Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ζέττα Μακρή: Rapid tests στις δομές δημόσιας υγείας του Ν. Μαγνησίας, ενίσχυση των Κ.Υ., γιατρός στον Λαύκο.

 


Συνάντηση, ενημέρωση και συνεργασία είχε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ  Φώτη Σερέτη και τον

υποδιοικητή Ηλία Τσιαούση. Στο επίκεντρο της συζήτησης η στελέχωση, η χρηματοδότηση και η θωράκιση των δομών της δημόσιας υγείας, στον νομό Μαγνησίας.



Ο κ. Σερέτης πληροφόρησε την βουλευτή ότι η 5η ΥΠΕ, σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα προμηθεύσει, συντομότατα, το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και όλα τα κέντρα υγείας του νομού Μαγνησίας με rapid tests ώστε ο έλεγχος και η προστασία της δημόσιας υγείας να είναι πληρέστερη και αποτελεσματικότερη.

Ο διοικητής παρέλαβε, επίσης, από την κ. Μακρή, κατάσταση με καταγεγραμμένα άμεσα και επείγοντα αιτήματα βελτίωσης της υποδομής των κέντρων υγείας του νομού Μαγνησίας, ώστε να τα προωθήσει, ως αρμόδιος κρατικός φορέας, στο κοινωφελές ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και να διερευνήσει τα περιθώρια ικανοποίησής τους. Η κ. Μακρή, επιπροσθέτως, ενημέρωσε τον υποδιοικητή κ. Τσιαούση, αρμόδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την ανάγκη παρουσίας αγροτικού ή γενικού γιατρού στον Λαύκο, θέμα το οποίο ρυθμίστηκε, αμέσως, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την διευθύντρια του κέντρου υγείας Αργαλαστής.

Πλέον αυτών, η κ. Μακρή ζήτησε από τον κ. Σερέτη αναλυτική και κατατοπιστική ενημέρωση, με συγκεκριμένα στοιχεία, για την στελέχωση και την χρηματοδότηση του νοσοκομείου του Βόλου, θέμα, που απασχολεί, έντονα, τους κατοίκους του νομού.Ο διοικητής της 5ης υγειονομικής περιφέρειας παρείχε στην βουλευτή τα στοιχεία, που αφορούν στο οργανόγραμμμα και την στελέχωση του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, με βάση τις ανάγκες του, την γεωγραφική του θέση και την χιλιομετρική του απόσταση από τα νοσοκομεία της τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Στην προηγούμενη προκήρυξη, καλύφθηκαν και οι 14 θέσεις των ειδικευμένων γιατρών και δεν προέκυψε καμία άγονη θέση. Με την νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκε η προκήρυξη 11 θέσεων γιατρών ΕΣΥ για το Γ.Ν. Λαμίας και 2 θέσεων για το νοσοκομείο Βόλου. Διευκρινίστηκε από τον διοικητή ότι από τις 11 θέσεις της Λαμίας, οι 7 προορίζονται για την κάλυψη με γιατρούς των 7 κλινών ΜΕΘ, που το κοινωφελές ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δώρισε και είναι απολύτως απαραίτητο να στελεχωθούν, δεδομένου ότι το νοσοκομείο της Λαμίας έχει ορισθεί ως συμπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον COVID 19.

Η ενημέρωση της βουλευτού επεκτάθηκε και στον τρόπο κατανομής των πιστώσεων σε κάθε νοσοκομειακή μονάδα, κατανομή, που γίνεται από το ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών),βάσει και σύμφωνα με τα στοιχεία και τους δείκτες, που κάθε νοσοκομείο δηλώνει, υποχρεωτικά, ανά μήνα στο BI form. Δηλαδή, βασίζεται σε μετρήσιμους δείκτες, όπως τα οικονομικά στοιχεία, τα απορροφηθέντα κονδύλια, η πληρότητα, οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι ημέρες νοσηλείας, οι εισαγωγές κλπ., τα οποία και κατευθύνουν την κατανομή των πιστώσεων. Λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των δαπανών του οκταμήνου και το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε νοσοκομείου, άρα η κατανομή γίνεται με βάση αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες, προσβάσιμους στους υπηρετούντες την δημόσια υγεία και στα πολιτικά πρόσωπα, που θέλουν να λάβουν γνώση. Στα κονδύλια αυτά, προστίθεται η φαρμακευτική δαπάνη, όπως, επίσης και οι απαιτούμενες για την αντιμετώπιση του COVID 19.

Η βουλευτής ευχαρίστησε, τόσο τον διοικητή όσο και τον υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ για τον χρόνο και την ενημέρωση, για την άμεση ανταπόκριση και συμφώνησε, μαζί τους ότι οι προσπάθειες θωράκισης και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας πρέπει και θα είναι συνεχείς, με την απαραίτητη συνεργασία και αλληλοενημέρωση αλλά και τις ρητές οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger