Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ @@@@@@@@ ΜΑΣ ΚΑΛΙΤΕΡΑ

«Δαγκάνες» Εφορίας σε καταθέσεις
Τους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων ξεσκονίζουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Βόλου και Ν. Ιωνίας, συμμετέχοντας στο «σαφάρι» συγκέντρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Καταθέσεις, όπως και άλλα οικονομικά στοιχεία οφειλετών προς την Εφορία γίνονται φύλλο και φτερό με τα προσωπικά δεδομένα να πηγαίνουν περίπατο... Ποσά που τυχόν εντοπιστούν θα κατασχεθούν ως εξόφληση μέρους του χρέους που έχει ο φορολογούμενος.
Στο φουλ έχει ανάψει τις μηχανές κατάσχεσης καταθέσεων η Εφορία Ν. Ιωνίας από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου. Κατά δεκάδες επιδίδονται εις χείρας τρίτων τα κατασχετήρια έγγραφα, με τα οποία ανοίγει ο δρόμος του ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των οφειλετών. Εκτός των τραπεζών, η ίδια διαδικασία ακολουθείται και μέσω φορέων και επιχειρήσεων από τις οποίες έχουν λαμβάνειν οι οφειλέτες.
Οι λίστες οφειλετών αποστέλλονται σταδιακά σε τρίτους, με την Εφορία Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το Ειρηνοδικείο Βόλου, να... πρωτοστατεί τους δύο τελευταίους μήνες. Το «φιρμάνι» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για κατάσχεση ακόμη και τραπεζικών λογαριασμών βγήκε στη διάρκεια του 2010 και την πρόβλεψη του νόμου ενεργοποίησε τελευταία με ταχύτητα η Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας και σε ορισμένες περιπτώσεις και η Δ.Ο.Υ. Βόλου, κυρίως απέναντι σε φορολογούμενους με μεγάλες οφειλές.
Άνθρακες ο θησαυρός πάντως για την Εφορία, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα οι τραπεζικοί λογαριασμοί που άνοιξαν είτε ήταν μηδενικοί είτε το υπόλοιπό τους ήταν από 1 μέχρι μερικές δεκάδες ευρώ.
Η τράπεζα στην οποία κοινοποιείται το κατασχετήριο υποχρεούται εκ του νόμου να υποβάλει δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο Βόλου εντός οκτώ ημερών. Στη δήλωση περιγράφει τα ποσά που τυχόν εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέθηκαν.
Εάν σε οκτώ ημέρες από την επίδοση του κατασχετήριου εγγράφου δεν προχωρήσει στη δήλωση τρίτου, έστω και αρνητική, τότε λογίζεται ως οφειλέτης της όλης ποσότητας για την οποία έγινε κατάσχεση και διώκεται ως οφειλέτης.
Το «κυνήγι» οφειλετών στο οποίο έχουν επιδοθεί οι τοπικές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες αυξάνουν ρυθμούς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τρίτου που κατατίθεται στο Ειρηνοδικείο Βόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2010 κατατέθηκαν 144 δηλώσεις τρίτου -η πλειοψηφία τους στα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο- προερχόμενες κυρίως από τράπεζες. Η αύξηση φτάνει το 194% συγκριτικά με το 2009, οπότε είχαν κατατεθεί 49 δηλώσεις τρίτου. Το 2008 κατατέθηκαν 66.
Στο 98% περίπου των περιπτώσεων οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανοίχθηκαν κάθε άλλο παρά «φουσκωμένοι» αποδείχθηκαν, αφού δεν εντοπίστηκαν σημαντικά ποσά εκτός από μερικά ευρώ.
Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν σε υψηλά χρέη προς την Εφορία, δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στις λίστες των οφειλετών της Ν. Ιωνίας και του Βόλου υπάρχουν χρέη ακόμη και του 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο δρόμος για την κατάσχεση και καταθέσεων άνοιξε διάπλατα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και οι τράπεζες οφείλουν να στέλνουν μαζικά στοιχεία για τα διαθέσιμα ποσά οφειλετών του Δημοσίου και να διευκολύνουν τις φορολογικές αρχές μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
Πίνακες που δείχνουν χρέη...Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά αναδεικνύει και η έκρηξη του αριθμού των πινάκων που καταθέτουν στο Ειρηνοδικείο Βόλου οι δικαστικοί επιμελητές για χρέη προς την Εφορία.
Οι δικαστικοί επιμελητές καταθέτουν τους πίνακες με τα κατασχετήρια και άλλα δικαστικά και εξωδικαστικά έγγραφα που επέδωσαν σε οφειλέτες, διεκδικώντας την αμοιβή τους από το δημόσιο για εκτέλεση αποφάσεων των Δ.Ο.Υ.
Η αύξηση των πινάκων δείχνει ότι τα «γρανάζια» της δικαστικής διαδικασίας των Εφοριών απέναντι σε οφειλέτες κινήθηκαν με αυξημένους ρυθμούς το 2010. Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 κατατέθηκαν 216 πίνακες δικαστικών επιμελητών, το 2010 αυξήθηκαν κατά 52,7%, αφού κατατέθηκαν 330. Σημαντικά μικρότερος ήταν ο αριθμός τους το 2008 (55).
Κάθε πίνακας δικαστικού επιμελητή μπορεί να περιλαμβάνει την εκτέλεση αποφάσεων των Δ.Ο.Υ. για περισσότερους από έναν οφειλέτη.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του έναντι όσων συνειδητά χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και δεν το κάνουν με τη θέλησή τους, έρχονται αντιμέτωποι με την παρέμβαση των δικαστικών τμημάτων των Εφοριών.
Με κατεπείγουσα εγκύκλιο μήνες τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει εντολή στις Εφορίες για άμεση ενεργοποίηση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατάσχεση κινητών και ακινήτων.
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger