Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ερώτηση της Κατερίνας Παπανάτσιου για τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στη Μαγνησία

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Αν. Τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στην περιοχή της Μαγνησίας εντοπίζονται, μέχρι και σήμερα, ουκ ολίγες περιοχές που βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας κ. Μεϊκόπουλος.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βουλευτής στην ερώτησή της, το πρόβλημα που προέκυψε από τη μετάβαση στο τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα μέσω της Digea, προσπάθησε να λύσει ο νόμος 4563/2018.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά από τη ψήφισή του, στη Μαγνησία παρατηρούνται πλείστα προβλήματα. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου πραγματοποιήθηκε η σχετική ανακοίνωση και ξεκίνησε η εγκατάσταση των ψηφιακών δορυφορικών πλατφορμών από τον πάροχο που επιλέχτηκε, όμως η διαδικασία διεκόπη λόγω του lockdown και δεν επανεκκίνησε ποτέ, με συνέπεια να υφίστανται σήμερα σε εκκρεμότητα πληθώρα σχετικών αιτήσεων από μόνιμους κατοίκους των περιοχών.

Σε ορισμένες περιοχές του Νομού η σχετική διαδικασία δεν έχει εκκινήσει καν και οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ενημέρωση σε σχέση με το χρόνο κατάθεσης των αιτήσεών τους, ενώ περιοχές της ορεινής κυρίως Μαγνησίας, επί παραδείγματι περιοχές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου(πχ περιοχή Χορευτού) ή του Δήμου Ρήγα Φεραίου (πχ περιοχή Κερασιάς), δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρόλο που – σύμφωνα με διαμαρτυρίες των κατοίκων – η τηλεοπτική κάλυψη μέσω Digea είναι ασταθής ή μερική ή μηδενική.
Όπως τονίζει η Βουλευτής το θέμα αυτό χρήζει αντιμετώπισης καθώς η τηλεοπτική κάλυψη είναι απολύτως αναγκαία, ως μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Μία αναγκαιότητα μάλιστα, της οποίας η αξία έχει ιδιαίτερα αναδειχθεί λόγω της Πανδημίας του κορονοϊού και της ανάγκης συνεχούς ενημέρωσης του πληθυσμού.

Με δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος κλείνει δύο χρόνια από τη ψήφισή του και θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα κονδύλια ύψους 25 εκατ. Ευρώ, ήταν εξασφαλισμένα από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ, η κ. Παπανάτσιου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
– Σε ποιες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Μαγνησίας έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος, όπως ορίζεται στο ν. 4563/2018 και έχουν προσκληθεί οι μόνιμοι κάτοικοι μέσω των Δήμων για να προβούν στις απαραίτητες αιτήσεις, προκειμένου να λάβουν δωρεάν τη ψηφιακή δορυφορική πλατφόρμα.
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα στις περιοχές που σταμάτησε η εφαρμογή του, λόγω lockdown.
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος και στις υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας που αναφέρονται στο Παράστημα του ν. 4563/2018 και -σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μόνιμοι κάτοικοι της ορεινής και νησιωτικής Μαγνησίας, που κατοικούν σε περιοχές με μερική ή ασταθή κάλυψη ή δεν καλύπτονται καθόλου από το τηλεοπτικό σήμα της Digea.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger