Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

«Καυτό» και κρίσιμο Σαββατοκύριακο: Παραλίες, τουρισμός και μεταφορές σε πρώτο πλάνο

Κρίσιμο τεστ το άνοιγμα παραλιών (αύριο) και των εκκλησιών (την Κυριακή). Με αυστηρούς κανόνες και… τσουχτερά πρόστιμα ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ. Ανακοινώνονται σήμερα τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές. Πώς θα ταξιδεύουμε και πώς θα περιμένουμε τουρίστες το καλοκαίρι.

Η σημερινή ανακοίνωση των πρωτοκόλλων για τις μεταφορές αποτελεί ουσιαστικά την πρόγευση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό – το οποίο και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται, δηλαδή, για το πρώτο βήμα, αφού περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα ταξίδια στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά τις πτήσεις.

Συγκεκριμένα:
  • Για τα αεροπλάνα προτείνεται πληρότητα έως και 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για πλήρωμα και επιβάτες.
  • Για τα πλοία, η πληρότητα δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 50%, ενώ κι εδώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
  • Στα τρένα του ΟΣΕ και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ η πληρότητα επίσης θα είναι έως 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, άλλωστε, επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και από και προς την Κρήτη δίχως αιτιολογία. Αποκαθίσταται, επίσης, σταδιακά το δίκτυο των εσωτερικών αεροπορικών συνδέσεων, με περισσότερες πτήσεις ανά ημέρα, ενώ προσπάθειες για ομαλοποίηση γίνονται έως τα τέλη του μήνα και για τις πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα επανεκκινήσουν σύντομα  για συγκεκριμένους προορισμούς.
Η εστίαση πάντως θα επανεκκινήσει οριστικά την 1η Ιουνίου, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών λόγω και του καύσωνα συνιστά ένα πρακτικό τεστ για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας κι υγιεινής.

Ο τουρισμός

Το σχέδιο για τον τουρισμό αναμένεται να «κλειδώσει» στις συσκέψεις του Σαββατοκύριακου στο Μαξίμου, καθώς ακόμη υπάρχουν θέματα υπό συζήτηση. Μιλώντας πάντως στην τηλεδιάσκεψη του Boston Consulting Group, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και ξεκινάει η σεζόν, ενώ τόνισε ότι τα πρωτόκολλα στο σύνολό τους «θα είναι λογικά». Έθεσε δε τους στόχους για τη φετινή, δύσκολη χρονιά: «Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα», είπε.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο και για τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα πλέον απεικονίζουν τις πρώτες ημέρες μετά την άρση της καραντίνας. Συνεπώς, θα υπάρξει μια καθαρή εικόνα για το αν και κατά πόσον επηρεάζει τη διασπορά του ιού η έξοδος από το σπίτι για τους περισσότερους πολίτες, αλλά και για τις μετέπειτα αποφάσεις και το αν αλλάζει ή όχι κάτι (π.χ. για τα καταστήματα εστίασης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger