Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν… ανοίξουμε

 "Αν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο" είπε ο καθηγητής

«Στη Μαγνησία, δεν υπάρχει πτώση των κρουσμάτων από την εφαρμογή των μέτρων»

Πως κυλά κ. καθηγητά η πανδημία; Εσείς, έχετε ανησυχίες για το Σύστημα Υγείας;Παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας από το πρώτο λεπτό και μαζί με άλλους καταξιωμένους επιστήμονες, βρίσκεται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην πολιτική ηγεσία, τις θέσεις της για την πανδημία και τα

μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται. Ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία του κορωνοϊού και υπογράμμισε πως θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να παρατηρηθεί μείωση στα κρούσματα κι ακόμη μία εβδομάδα, για να φανεί αυτή η μείωση στο σύστημα υγείας, το οποίο είναι ήδη στο «κόκκινο». Σε ότι αφορά στη Μαγνησία, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πτώση των κρουσμάτων από την εφαρμογή των μέτρων μεν, ωστόσο δεν υπάρχει εκθετική αύξηση.

Το Σύστημα Υγείας ουσιαστικά είναι το κριτήριό μας, για το πως πηγαίνει η πανδημία. Αυτή τη στιγμή πιέζεται αφόρητα, πραγματικά και θέλουμε ακόμη μέρες για να αποδώσουν τα μέτρα, να «πέσουν» τα κρούσματα και μία εβδομάδα μετά, να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας. Άρα έχει δρόμο ακόμη το σύστημα υγείας, για να δούμε κάποια βελτίωση στα πράγματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα διανύσουμε όλο το διάστημα της καραντίνας για να δούμε απτά αποτελέσματα;

Σίγουρα. Θέλουμε άλλη μια εβδομάδα για να δούμε να μειώνονται τα κρούσματα. Στη Μαγνησία για παράδειγμα δεν το έχουμε δει αυτό, θα περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον έχει σταματήσει ο ρυθμός αύξησης, δεν είναι εκθετικός πια, πρέπει να επιπεδωθεί η καμπύλη και μετά να αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και μετά να δούμε την βελτίωση της πανδημίας, γιατί έχουμε και μια καθυστέρηση τουλάχιστον μία εβδομάδα για την εικόνα στο σύστημα υγείας.

Ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έχετε δει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται από τους πολίτες; Έχουμε τελικά υπακούσει;

Γενικά νομίζω πως ναι, θα φανεί βέβαια αυτό και στα αποτελέσματα. Υπάρχει μία πτώση της κινητικότητας, γιατί έχουμε κάποια συστήματα που παρακολουθούμε την κινητικότητα του πληθυσμού, αλλά περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα.
Τα μέτρα που συνήθως προτείνετε ως Επιτροπή, είναι ίσως και πιο αυστηρά από αυτά που τελικά εφαρμόζονται ; Υπάρχουν κι άλλα… «όπλα στη φαρέτρα»;
Πάντα υπάρχουν κι άλλα μέτρα. Το lockdown του Μαρτίου ήταν λίγο πιο αυστηρό απ’ ότι είναι τώρα. Και τώρα προσπαθούμε να ισορροπήσουμε και να βρούμε τη χρυσή τομή και αυτό κάναμε και με τον υγειονομικό χάρτη, που με τα διάφορα χρώματα προσπαθήσαμε να έχουμε μέτρα σε κάθε επίπεδο. Δυστυχώς υπάρχει ένα θέμα με την εφαρμογή των μέτρων. Θεωρητικά τα μέτρα που είχαμε και στο πορτοκαλί και στο κόκκινο, να βοηθήσουν και να ανακόψουν το κύμα, εφόσον όμως εφαρμόζονταν σωστά και από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε 100% εφαρμογή, γιατί κατανοούμε και την κούραση του κόσμου, αλλά τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό να τηρούνται. Αν υπάρχει μία εφαρμογή και γίνει βίωμά μας, καθημερινότητά μας, θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο και να δούμε πως θα προχωρήσουμε μετά μαζί με το εμβόλιο. Αλλά θα πρέπει τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε με το άνοιγμα, να εφαρμόζονται σωστά.

Θα ήταν ουτοπικό να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε, ότι ξενοιάσαμε κι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση , καταλαβαίνω ότι είναι κουραστικό, ότι δημιουργεί πρόβλημα σε όλους, αλλά πρέπει για τους επόμενους μήνες ακόμη και μαζί με το εμβόλιο, να καταλάβουμε ότι τα μέτρα θα συνυπάρχουν. Η μάσκα, η αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών αυτά τα τρία μέτρα θα πρέπει να υπάρχουν.

Ο εμβολιασμός πότε μπορεί να φέρει τελικά τη λύση;

Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια και να εμβολιαστεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, ώστε να έχουμε τη λεγόμενη ανοσία αγέλης θέλει χρόνο. Άρα μέχρι να φτάσουμε εκεί και να λειτουργούμε όπως κάνουμε με τη γρίπη, θα πρέπει να περάσει αρκετό διάστημα. Κι όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουμε άλλα όπλα , αλλά αυτά που έχουμε σήμερα.

Με το θέμα των σχολείων θα υπάρξει διαφοροποίηση, μιας και το ζήτημα «μπλέχτηκε» κι ενώ αρχικά φάνηκε ότι θα λειτουργούσαν, τελικά μετά από πρόταση της Επιτροπής αποφασίστηκε να κλείσουν;

Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, λόγω ότι η κατάσταση είναι αρκετά επιβαρυμένη και κυρίως επειδή έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το σύστημα υγείας και για να αποφύγουμε τις μετακινήσεις των γονιών, κι όχι τόσο τη μετάδοση μέσα στα Δημοτικά, που είναι μειωμένη . Θα έλεγα πως τα Δημοτικά λειτουργούσαν πολύ καλά, αποφασίσαμε να γίνει και αυτό, για να γίνει μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του συντελεστή μετάδοσης και για να μειωθούν τα κρούσματα όσο γίνεται γρηγορότερα για να αποφύγουμε την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Αναφορικά τέλος με δηλώσεις σας περί απειλητικών μηνυμάτων , όπως μεταφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα, που δέχεται η Επιτροπή για τα μέτρα που αποφασίστηκαν, τι συμβαίνει αλήθεια;

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεχόμαστε και έντονα μηνύματα ότι … καταστρέφουμε τη χώρα. Αυτό πάντα υπάρχει, πάντα υπήρχε. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε επιστήμονες ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας άλλος δρόμος , που δεν το είδαμε τον άλλο δρόμο, σε καμία χώρα. Ακόμη και η Σουηδία που τον ακολούθησε έχει ένα τεράστιο δεύτερο κύμα κι έχει και πολλούς θανατους. Αυτοί που πίστευαν ότι θα κάνουν περίπου την ανοσία της αγέλης με ήπια μέτρα. Αυτά είναι ανθρώπινα, να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, όμως δεν είναι απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger