Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Σήμερα η 3η Πανελλαδική μέρα δράσεων αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα,

 

Σήμερα 3 Φλεβάρη είναι η 3η Πανελλαδική μέρα δράσεων αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος πλέον είναι σε οριακή κατάσταση, βρισκόμενος στην 27η μέρα του σκληρού αγώνα του, με το ενδεχόμενο να χάσει την ζωή του ή να μείνει ανάπηρος, πιο ορατό από ποτέ. 

Στην ιστοσελίδα indymedia υπάρχουν  υπάρχουν όλες οι εκδηλώσεις που ήδη έχουν αναγγελθεί σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας. 

Το ταξικό μίσος της κυβέρνησης στο πρόσωπο του πολιτικού της αντιπάλου, είναι τόσο κραυγαλέο, που δεν καταγγέλλεται μόνο από μια σειρά επιστήμονες. Πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, καλλιτέχνες,.  
(Το τελευταίο σχετικό κείμενο υπογράφεται από δεκάδες γιατρούς και δημοσιεύτηκε χτες στην "ΕφΣυν" με αίτημα «Να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα» και οι υπογράφοντες ζητούν από την πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε για τις μεταγωγές).

Είχε προηγηθεί κείμενο από την εφημερίδα "Εποχή"  στο οποίο αφού τονίζεται "η τεράστια απόσταση ανάμεσα στις αντιλήψεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε αυτές του Δημήτρη Κουφοντίνα", σημειώνεται ότι "η συνεχής δυσμενής διακριτική μεταχείρισή του -σ.σ απεργού πείνας-δεν είναι δυνατόν να μας είναι αδιάφορη". 
Συμπληρώνει δε το παράδοξο "η κυβέρνηση να παραβιάζει ευθέως τη φωτογραφική διάταξη νόμου την οποία η ίδια ψήφισε σε βάρος του συγκεκριμένου κρατούμενου επιδιώκοντας να κάνει τη θέση του και την έκτιση της ποινής του ακόμα πιο δυσμενή. Αδιανόητες μεθοδεύσεις, αδιανόητες δικαιολογίες, όπως εμμέσως επισήμανε και η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη".

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεωρούμε το χθεσινό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη", που ναι μεν είναι απολύτως δημοσιογραφικό το στυλ γραφής του, είναι όμως αξιοσημείωτος ο τρόπος που για πρώτη φορά από τότε που άρχισε απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας, το δημοσιογραφικό όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ παρουσιάζει το θέμα.

Αναπαράγουμε το άρθρο του "Ρ":

Κρίσιμη η κατάσταση του κρατούμενου απεργού πείνας

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση υγείας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα, επί 26 μέρες απεργού πείνας, ο καθηγητής Ιατρικής Α. Μπένος σε σχετική διαδικτυακή συνέντευξη. Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ μίλησε για πολιτική εκδικητικότητα σε αδιανόητο επίπεδο, η οποία ανατρέπει κάθε έννοια αστικού κράτους δικαίου. Τόνισε ότι μετά την 20ή μέρα απεργία πείνας ο κρατούμενος μπαίνει σε κρίσιμη φάση, οι βλάβες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μπορούν να γίνουν μη αναστρέψιμες (αναφέρθηκε στη νεφρική λειτουργία, αλλά και στην εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία, που μπορεί να φτάσει στην ανακοπή). Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει άμεση λύση και έκανε έκκληση στον πνευματικό κόσμο να υπερασπιστεί το ελάχιστο: Τα δημοκρατικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Η δε δικηγόρος του κρατούμενου, Ι. Κούρτοβικ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση της υπόθεσης πλήττει το σύνολο των κρατουμένων, γιατί περνούν διατάξεις που επιδεινώνουν τις συνθήκες κράτησης της ποινής, στοχοποιούν τους θεσμούς στους οποίους είχαν πρόσβαση οι κρατούμενοι, όπως άδεια, αγροτικές φυλακές, και γίνεται προσπάθεια περιορισμού των εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής που επιφυλάσσονταν σε κρατούμενους σε πολύ προχωρημένο στάδιο έκτισης ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενος, που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια, καταγγέλλει «πρωτοφανή μεθόδευση» απέναντί του, καθώς στη μιάμιση ώρα που διήρκεσε η μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια (αγροτικές φυλακές) στον Δομοκό, φαίνεται ότι μετατάχθηκε και στον Κορυδαλλό «για να φαίνεται ότι τηρήθηκε αυτό που απαιτούσε ο φωτογραφικός νόμος για τις αγροτικές». Στις φυλακές Δομοκού εκτός των αδειών θα αποστερηθεί και τα επισκεπτήρια. Επίσης η διοίκηση αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία (π.χ. αποφάσεις της Επιτροπής Μεταγωγών) που δικαιολογούν αυτήν τη μεταχείριση.

Χτες έγινε και διαδικτυακή παρέμβαση από πανεπιστημιακούς που υπογράφουν σχετικό κείμενο για τον απεργό πείνας, επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger