου θα αποβεί καταστροφική στη λιγοστή δραστηριότητα που έχει απομείνει στο νησί και σχετίζεται με τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, αλλά και στην απασχόληση του πληθυσμού.
Κρούουν παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση στο εισόδημα των, κατά τεκμήριο, φτωχών αγροτών που κατέχουν μικρούς αγρούς στη ζώνη NATURA, αλλά και την επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, αφού, όπως εκτιμούν, πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί.
«Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για δόμηση σε γήπεδα άνω των 10 στρεμμάτων», προσθέτουν, «είναι προφανές ότι θα εισάγει από το παράθυρο την ιδιωτική πολεοδόμηση εις βάρος των μικρών ιδιοκτητών - κατοίκων του νησιού».
Εμφανίζονται εξάλλου αποφασισμένοι να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα» σε περίπτωση που το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας τέλος, να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης και να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση για την χωροταξική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger