Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ "ΙΑΝΟ

 




Από σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου το απόγευμα  ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας και έχει ονομαστεί «Ιανός».Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας   το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει  το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Αύριο  Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Παρότι η περιοχή μας δεν φαίνεται να επηρεάζεται, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις και δεδομένα,  πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν αιφνίδια μεταβολή των στοιχείων.  

Άρα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του φαινομένου και παραμένουμε σε εγρήγορση δίνοντας έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις  σε περίπτωση δυσμενών  καιρικών συνθηκών (έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων, χαλαζοπτώσεων, θυελλών κλπ).

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

 2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Αποφύγετε  να διασχίσετε χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

Επίσης, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα αυτοπροστασίας:

§  Ασφαλίζουμε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

§  Βεβαιωνόμαστε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

§  Αποφεύγουμε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

§  Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν  εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

§  Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

§  Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

ΣΚΟΠΕΛΟΣ,   17/09/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger