Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Με 1,5 τόνο χρυσού έφυγε από την Τυνησία η σύζυγος του Μπεν Αλί

Μία... επίσκεψη από την κεντρική τράπεζα της Τυνησίας φαίνεται ότι έκανε η σύζυγος του Μπεν Αλί πριν διαφύγει μαζί με την οικογένειά της από τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος. Η Λέιλα Τραμπέλζι έφυγε παίρνοντας μαζί της 1,5 τόνο σε ράβδους χρυσού, αξίας 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού Monde που επικαλείται πηγές της γαλλικής προεδρίας. Διαψεύδει η κεντρική τράπεζα της Τυνησίας.

«Το Μέγαρο των Ηλυσίων υποψιάζεται ότι η οικογένεια Μπεν Αλί διέφυγε από την Τυνησία μαζί με 1,5 τόνο χρυσού» αναφέρεται στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

Η γαλλική προεδρία στηρίζεται σε πληροφορίες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών «που προσπαθούν να καταλάβουν με ποιο τρόπο τελείωσε η ημέρα της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου, όταν ο Μπεν Αλί έφυγε από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του και όταν έπεσε το καθεστώς του», αναφέρει ο Monde.

Σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, η Λέιλα Τραμπέλζι, σύζυγος του προέδρου, «μετέβη στην κεντρική τράπεζα της Τυνησίας για να πάρει ράβδους χρυσού», λαμβάνοντας αρχικά την αρνητική απάντηση του προέδρου της τράπεζας, πριν εκείνος υποχωρήσει στις πιέσεις του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί.

«Φαίνεται ότι η σύζυγος του Μπεν Αλί έφυγε με χρυσό βάρους 1,5 τόνου, αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε στην εφημερίδα Γάλλος αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες.

«Τα αποθέματα χρυσού της τράπεζας δεν εθίγησαν τις τελευταίες ημέρες. Ούτε τα χρηματικά αποθέματα, η χώρα διαθέτει πολύ αυστηρούς κανόνες» δήλωσε επίσημη πηγή της τράπεζας, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η τράπεζα δεν δέχθηκε την επίσκεψη της συζύγου ή του ιδίου του Μπεν Αλί τις τελευταίες ημέρες.

Η δεύτερη σύζυγος του Μπεν Αλί, η Λέιλα Τραμπέλζι και η οικογένειά της έχουν καταχρασθεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Τυνησίας εκμεταλλευόμενοι τους κρατικούς μηχανισμούς, σε συνθήκες διαφθοράς και απειλών, σύμφωνα με αναλυτές. Εδώ και τρεις ημέρες, τα μέλη της οικογένειας καταδιώκονται, έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί και οι επαύλεις τους έχουν λεηλατηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger