Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Η Ζέττα Μ. Μακρή, για μία ακόμη φορά, στο πλευρό των αλιέων



Για μία ακόμη φορά, η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή στέκεται στο πλευρό των αλιέων και στηρίζει, με κοινοβουλευτική της αναφορά, που  κατέθεσε, σήμερα,  Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, προς τους αρμόδιους υπουργούς, το εύλογο του αιτήματος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου για τη συμπερίληψη των αλιέων εκείνων, οι οποίοι, ταυτόχρονα, είναι και ιδιοκτήτες πλοίων ή συμπλοιοκτήτες, στη χορήγηση του αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 € λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι αλιείς, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι  ιδιοκτήτες πλοίων ή συμπλοιοκτήτες και διατηρούν αντίστοιχες οικογενειακές επιχειρήσεις 2 και 3 ατόμων, μένουν εκτός της χορήγησης του έκτακτου βοηθήματος λόγο του τρόπου φορολόγησής τους. Δεδομένου ότι, από το 2014, το εισόδημα του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου, που προέρχεται από αλιεύματα πλοίων ανεξαρτήτως χωρητικότητας και ανεξαρτήτως φυσικής η νομικής υπόστασης (ατομική επιχείρηση η συμπλοιοκτησία), φορολογείται με τις ειδικές διατάξεις  του Ν27/1975 (παρ.9), σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του διοικητή της ΑΑΔΕ (ΑΔΑ 679846ΜΠ32-ΧΝΝ), ο φορολογικός κωδικός  αριθμός δραστηριότητας (ΚΑΔ 651) είναι διαφορετικός από τους επιλέξιμους για τη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης ΚΑΔ (461-462), που έχουν αναρτηθεί για τους αλιείς από το Υπουργείο Οικονομικών. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων αλιέων από την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 Ευρώ λόγω κορωνοϊού,.

Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη την αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων αλιέων και η οποία, μάλλον, διαφαίνεται ότι, εκ παραδρομής, έχει σημειωθεί λόγω του ιδιαίτερου τρόπου φορολόγησης του συγκεκριμένου κλάδου, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη μέριμνα και αξίωση στο ως άνω αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger