Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Σε επιφυλακή τα Κέντρα Υγείας των Βορείων Σποράδων – Ανησυχούν για εμφάνιση περιστατικών κορωνοϊού

Έτσι θα ονομαστεί το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου - TheNewspaper.gr

Κατερίνα Τασσοπούλου

Με τον φόβο άφιξης ενός περιστατικού που μπορεί να έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ζουν οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας των Σποράδων.
Μάσκες και γάντια υπάρχουν σε επάρκεια, όχι όμως και αντισηπτικά. Στα νησιά εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός, εάν παρουσιαστεί κρούσμα και να προκαλέσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στους πολίτες και στο υποτυπώδες σύστημα υγείας, που διαθέτουν.

Οι γιατροί είναι λίγοι και κυρίως στην Αλόννησο που υπηρετούν μόλις δύο αγροτικοί, οπότε το νησί, βρίσκεται σε γενικό «συναγερμό». Επιμελητής γιατρός «εμφανιζόταν» στην Αλόννησο μια φορά τον μήνα, αλλά στην εποχή του κορωνοϊού δεν αναμένει κανείς την άφιξή του. Διαγνωστικά τεστ δεν υπάρχουν στα νησιά.
Τα Κέντρα Υγείας είναι προετοιμασμένα προκειμένου να συνδράμουν με το προσωπικό τους κυρίως σε εκείνα τα περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά αφορούν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να ελεγχθούν άμεσα. Ικανότητα όμως να υπάρξει περίθαλψη ενός περιστατικού δεν υπάρχει.
Διαμορφώθηκαν χώροι απομόνωσης στα Κέντρα Υγείας και οι εφημερίες που μπορούν να κάνουν οι γιατροί αυξήθηκαν.
«Είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα, αλλά και οι κάτοικοι είναι συνεργάσιμοι με τα μέτρα και στο Περιφερειακό Ιατρείο συνδράμει ο Δήμος, ενώ έγιναν και δωρεές», σημείωσε ο αγροτικός γιατρός της Αλοννήσου.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Περίσσης τόνισε πως τα μέτρα στο νησί τηρούνται γιατί εάν υπάρξει κρούσμα όλοι γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί.
«Υπάρχουν υλικά και στηρίζουμε το Κέντρο Υγείας. Ελλείψεις δεν καταγράφονται σε μέσα προφύλαξης των γιατρών», σημείωσε. Το να εκδηλωθεί ένα κρούσμα στα νησιά δεν είναι απλό ζήτημα. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει διαθέσιμος μόνον ένας φορητός θάλαμος αρνητικής πίεσης (λέγεται «κάψουλα»), όπου θα μπορούσε να νοσηλευτεί ασθενής με Covid-19.
Και είναι προφανές πως δεν θα μπορεί να καλύψει τη νησιωτική χώρα, ενώ την ίδια στιγμή είναι σαφές από όλους όσοι βρίσκονται σε αυτό το πεδίο, πως οι ημερήσιες αεροδιακομιδές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις δύο ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger