Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Απ' τον Ωνάση, στους μετόχους της Aegean. Πώς οι καπιταλιστές χρεοκοπούν τις εταιρείες τους, θησαυρίζοντας οι ίδιοι.



Το πολύ καλό κείμενο που έχει στην ιστοσελίδα του ο jodi επανέφερε στην μνήμη μας μια ιστορική φράση που φέρεται να έχει πει ο Αριστοτέλης Ωνάσης σχετικά με την στάση του αστικού ελληνικού κράτους απέναντι στους καπιταλιστές.

Πριν απ' αυτό να σας θυμίσουμε ότι το 1957 υπογράφτηκε η αρχική σύμβαση της παραχώρησης της "Ολυμπιακή Αεροπορία" από το Ελληνικό κράτος στον Αριστοτέλη Ωνάση. Στα 18 χρόνια που βρισκόταν η εταιρία στα χέρια του πλουτοκράτη, η σύμβαση τροποποιήθηκε 12 φορές και κάθε φορά ο Ωνάσης αποκτούσε περισσότερα κρατικά προνόμια και περισσότερες οικονομικές απαλλαγές, 
Ο ίδιος θησαύρισε αλλά οδήγησε την εταιρεία στην καταστροφή, παραδίδοντας την στην κυβέρνηση του "εθνάρχη" Καραμανλή, το 1975 με τα ελλείματά της να ανέρχονται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δραχμές. (Τεράστιο ποσό γι' αυτή την εποχή).

Την περίφημη φράση του Ωνάση που αναφέραμε αρχικά, την δημοσίευσε στο βιβλίο του "Ο Δικηγόρος" ο φίλος του και νομικός του σύμβουλος Τρύφωνας  Κουταλίδης. Σε κάποια συζήτηση ο πλουτοκράτης του είπε: «…Η Ολυμπιακή είναι ένας κουβάς με σκατά που όλο του προσθέτουμε. Ε, μόλις ξεχειλίσει και μας πνίξει η μπόχα, θα τον δώσουμε στο γκουβέρνο...».
Να ξεπλύνει δηλαδή το δημόσιο -όλοι εμείς- τον "κουβά" και να τον παραδώσει καθαρό στον επόμενο καπιταλιστή.

Και εδώ θα σας παραπέμψουμε σε ένα κείμενο που δημοσιεύει σήμερα στον ιστότοπο του ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης. "Με πρόκληση για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς επίδομα ανεργίας και οικονομικό σκάνδαλο ολκής θα ισοδυναμεί η κρατική επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας Aegean", αναφέρει στην εισαγωγή του". Και αιτιολογεί αναλυτικά αυτή του την εκτίμηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger