Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ενώνουν τη φωνή τους για Ειδική Αγωγή στο ύψος των αναγκών

Μαζικοί φορείς της Ειδικής Αγωγής και του αναπηρικού κινήματος διαδηλώνουν το Σάββατο στο υπουργείο Παιδείας

Με πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, μαζικοί φορείς της Ειδικής Αγωγής και του αναπηρικού κινήματος δηλώνουν πως «δεν πάει άλλο» και απαιτούν άμεσα λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Η κινητοποίηση προέκυψε μετά από κοινή σύσκεψη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ΑμεΑ, εκπαιδευτικών και της ΣΕΑΑΝ. Οπως δηλώνουν, «δεν μπορούμε να δεχθούμε μία ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ειδική Αγωγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα που προσβάλλει εμάς, τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς, γιατί λειτουργεί στη λογική του κόστους - οφέλους για τα κέρδη των λίγων». Οι φορείς περιγράφουν:

«Ειδικά σχολεία λίγα και τα περισσότερα ακατάλληλα έως επικίνδυνα και με υπεράριθμους μαθητές, με ελλείψεις προσωπικού, προσωπικό που αποτελείται κυρίως από αναπληρωτές, συγχωνεύσεις τμημάτων με τραγικές επιπτώσεις για όλα τα παιδιά και πολύ περισσότερο για τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες (...) Μεταφορά. Πολλά δρομολόγια δεν έχουν κατακυρωθεί για μία ακόμη χρονιά, για πολλά από τα παιδιά μας το κουδούνι δεν έχει χτυπήσει ακόμη, λες και δεν είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, λες και δεν έχουν αγωνία να δούνε τους φίλους τους. Ας αφήσουμε τις επιπτώσεις στην πορεία εξέλιξής τους και τις συνέπειες στην ισορροπία της ίδιας της οικογένειας».

Απέναντι στα παραπάνω απαιτούν αγωνιστικά στελέχωση των σχολείων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, ούτως ώστε στο πλαίσιο του πρωινού ωραρίου να ολοκληρώνονται όλες οι αναγκαίες θεραπείες για τα παιδιά και να μην αναγκάζονται παιδιά και οικογένειες να βρίσκονται στον δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και να χρυσοπληρώνουν τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

Μέσα από την κινητοποίηση διεκδικούν την ικανοποίηση ενός συνόλου όρων για πραγματικά σύγχρονη Ειδική Αγωγή.

Το κάλεσμα υπογράφουν έως τώρα οι εξής φορείς:

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», «Ρόζα Ιμβριώτη», Σάμου, Χίου. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: 9ου, 10ου και 6ου Ειδικών Δημοτικών Σχολείων Αθηνών, Ειδικών Δημοτικών Χαλκίδας, Ψαχνών Ευβοίας, Λαυρίου, ΕΕΕΕΚ Πολλαπλά Αναπήρων Αιγάλεω, ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω, Συντονιστικό των ΕΕΕΕΚ που εκπροσωπεί τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης, ΕΕΕΕΚ Πύργου, Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης οι φορείς: Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ικαρίας «Η Ηλιαχτίδα», Σύλλογος Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος κινητικά αναπήρων Σερρών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΑ), Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger