Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Η φυλλάδα "Πρώτο Θέμα" και η "δημοκρατία" τους.

 

"Καταδικάζουμε την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Κάθε ενέργεια εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και εκφοβισμού των Μέσων Ενημέρωσης πέφτει στο κενό, γιατί η δημοκρατία στην Πατρίδα μας είναι ισχυρή".

Στέλιος Πέτσας.

Ας σχολιάσουμε την αναμενόμενη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Για τους λόγους που έγινε η χθεσινή παρέμβαση νεολαίων οι οποίοι έγραψαν συνθήματα στις εισόδους του κτιρίου όπου στεγάζεται η φυλλάδα η οποία "προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καπιταλιστική εκμετάλλευση", μιλάει αναλυτικά κείμενο που φέρει την υπογραφή «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία» και το οποίο δημοσιεύεται στο indymedia. Οπότε θα είναι πλεονασμός να σταθούμε σ' αυτό το γεγονός.

Δυο λόγια μόνο για την έντυπη αυτή πατσαβούρα που μια συμβολική ενέργεια εναντίον της στρέφεται "κατά της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της Δημοκρατίας" σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την τσόντας της δεξιάς, το ΚΙΝΑΛ να συμπληρώνει ότι "τέτοιες πρακτικές στρέφονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της άποψης και της γνώμης, εναντίον της Δημοκρατίας" και τον Πέτσα να υπερθεματίζει κάνοντας λόγω ότι τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στον "εκφοβισμό του Τύπου".

Κατ' αρχήν μια επισήμανση. Τώρα που γράφτηκαν δυο συνθήματα σε ένα τοίχο, όπως και στο παρελθόν που είχε κάνει μια παρόμοια ενέργεια ο "Ρουβίκωνας" τα αστικά κόμματα ανακάλυψαν "επίθεση στην ελευθερία του Τύπου".
Γιατί δεν μας είπαν το ίδιο όταν συγγενείς του νεκρού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη ξυλοκόπησαν άγρια τον δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος, Στρατή Λημνιό όταν εξοργίστηκαν με φωτογραφίες που τράβηξε στο Ασκληπείο της Βούλας στο οποίο είχε μεταφερθεί ο άτυχος τραγουδιστής; (Κάποιοι λένε πως προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες μέσα στο νεκροτομείο)!   


Και ρωτάμε, ρητορικά φυσικά:

Την "δημοκρατία" τους "υπηρετούσε" αυτή η φυλλάδα όταν έκανε lifestyle επιλογή το ναζισμό, και έχτιζε το προφίλ των εγκληματιών - δολοφόνων της συμμορίας Μιχαλολιάκου;

"Ελευθερία του Τύπου" είναι να τερματίζεις τον κανιβαλισμό εμπορευόμενος την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. παραθέτοντας πρωτοσέλιδη φωτογραφία με τον δολοφονημένο απ' τους ναζί να ξεψυχάει στα χέρια της κοπελιάς του; 

Εχουμε σχολιάσει αρκετές φορές τα άθλια δημοσιεύματα της αυτής της έντυπης πατσαβούρας και θα ήταν πλεονασμός να επανέλθουμε.
Σ' αυτή την ανάρτηση, λοιπόν θα εστιαστούμε  στα "μυστήρια" με την φυλλάδα "Πρώτο Θέμα" τα οποία είναι πάρα πολλά και αφήνουν αναπάντητα ερωτηματικά. 

Με αφορμή, τα όσα επακολούθησαν μετά την χθεσινή αναγραφή συνθημάτων στο κτήριο που στεγάζεται αυτό το ρυπαρό έντυπο, επισκεφτήκαμε τον "θησαυρό" μας. Αναφερόμαστε προφανώς στο αρχείο του ιστότοπου μας. 

Ξεκινώντας από το .. μακρινό 2013 συναντάμε ένα άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη που είχε δημοσιεύσει τότε στο περιοδικό του Hot Doc και είχε τίτλο "Ο λοχίας που έγινε «εκδότης» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»"
Εκεί διαβάζουμε ότι ένας πολύ περίεργος τύπος, ονόματι Αναστάσιος Πάλλης και ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του '90 ήταν υπαξιωματικός πενταετούς θητείας στην Πολεμική Αεροπορία, ξαφνικά και μετά από μια απίστευτη διαδρομή παρουσιάζεται τον Γενάρη του 2011, πάμπλουτος εφοπλιστής και γίνεται συνεκδότης του "Πρώτου Θέματος", αγοράζοντας το 40% των μετοχών του! 

Το πώς κατόρθωσε στην συνέχεια ο Α. Πάλλης "ένας δήθεν δικηγόρος, δήθεν εφοπλιστής, δήθεν φίλος του προέδρου της Δημοκρατίας, κατάφερνε να διανοίξει δρόμους που οδηγούσαν σε υπουργεία, εφοπλιστικά γραφεία, θησαυροφυλάκια μονών, ακόμη και εκδοτικά συγκροτήματα" μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Εκτός των άλλων το ίδιο διάστημα έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες ότι ο τότε εκδότης «έχει κατηγορηθεί από Βρετανό αξιωματικό και πρώην συνέταιρό του, πως με το πρόσχημα της συλλογής όπλων κάνει εισαγωγή όπλων στην Ελλάδα» και τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που καταλήγουν.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε για ώρες για το ποιος είναι ο ρόλος της φυλλάδας, την οποία τα αστικά κόμματα ανέλαβαν να της δώσουν δημοκρατικά εύσημα. Δεν έχει νόημα όμως να επαναλάβουμε πράγματα στα οποία έχουμε αναφερθεί.  Αρκούμαστε μόνο να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από ανάρτησή που είχαμε κάνει τον Φλεβάρη του 2019 :

Το «Πρώτο Θέμα» συνεχίζει να εκδίδεται με λεφτά των τραπεζών όταν σπίτια απειλούνται με κατασχέσεις.

Την ώρα που άλλες εφημερίδες χωρίς σχέσεις με offshore και μαύρες σακούλες με χρήμα δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, το «Πρώτο Θέμα» κατά παράβαση κάθε κανόνα της ηθικής (σιγά μη νοιαστούν για την ηθική, πείτε), της αγοράς και της χρηστής τραπεζικής τακτικής αναπνέει γιατί το κρατάνε στη ζωή οι τράπεζες.

Δεν πρόκειται για δημοσιογραφικές εκτιμήσεις. Στον ισολογισμό του 2017 οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν για τις δραστηριότητες της εταιρείας Πρώτο Θέμα ότι «υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».

Το «Πρώτο Θέμα» έχει δάνεια 33 εκατομμύρια και για το 2017, με βάση τον ισολογισμό της εταιρείας, υποχρεώσεις προς το δημόσιο 6,1 εκατομμύρια (από αυτά 5,5 ληξιπρόθεσμα), συσσωρευμένες ζημιές 8,3 εκατομμύρια και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 28 εκατομμύρια.

Την ίδια χρονιά εμφανίζονται οι offshore σωτήρες της εφημερίδας που βάζουν περίπου 6 εκατομμύρια για να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να ρυθμιστούν τα δάνεια. Η αύξηση αυτή όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα βιωσιμότητας της εφημερίδας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η τράπεζα θα έκανε απαιτητά τα δάνεια και θα εκποιούσε τα περιουσιακά στοιχεία. Ετσι συμβαίνει στην αγορά που τόσο συχνά επικαλούνται οι ιδιοκτήτες του «Πρώτου Θέματος» με τους κρυφούς χρηματοδότες.

Δεν συμβαίνει όμως αυτό για τη ναυαρχίδα της λαϊκίστικης διαπλοκής που από τον Μάρτιο του 2017 καταφέρνει να αναστέλλει κάθε απαίτηση και να υπόσχεται στην τράπεζα-δανειστή λαγούς με πετραχήλια.

Αν πιστέψουμε τις κακές γλώσσες, οι μέτοχοι του "Πρώτου Θέματος" προσπαθούν να πείσουν την τράπεζα να τρενάρει κάθε νόμιμη διαδικασία μέχρι τις εκλογές, οι οποίες θα τους δώσουν ανάσα και χρήμα, όπως λένε.

Και ναι μεν να μην πιστέψουμε τις κακές γλώσσες αλλά η πραγματικότητα βγάζει εν τω μεταξύ μια γλώσσα να. Γιατί ο χρηματοδότης του μετόχου του "Πρώτου Θέματος" είναι ταυτόχρονα και χρηματοδότης της Μαρέβας Γκραπόφσκι- Μητσοτάκη, η οποία έχει κάθε λόγο να περιμένει τις εκλογές όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι μέτοχοι της εφημερίδας.


Και κάτι άλλο κλείνοντας την ανάρτησή μας. Εμείς είμαστε αντίπαλη της "ισχυρής δημοκρατίας" που μας ανέφερε στην δήλωσή του ο Πέτσας και η οποία έχει την μορφή της παλινόρθωσης του σκληρού κράτους της μετεμφυλιακής δεξιάςΑγωνιζόμαστε για να την κατεδαφίσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger