Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κων. Μαραβέγιας: Δεν με αγγίζουν η «λάσπη» και οι αθλιότητες που εκπορεύονται από μικροπολιτικά συμφέροντα

Στην αντεπίθεση εναντίον όσων άφησαν αιχμές εις βάρος του για τις θέσεις που έλαβε σχετικά με τα ζητήματα του τομέα υγείας στη Μαγνησία, περνά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του δίνει απαντήσεις σε όλα όσα του καταλόγισαν το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει:

Είναι, αναμφίβολα, ιδιαίτερα θετικές οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φ. Σερέτη για τον μοριακό αναλυτή, τον διορισμό παιδοχειρουργού, την άμεση κάλυψη των 14 θέσεων γιατρών στο «Αχιλλοπούλειο», αλλά και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βόλου. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός απόλυτα ορθού στρατηγικού σχεδιασμού, με σκοπό την καλύτερη θωράκιση του Νομού απέναντι στην υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσωπικά κατηγορήθηκα για το γεγονός ότι, παρότι διαβεβαίωνα συνεχώς το τελευταίο διάστημα για τις προσλήψεις των 14 γιατρών, αυτές παρέμεναν «στα λόγια». Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά οι διαδικασίες «έτρεξαν» με τέτοια ταχύτητα και οι γιατροί θα αναλάβουν καθήκοντα σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την προκήρυξη. Για του λόγου το αληθές, θα ήθελα να επισημάνω ότι θέσεις επιμελητών Β΄ Χειρουργικής που προκηρύχθηκαν το 2009 και το 2011, καλύφθηκαν από τους γιατρούς το 2017 και το 2016 αντίστοιχα. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι διαδικασίες αφορούσαν την πλήρωση μεμονωμένων θέσεων και όχι 14, όπως στην περίπτωση του «Αχιλλοπούλειου», γεγονός που εκ των πραγμάτων απαιτεί περισσότερες διαδικασίες.

Στοχοποιήθηκα, επίσης, για τις θέσεις μου σχετικά με το ζήτημα του μοριακού αναλυτή. Αυτό που υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω είναι ότι τα δείγματα θα πρέπει να επεξεργάζονται μαζικά. Οποιαδήποτε διαφορετική άποψη δεν είναι λάθος, αλλά δεν υπακούει στη λογική «κόστος – όφελος», ειδικά σε μια εποχή που πρέπει να υπολογίζουμε και το τελευταίο ευρώ, γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στην πανδημία. Αυτό δεν αναιρείται από την πρόσφατη τροποποίηση του σχεδίου, καθώς σε επιλεγμένα, επείγοντα περιστατικά, θα δουλεύεται εντός του «Αχιλλοπούλειου» το δείγμα. Είναι μια σωστή επιλογή, που επικροτούμε, γιατί καθιστά πιο ευέλικτη τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Όσο για το ποιος κατευθύνει τους πολίτες εκτός Νοσοκομείου, αρκεί να καταθέσω την εμπειρία γνωστού σε μένα προσώπου, το οποίο παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα (πυρετό) και απευθύνθηκε σε γιατρό του Νοσοκομείου Βόλου, για να λάβει την απάντηση ότι θα ήταν προτιμότερο να κάνει το τεστ εκτός «Αχιλλοπούλειου» προκειμένου να γλιτώσει το ενδεχόμενο παραμονής του στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Γεγονός που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς τα αποτελέσματα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά τη λήψη δείγματος έρχονται το ίδιο απόγευμα, δηλαδή ακόμα ταχύτερα και από τον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, πάγια θέση μου παραμένει η διασφάλιση της άμεσης διενέργειας δωρεάν τεστ κορωνοϊού για τους πολίτες της Μαγνησίας, ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται ο μοριακός αναλυτής.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια παραδείγματα άστοχης διαχείρισης και στρατηγικής που έγιναν περισσότερο για λόγους επικοινωνιακούς και που προσομοιάζουν την υπόθεση του αναλυτή. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου από το Νοσοκομείο Βόλου που, στην καλύτερη περίπτωση, σήμερα υπολειτουργεί. Και αυτό διότι, εξαιρετικά σπάνια τα παραπεμπτικά για μαγνητικές τομογραφίες έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, παρά τα όσα κάποιοι διατείνονται. Όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις διοίκησης στον τομέα της υγείας, μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σαν το Αχιλλοπούλειο, έχει ανάγκη από ένα δεύτερο αξονικό τομογράφο και όχι από μαγνητικό. Άλλο παράδειγμα αποτελεί ο διορισμός επικουρικού αγγειοχειρουργού, που προκρίθηκε καθ’ υπαγόρευση, χωρίς συνεννόηση με τους νεφρολόγους και χωρίς να διερευνηθεί αν μπορεί ο συγκεκριμένος γιατρός να υποστηρίξει το έργο το οποίο κλήθηκε να επιτελέσει, δηλαδή τις αγγειακές προσπελάσεις των νεφροπαθών, αποτέλεσμα είχε ότι λίγο αργότερα ο αγγειοχειρουργός εγκατέλειψε τη θέση του.

Στο μεταξύ, απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι κανείς στο παρελθόν δεν ανέδειξε την ανάγκη πρόσληψης παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Βόλου, ένα ζήτημα που με έμφαση έθεσα στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Φώτη Σερέτη, με τον οποίο συναντήθηκα την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε άμεσα και πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο διορισμός. Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος στην ταλαιπωρία γονέων της περιοχής που αναγκάζονταν να μεταβαίνουν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, ακόμη και για μια επέμβαση σκωληκοειδεκτομής στα παιδιά τους.

Πριν από τη επίσκεψή μου στον κ. Σερέτη, είχα καταγράψει τις άμεσες προτεραιότητες στον τομέα υγείας κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων με τον διοικητή του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννη Ντόκο, εκπροσώπους των εργαζομένων και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας κ. Γ. Μπακούλα. Επίσης, είχα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Βόλου, προκειμένου να ενημερωθώ επί τόπου για τις ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό και κατόπιν είχα ενημερώσει, με τη σειρά μου, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους. Σε συνέχεια, μάλιστα, αυτής της συνάντησης, ο κ. Θεμιστοκλέους βρέθηκε χθες Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Βόλου. Η δέσμευση ότι το Κέντρο Υγείας Βόλου θα γίνει κέντρο αναφοράς Covid-19 για την 5η ΥΠΕ γίνεται πραγματικότητα.

Θεωρώ ότι συνολικά η συνεισφορά μου υπήρξε ουσιώδης και το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια αυτή. Ο σχεδιασμός που τελικά υλοποιείται έχει ως σκοπό τη γρήγορη, αξιόπιστη και δωρεάν εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, πέρα από επικοινωνιακά τρικ και πολιτικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε υποστηρίζει κάτι διαφορετικό, θα τον συμβούλευα να επανελέγξει τις επιστημονικές ή τις διοικητικές γνώσεις του.

Τέλος, όσοι τολμούν να αφήνουν αιχμές εις βάρος μου με αφορμή την επαγγελματική μου δραστηριότητα, να γνωρίζουν απλά ότι ματαιοπονούν. Η «λάσπη» και οι αθλιότητες που εκπορεύονται από μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν με αγγίζουν. Δυστυχώς για εκείνους, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να κρίνει. Η κοινωνία είναι μικρή και στη συνείδησή των συμπολιτών μου έχω καταγραφεί ως λειτουργός της υγείας και όχι ως κερδοσκόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger