Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΡΔΙΤΣΑ «Κόλλησαν» στις λάσπες τα μέτρα στήριξης και προστασίας των αγροτών


Οι πληγέντες αγρότες της Αγ. Τριάδας Καρδίτσας έβγαλαν τα τρακτέρ στην πλατεία του χωριού
Οι πληγέντες αγρότες της Αγ. Τριάδας Καρδίτσας έβγαλαν τα τρακτέρ στην πλατεία του χωριού
Τρεις μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Καρδίτσα, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και υποδομές, οι όποιες διακηρύξεις κυβέρνησης και τοπικών αρχών για αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα καταρρίπτονται από τη σκληρή καθημερινότητα των κατοίκων, που βλέπουν ότι όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αλλά ταυτόχρονα όσα υλοποιούνται προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αγροτών του χωριού Αγία Τριάδα της Καρδίτσας, που από την Κυριακή έχουν βγάλει δεκάδες τρακτέρ στην πλατεία του χωριού, διαμαρτυρόμενοι γιατί ενώ υπέστησαν καταστροφές που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο 100%, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ ως προκαταβολή.

Κυβερνητικοί φορείς επικαλούνται την οριοθέτηση των περιοχών με ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες, με χρήση δορυφορικής εικόνας. Ο δορυφόρος όμως αποτύπωσε την εικόνα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή καταγραφή των ζημιών, αφού σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Αγία Τριάδα, τα καταστροφικά λασπόνερα είχαν υποχωρήσει, ή δεν είχαν πλημμυρίσει ακόμα οι καλλιέργειες. Οι αγρότες του χωριού καταγγέλλουν μάλιστα ότι έστω και καθυστερημένα οι γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία, κατέγραψαν και δήλωσαν τις ζημιές στον Οργανισμό.

Η απάντηση που δόθηκε από τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, ότι θα πάρουν την προκαταβολή μέχρι τις 31 Γενάρη, δεν επαρκεί, αφού τα έξοδα «τρέχουν» καθημερινά. Ταυτόχρονα, οι αποζημιώσεις αυτές δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες καταγγέλλουν πως ενώ η συγκεκριμένη περιοχή εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με βροχοπτώσεις και πλημμύρες, δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα αναχώματα δεν έχουν επιδιορθωθεί. Παράλληλα, παραμένουν τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις.

Ταυτόχρονα, όσοι κατάφεραν και έσωσαν μέρος της παραγωγής τους, έρχονται αντιμέτωποι με την εξευτελιστική τιμή των 20-25 λεπτών το κιλό για το βαμβάκι, που τους έδωσαν οι εκκοκκιστές, τιμή που είναι πολύ κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής, το οποίο συνεχώς αυξάνεται.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καλώντας σε συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία. Σε δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε χτες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών που "παρέλασαν" από την Καρδίτσα μετά τις ζημιές για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Πέρα από αυτό το χωριό, υπάρχουν εκατοντάδες αγρότες σε όλη την Καρδίτσα που δεν έχουν πάρει προκαταβολή ενώ οι ζημιές τους είναι στο 100%». Ταυτόχρονα, «λόγω της πανδημίας οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Με τη στήριξη της κυβέρνησης, έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, στήνουν χορό κερδοφορίας στις πλάτες αγροτών και λαού. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε με κλειστά στόματα, με το φόβο και την τρομοκρατία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις».

Οι αγρότες της Αγ. Τριάδας, ο Αγροτικός Σύλλογος και η Ενωτική Ομοσπονδία απαιτούν: Να δοθεί άμεσα η προκαταβολή σε όσους υπέστησαν ζημιές. Να δοθούν μέχρι τις αρχές Γενάρη αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματός τους. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger