Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Η παρέμβαση Τάσου Τσιαπλέ εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΕΝΠΕ

 

«Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις λαϊκές ανάγκες

Η εξέλιξη της πανδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την διαρκή επίκληση της ατομικής ευθύνης και με την καταστολή των λαικών αγώνων.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ουσιαστική αύξηση του κονδυλίου του κρατικού προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία και όχι η μείωση όπως κάνει η κυβέρνηση κατά 572 εκ. ευρώ για το 2021 σε σχέση με το 2020, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας μαζί με το προσωπικό του για να τεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας κάτω από κρατικό έλεγχο.  Η άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ σε χώρους δουλειάς, δομές ηλικιωμένων, ΡΟΜΑ, προσφύγων και γενικότερα στον πληθυσμό. Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στους μεγάλους τόπους δουλειάς, που αποδεικνύονται ως βασικοί χώροι διασποράς της πανδημίας, μέτρα αποσυμφόρησης στα ΜΜΜ στα μεγάλα αστικά κέντρα, με δρομολόγηση νέων οχημάτων, με αποκλειστικά δημόσιες και φθηνές συγκοινωνίες.

Παράλληλα στις δύσκολες συνθήκες για τους ανέργους, εργαζόμενους, μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το αντεργατικό Ν/Σ που καθιερώνει την 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι με την απεργία στις 26/11 και να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους, όπως αυτά που κατέθεσε τα ΚΚΕ στη Βουλή, τα οποία απέρριψε. Τι δηλαδή;

– Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

– Την καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

– Την επαναφορά της 13ης & 14ης σύνταξης και του μισθού σε εργαζόμενους που τους κόπηκε.

Επίσης να καταργηθούν οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και η βαριά φορολογία εργαζομένων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμιά διακοπή νερού, ρεύματος, θέρμανσης σε λαϊκή κατοικία που είναι σε αδυναμία. Άμεση στήριξη των αυτοαπασχολουμένων με κατοχύρωση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και δημόσιο. Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωση της αγροτικής οικογένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέθεσε ψήφισμα για να εγκριθεί από το Δ.Σ της ΕΝΠΕ, με τα αιτήματα που πρέπει να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση για την δημόσια υγεία. Όμως με ευθύνη της πλειοψηφίας (Ν.Δ) δεν μπήκε για συζήτηση και παραπέμφθηκε σε επόμενη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής υγείας της ΕΝΠΕ, με τους περιφερειάρχες, έχοντας στην πράξη την συναίνεση και των παρατάξεων του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα.

·         Για την ανάγκη να δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων και να δοθεί σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας η ενίσχυση λόγω πανδημίας

Αναφερόμενος ο εκλεγμένος με την Λαική Συσπείρωση, Τάσος Τσιαπλές, στο πρόβλημα με τον αποκλεισμό πολλών ελαιοπαραγωγών από την ενίσχυση λόγω της πανδημίας, τόνισε τα εξής:

Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας που υπάρχει ελαιοκαλλιέργεια, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα, με τον αποκλεισμό από την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επομένως και την χορήγηση της έκτακτης προσωρινής ενίσχυσης από το ΜΕΤΡΟ 21 μέσω του ΠΑΑ, σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, τόσο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσο και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Η Λαική Συσπείρωση θεωρεί αναγκαίο, η διοίκηση της ΕΝΠΕ, να πραγματοποιήσει άμεσα παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να δοθεί επαρκής χρονική παράταση για την υποβολή της αίτησης, σε όσους αποκλείσθηκαν χωρίς δική τους ευθύνη και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να γίνει η εγγραφή των ελαιοπαραγωγών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα. Επίσης να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς (βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς), τόσο σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα, όσο και σε αυτούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ελαιοπαραγωγοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger