Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΛΗΣ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 


 

Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την πραγματική στήριξη και ανακούφιση

επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αγροκτηνοτρόφων και ψαράδων

 

Κατατέθηκε χτες και περιλαμβάνει επείγοντα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις της κρίσης και τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Πρόταση νόμου με θέμα «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19» κατέθεσε, χτες, Τετάρτη στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ μπουκώνει με πακτωλό επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η  πρόταση νόμου του ΚΚΕ εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών αυτών. Επικεντρώνεται στα τμήματα εκείνα που είχαν χαμηλότερο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019.

Τα μέτρα αυτά είναι επιτακτικά αναγκαία δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν, έχοντας οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Τα ληφθέντα έως τώρα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστικά, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το - ούτως ή άλλως χαμηλό - επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μάρτη - Μάη 2020. Ανάλογο επίδομα δεν δόθηκε καθόλου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο ήταν πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου και δεν φτάνει ούτε για τις πιο υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών, των κατευθύνσεων που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία  τόσο από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση και της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται με εφαλτήριο τη νέα κρίση. Ερχεται σε συνέχεια της φοροεπιδρομής, της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί μεγάλα τμήματά τους σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Τα μέτρα που προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πρέπει να γίνουν υπόθεση πάλης του οργανωμένου κινήματος των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών και ψαράδων! Καμιά αναμονή, καμιά εμπιστοσύνη στη συναίνεση στη γραμμή της εθνικής ομοψυχίας που καλλιεργούν η κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές και στην οποία βάζουν πλάτη και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου! Εδώ και τώρα να διεκδικήσουν:

  • Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020
  • Διαγραφή τόκων, μείωση  30-50% και ρύθμιση των οφειλών για δάνεια από τις τράπεζες και χρέη προς το Δημόσιο
  • Μείωση των εισφορών ατομικής ασφάλισης προς τα ταμεία, κατάργηση της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας
  • Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης από πιστωτικά ιδρύματα, Δημόσιο, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μην επιστρέφονται
  • Απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων

 

Τα άρθρα της πρότασης νόμου

Αρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

Τα μέτρα που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες με συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ το έτος 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.

Αρθρο 2 - Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Χορηγείται από το κράτος στους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του COVID-19, ανεξάρτητα αν αυτοί λαμβάνουν ή θα λάβουν άλλης μορφής οικονομική παροχή.

Αρθρο 3

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού του άρθρου 2 της παρούσας απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Αρθρο 4 - Ορισμός εννοιών

Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Αρθρο 5 - Διαγραφή τόκων

Από την οφειλή των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή.

Αρθρο 6 - Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν

Από το συνολικό ποσό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 5, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

Αρθρο 7 - Μείωση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα

Από τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 5 και 6 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Αρθρο 8 - Πάγωμα των οφειλών

Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 5, 6 και 7 της παρούσας, οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

Αρθρο 9 - Μείωση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς το Δημόσιο.

1. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

2. Για τις ως άνω οφειλές μειώνεται το αρχικό βεβαιωθέν χρέος κατά 30%. Για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και είναι άνεργοι η διαγραφή της ως άνω οφειλής ανέρχεται σε 50%.

Αρθρο 10 - Μείωση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών.

1. Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών για εισφορές ατομικής ασφάλισης.

2. Καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτήν διαγράφονται.

Αρθρο 11

Η συνολική οφειλή που προκύπτει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες των άρθρων 9 και 10 προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τους πιο πάνω φορείς, ρυθμίζονται σε άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να ξεπερνούν συνολικά το 10% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους.

Αρθρο 12

Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων εναντίον των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια της παρούσας πρότασης νόμου.

Αρθρο 13

1. Καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.4172/13.

2. Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα μη μισθωτών, ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Αρθρο 14

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες.

Αρθρο 15

Κατ' εξαίρεση, για όλους τους μήνες από το Μάρτη του 2020, όπου ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να ισχύουν, οι εισφορές ατομικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά ποσοστό 100%.

Αρθρο 16

Τα ποσά που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες δεν επιστρέφονται.

Αρθρο 17 - Απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων

Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 174 του ν. 3463/2006, προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:

3α. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η απαλλαγή από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

3β. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων όσων ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων μισθώνουν εγκαταστάσεις από ΟΤΑ και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή.

Αρθρο 18 - Καταργούμενες διατάξεις

Καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της παρούσας.

Αρθρο 19 - Εναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις της.

    

 

                                                                                                   Σκόπελος,  21/01/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger