Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Κων. Μαραβέγιας: Άμεση ενίσχυση των πληγέντων από τον «Ιανό» και ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών στη Μαγνησία

 

Δέσμευση για την υλοποίηση δυο εγγειοβελτιωτικών έργων στη Μαγνησία, συνολικής δαπάνης άνω των 32 εκατομμυρίων ευρώ, ανέλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέα Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.


Η συγκεκριμένη δέσμευση συμπίπτει χρονικά με τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν χθες από τον «Ιανό», κυρίως στην περιοχή του Αλμυρού, από την υπερχείλιση του Ξηριά. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μαραβέγιας, «σήμερα τα ξημερώματα είχαμε τη μεγάλη τύχη να σωθούν τρεις αποκλεισμένοι συμπολίτες μας στον Αλμυρό, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αρμοδίων και εθελοντών. Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη ταχύτερης ολοκλήρωσης των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Μαγνησία που προφανώς έχουν και πολύ μεγάλη αντιπλημμυρική αξία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υφυπουργό Κ. Σκρέκα να συναντηθούν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν όχι μόνο την πρόοδο των έργων, αλλά και το θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών των οποίων οι περιουσίες χτυπήθηκαν σκληρά από τον Ιανό.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) την άμεση ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό, με προϋπολογισμό 16,2 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει υποδομές για τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Αποτελείται από φράγμα υδροληψίας, λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 3,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και δίκτυο μεταφοράς των υδάτων στις προς άρδευση περιοχές. Επίσης προβλέπονται έργα υπερχείλισης, κατάλληλη διώρυγα προς τον χείμαρρο Ξεριά καθώς και αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής με αποχέτευση των ομβρίων.

Το έργο εκτιμάται από το ΥΠΑΑΤ ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021 ύστερα από πολυετείς καθυστερήσεις.
Παράλληλα, από το ΠΑΑ χρηματοδοτείται με 16 εκατ. ευρώ η κατασκευή των υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού της λίμνης Κάρλας (Α΄ Φάση) που θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για κομβικά έργα των οποίων η επιτάχυνση θα αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο την εικόνα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και στην περιφέρεια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger