Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

«Εφυγε» ο Βολιώτης και Σκοπελίτης θρύλος Τάκης Τάγκουρας

 


Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του παγκόσμια ιστορία με τα αξεπέραστα, ακόμη, κατορθώματά του 

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στον κόσμο της υποβρύχιας αλιείας, αλλά και στον αντίστοιχο ιστιοπλοϊκό το τραγικό άγγελμα του θανάτου, την περασμένη Τετάρτη, του Κωνσταντίνου (Τάκη) Τάγκουρα. Ο θρύλος της υποβρύχιας αλιείας από τον Βόλο, που εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε αγώνες στο εξωτερικό και έφθασε να διακριθεί 6ος στον κόσμο βουτώντας στην άβυσσο της θάλασσας με ελεύθερη κατάδυση στα 49 μέτρα βάθος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έδινε μάχη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα επί 31 μέρες. Εζησε όμως ευτυχισμένη ζωή ισάξια με την ικανοποίηση που έπαιρνε από την αγάπη του με την υποβρύχια αλιεία. Κέρδιζε πάντοτε την αγάπη του κόσμου, που προσέφερε και ο ίδιος απλόχερα, αλλά και τον σεβασμό όλων.

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια ζούσε στη Σκόπελο και πηγαινοερχόταν μεταξύ του όρμου Μπλο στον Πάνορμο, όπου βρισκόταν το εξοχικό του σπίτι, και της Χώρας. Ηταν πάντοτε δίπλα στη θάλασσα που του άρεσε. Εκεί έδενε και το ιστιοπλοϊκό του σκάφος «Μελωδία», με το οποίο του άρεσε να ταξιδεύει στα ερημόνησα και τον Τσουγκριά. Βουτούσε στη θάλασσα μέχρι και πριν από τρία χρόνια, ενώ έχει κάνει μέλος επιτροπής σε αγώνες ιστιοπλοΐας και συνοδός αγωνιστικών πλοίων.

Ο Τάκης Τάγκουρας μεγάλωσε στη θάλασσα, καθώς ξεκίνησε το ψαροντούφεκο από ηλικία 14 ετών, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε πολύ γερά πνευμόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν από τους ανθρώπους που έβγαζε λεφτά από την αλιεία, αλλά τα ψάρια τα γλεντούσε με τους φίλους του.

Ηταν βιομήχανος και διατηρούσε τη «Χειροπλεκτική Τάγκουρα» στο Οξυγόνο, ενώ είχε λειτουργούσε παράλληλα τρία καταστήματα που ασχολούνταν με το εμπόριο των νημάτων, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική. Το τελευταίο έκλεισε το ’96.

Το όνομά του, όμως, συνδέθηκε περισσότερο με την υποβρύχια αλιεία. Δεν υπάρχει πρόσωπο που να ασχολείται με τον χώρο που να μη γνωρίζει τον αλιέα – θρύλο. Είναι χαρακτηριστικό το πλήθος των αναφορών σε συνομιλίες μεταξύ αλιέων σε ειδικά forum, οι οποίοι όταν θέλουν να αναφερθούν στα επιτεύγματά τους αναφέρουν «ούτε ο Τάγκουρας». Το επίθετο του διακεκριμένου επί δεκαετίες υποβρύχιου αλιέα έγινε συνώνυμο με τεράστιες επιτυχίες που μοιάζουν ακατόρθωτες. Για τον ίδιο, όμως, τον Τάκη Τάγκουρα τίποτε δεν ήταν ακατόρθωτο στη θάλασσα. Σαν να είχε γεννηθεί γι’ αυτό. Βουτούσε, έφτανε σε μεγάλα βάθη και ανέβαζε στην επιφάνεια ό,τι ήθελε.

Μεταξύ άλλων είχε πάρει μέρος στο 9ο πανελλήνιο υποβρύχιο πρωτάθλημα αλιείας στην Κασσάνδρα το ’67 όπου βγήκε 4ος έχοντας συγκεντρώσει 28 κιλά ψάρια και στο 11ο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το ’72 επίσης στη Χαλκιδική, όπου βγήκε 2ος έχοντας συγκεντρώσει 16.350 βαθμούς.

Αφιερώματα εντύπων της εποχής τον παρουσίαζαν να βγάζει από τη θάλασσα ψάρια τεράστιους μεγέθους. Το όνομά του έγινε ευρέως γνωστό και συνδέθηκε με θρυλικά ψαρέματα. Γνώστες της υποβρύχιας αλιείας τον αναφέρουν πάντοτε ως το πιο λαμπρό παράδειγμα. Οι σαργοί που έβγαζε ήταν παλαιολιθικού μεγέθους.

Η μεγαλύτερη διάκριση που είχε ήταν στην Ιταλία, όπου βγήκε 6ος σε όλο τον κόσμο, φθάνοντας σε βάθος τα 49 μέτρων.

Τελικά, σταμάτησε να παίρνει μέρος σε αγώνες όχι γιατί τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του, αλλά για να δώσει χώρο σε νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν, αφού όλοι όταν άκουγαν το όνομά του έκαναν πίσω.

Εξάλλου, σε όλη του τη ζωή ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, καθώς δεν του άρεζε να καυχιέται και γι ‘αυτό δεν μιλούσε και συχνά για τις διακρίσεις που είχε. Στην πορεία σταμάτησε να κυνηγάει και ψάρια, καθώς αγαπούσε πολύ τη φύση και τη θάλασσα.

Το σκάφος του το είχε πολλά χρόνια για σπίτι του. Το πούλησε πριν από 3 χρόνια. Ηταν ένας ολιγαρκής άνθρωπος, πολύ τίμιος, πάντοτε ειλικρινής, που αγαπούσε την παρέα και τους φίλους και εισέπραττε την ίδια αγάπη και από τον κόσμο που τον σεβόταν. Ηταν ιδιαίτερα ευφυής και πάντοτε έδινε λύσεις σε προβλήματα.

Τα προβλήματα με την υγεία του παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο. Μέχρι και πριν από 4 μήνες ήταν γερός, δυνατός, δραστήριος, με διαύγεια πνεύματος.

Είχε μία κόρη και ένα εγγόνι. Η κηδεία του θα τελεστεί μεθαύριο Δευτέρα στην Αθήνα σύμφωνα με την επιθυμία του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger