Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Διοχέτευση σημαντικών πόρων από το Υπ. Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid

 

Στο πλέγμα δράσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό την άμβλυνση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης για τον επιχειρηματικό κόσμο, αναφέρεται αναλυτικά ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε Αναφορά του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια σχετικά με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας.

«Κινητοποιήσαμε άμεσα όλους τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας», τονίζει στην απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το πλέγμα των οριζόντιων αυτών δράσεων καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και το σύνολο των κλάδων που έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης περιλαμβάνονται δράσεις όπως: α) η ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής (κλειστή στην παρούσα φάση – θα ακολουθήσει νέος κύκλος εντός Σεπτεμβρίου), β) η 100% επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, γ) η επιδότηση 100% των τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για περίοδο 3 μηνών.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, οι οποίες σχεδιάστηκαν ειδικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις, παραμένουν σε ισχύ και οι τρέχουσες δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είτε μέσω παροχής επιχορηγήσεων, είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την οικονομία της χώρας και την αγορά εργασίας, αποφασίστηκε η οριζόντια αναστολή όλων των δεσμευτικών προθεσμιών για 12 Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ.

Επιπλέον, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ), έχει αναγγείλει από τις 4 Αυγούστου την άμεση δημιουργία δύο νέων επενδυτικών-χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital – private equity) συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν, με σημαντική μόχλευση, στην αγορά.

Την 1η Σεπτεμβρίου, εξάλλου, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. €, και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 150 εκατ. €. Συνολικά θα διατεθούν 500 εκατ. € για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Επίσης, το ποσό ενίσχυσης για επενδυτικά σχέδια των παραπάνω δύο δράσεων στον πρωτογενή τομέα, αυξήθηκε και δύναται να υπερβαίνει πλέον τις 500.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger