Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»

Σύμφυτα τα περιστατικά με τις πολιτικές ευθύνες
Ολοκληρώνεται αύριο με την κατάθεση των πορισμάτων η διερεύνηση από την Εξεταστική
Αυτό που περίτρανα επιβεβαίωσε κάθε πτυχή της υπόθεσης «Ζήμενς», είναι η σύμφυτη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του
Αύριο κατατίθεται στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της «Siemens», από τα οποία χρηματοδοτούνταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες δημόσιων οργανισμών, που έκαναν συμφωνίες με τη γερμανική πολυεθνική.Χτες, η Εξεταστική συνεδρίασε με θέμα συζήτησης το κείμενο των «πραγματικών περιστατικών» της υπόθεσης, όπως το βάφτισε ο πρόεδρός της Σ. Βαλυράκης. Σήμερα, θα γίνει συζήτηση επί ονομάτων πρώην υπουργών, για τις πράξεις των οποίων θα ζητηθεί περαιτέρω διερεύνηση από Προανακριτική Επιτροπή.
Eνόψει της κατάθεσης του πορίσματος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να απαλλαχθούν από τις πολιτικές ευθύνες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και να διαχυθούν σε κάποιους επίορκους για να βγει λάδι η αντιλαϊκή τους πολιτική, που γεννά σκάνδαλα τύπου Siemens. Πρέπει να υπάρξει σαφής πολιτική καταδίκη από το λαό».
Σχετικά δε με τη συζήτηση που έγινε χτες στην Εξεταστική για την καταγραφή των «πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης», ο Θ. Παφίλης παρατήρησε ότι «τα πραγματικά περιστατικά, χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς. Πολύ περισσότερο όταν κάποια περιστατικά παραλείπονται ή άλλα προβάλλονται λιγότερο. Το σκάνδαλο της Siemens δεν υπήρξε γιατί η εταιρεία έδινε μίζες, αλλά γιατί τις μίζες τις προκάλεσαν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε αυτό πρέπει να σταθεί η κρίση του λαού, δηλαδή στην πολιτική καταδίκη του δικομματισμού».
Στο μεταξύ, ο Σ. Βαλυράκης ενημέρωσε χτες τα μέλη της Εξεταστικής ότι, με έγγραφό της, η εισαγγελία του Μονάχου αρνείται την έκδοση στην Ελλάδα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens ΕΛΛΑΣ Φ. Γιούγκ, με το σκεπτικό ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται έχουν παραγραφεί με βάση το γερμανικό δίκαιο. Ο Γιούγκ αντιμετώπιζε στη χώρα μας κατηγορίες για συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά διέφυγε στο εξωτερικό το Νοέμβρη από την Πάρο, όπου είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
Τέλος, το διορισμό δικηγόρων στο εξωτερικό, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το Δημόσιο σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger