Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πυρ ομαδόν κατά Μπιρμπίλη



Μείζον θέμα δημιουργήθηκε στην κυβερνητική παράταξη με αφορμή το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, το οποίο θεσπίζει όριο 10 στρεμμάτων, αντί για 4, για δόμηση σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, τις λεγόμενες Νatura.

Η Τίνα Μπιρμπίλη δέχτηκε οξύτατη κριτική από τους βουλευτές του αρμόδιου κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους μάλιστα απειλούν ότι εάν η υπουργός δεν κάνει τροποιήσεις στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, δεν θα ψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος τόνισε καυστικά: "Ακούω τις τελευταίες ημέρες μια σπέκουλα από οικολάγνους περί του περιβάλλοντος. Δεν αναγνωρίζω ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία κάποιοι που ζουν στην Κυψέλη από τους βουλευτές της επαρχίας. Το μέτρο των 10 στρεμμάτων θα προκαλέσει διπλό κακό. Οι βουλετές δεν είναι υποχείρια τοπικών και κομματικών συμφερόντων και έχουν μεγαλύτερη αγωνία από κάποιους ανέξοδα οικολογούντες".

Αρκετοί βουλευτές, μάλιστα, επέκριναν την κ. Μπιρμπίλη ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικολογία και λιγότερο για την ανάπτυξη της περιφέρειας. "Καλή είναι η οικολογία, αλλά να μην καταντά οικολολαγνεία. Δεν μπορεί να σκεφτόμαστε πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και να τινάζεται στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο μιας περιοχής" είπε ο Γιάννης Βούρος, ενώ ο Νίκος Ζωίδης τόνισε: "Δεν είναι δυνατόν να καταργούνται αναδρομικά όλες οι μέχρι τώρα παρεκκλίσεις. Αυτός που έχτιζε στα 2 στρέμματα ήταν ο φτωχός".

Άλλοι βουλευτές εξέφρασαν παράπονα πως το υπουργείο Περιβάλλοντος αδιαφορεί για τη γνώμη των βουλευτών και των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει με βάση μόνο τα δικά του κριτήρια. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος είπε: "Δεν μας ακούτε, δεν μας λαμβάνετε υπόψη, γιατί δεν μας θεωρείτε συμμάχους σας. Μας έχετε στη λογική της ομηρείας"

Οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν από την υπουργό Περιβάλλοντος να μην προχωρήσει σε οριζόντια εφαρμογή του μέτρου για τα 10 στρέμματα, αλλά να υπάρχει ευελιξία στον νόμο ανάλογα με την περιοχή όπου εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις Νatura.

Για "νομικά κενό" νομοσχέδιο έκανε λόγο ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ο Αλέκος Αθανασιάδης τόνισε: "Είναι άδικο. Είμαι απέναντι. Δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο κριτήριο σε όλες της ζώνες Νatura".

"Διαφωνώ με την οριζόντια λογική των 10 στρεμμάτων. Πρέπει να πάμε σε διαχειριστικές μελέτες για τις ζώνες Νatura" ήταν η θέση που διατύπωσε η Σούλα Μερενιτη, ενώ η Χρύσα Αράπογλου σημείωσε: "Με ενοχλεί η ισοπεδωτική αντιμετώπιση όλης της χώρας".

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, η υπουργός έκανε μια συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει ότι όσοι κατέχουν 4 στρέμματα, μέχρι την ψήφιση του νόμου, θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν και στο μέλλον. Μετά την ψήφιση του νόμου, όμως, όσοι θελήσουν να αγοράσουν οικόπεδα σε περιοχές Νatura για να τα αξιοποιήσουν θα πρέπει να διαθέτουν 10 στρέμματα.

Οι βουλευτές εμφανίσθηκαν διατεθείμένοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ζήτησαν όμως από την υπουργό, αφού συναντηθεί με όλους τους φορείς, να προχωρήσει σε διορθώσεις και να γίνει νέα συζήτηση επί των άρθρων στις επιτροπές της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger