Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Δύσκολες μέρες για τους παράκτιους αλιείς – Ελάχιστα καΐκια βγαίνουν για ψάρεμα με κλειστή την εστίαση

Δύσκολες μέρες διανύουν οι αλιείς με τη δεύτερη καραντίνα, με ελάχιστα καΐκια να βγαίνουν για ψάρεμα, πολλές φορές μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όσο η εστίαση έχει κατεβασμένα ρολά, τόσο η μείωση θα συνεχίζεται και οι δυσκολίες θα μεγαλώνουν για τους αλιείς. Όσον αφορά στο de minimis παράκτιας αλιείας αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να πληρωθούν με το σύστημα να τους απορρίπτει.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης τόνισε πως επικρατεί μια χαοτική κατάσταση. «Πολλοί συνάδερφοι δεν δουλεύουν. Άλλοι πάνε μία μέρα και σταματάνε 2-3 μέρες μέχρι να δώσουν τα ψάρια. Δεν υπάρχει ζήτηση».
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέλη του Συλλόγου ως επί το πλείστον πωλούν τα ψάρια στην παραλία απέναντι από το Δημαρχείο, αλλά δεν υπάρχει κόσμος να αγοράσει λόγω και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Εφόσον δεν ανοίγει η εστίαση, από την οποία εξαρτιόμαστε πάρα πολύ, και ιδίως από τα τσιπουράδικα, δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο» ανέφερε ο ίδιος.

Τα περισσότερα καΐκια έχουν σταματήσει, με τον Χρήστο Ξηραδάκη να τονίζει πως με μία μέρα δεν σώζεται η κατάσταση. «Ο Σύλλογος είχε 380 μέλη, αλλά ο αριθμός έχει μειωθεί κατά πολύ. Στον Βόλο σε ημερήσια βάση ζήτημα είναι αν βγαίνουν 10 καΐκια, ενώ τυχαίνουν μέρες να βγουν 2-5 καΐκια» πρόσθεσε.
Για τους παράκτιους αλιείς δεν υπάρχει δυνατότητα αναστολής εργασίας: «Επί το πλείστον μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις. Κάποιοι είναι μόνοι τους ή η επιχείρηση αποτελείται από δύο αδέρφια. Οπότε δεν υπάρχει προσωπικό για να μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας».

Όσον αφορά στο de minimis παράκτιας αλιείας ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα. «Από ό,τι γνωρίζω κάποιοι συνάδερφοι έκαναν τις αιτήσεις και πληρώθηκαν κιόλας. Άλλοι πάλι δεν έχουν πληρωθεί. Για παράδειγμα ο ίδιος έκανα την αίτηση και το σύστημα με απέρριψε, διότι η επιχείρηση είναι μη επιλέξιμη. Στην περίπτωσή μου μιλάμε για συμπλοιοκτησία, αφού είμαι εγώ και ο αδερφός μου. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι λογικά δεν αναφέρεται το σχήμα της εταιρείας στην ΚΥΑ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε με τα 800 ευρώ της άνοιξης. Γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο. Ούτε οι ίδιοι οι λογιστές δεν μπορούν να σε κατατοπίσουν» κατέληξε.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ
Ανακοίνωση σχετικά με την πληρωμή εγκεκριμένων δικαιούχων de minimis παράκτιας αλιείας εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία αναφέρεται πως «σας ενημερώνουμε ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληροφορίες που λάβαμε από τα απαντητικά αρχεία της Τράπεζας και δύναται οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών ΤΑΧΙSΝΕΤ μέσω της επιλογής https://www.opekepe.gr/el/systima-dimosiopoiisis-pliromon-opekepe.
Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει απόρριψη πληρωμών, θα απευθύνεστε στη Γεν. Δ/νση Αλιείας του ΥΠΑΑΤ, στην οποία υπάρχει η σχετική βάση δεδομένων, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να αποσταλεί εκ νέου η λίστα των εγκεκριμένων δικαιούχων για να εκτελεστούν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger