Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Εφιαλτική πτώση (-90%) του τουρισμού

Το μέγεθος μιας χώρας δεν κρίνεται από την έκταση του εδάφους της, αλλά από το επίπεδο ανάπτυξης και την τεχνολογία της. Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις• και σε
αυτό μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα. Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική μου εκτίμηση, αυξήθηκε σημαντικά. Λέω στον ελληνικό λαό ότι ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά αν λάβετε τα αναγκαία μέτρα μπορείτε σύντομα να θεραπεύσετε την οικονομία σας».
Aπό την Ιόλη Πιερίδη
Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν ο τότε πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, δήλωνε τα παραπάνω μιλώντας στον Άγγελο Αθανασόπουλο για το ΒΗΜΑ.
Σήμερα Φεβρουάριος του 2020, μόλις 8 χρόνια μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ήδη πολεμούν στη Συρία και τη Λιβύη, απειλούν την Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση εάν δεν ενδώσουμε απόλυτα στις διεκδικήσεις-ορέξεις τους.
Ο Ερντογάν έχοντας χτίσει στενή συνεργασία με τη Μέρκελ και τον Τραμπ αισθάνεται πανίσχυρος.
Την ίδια στιγμή έχουμε εικόνα κατάρρευσης στον ελληνικό τουρισμό ενόψει ενός “σκοτεινού” καλοκαιριού.
Στη Σαντορίνη, ένα από τα πλέον δημοφιλή ελληνικά νησιά η πτώση αγγίζει το 90%!
Δεν πρόκειται για δική μας αυθαίρετη εκτίμηση αλλά για αποκάλυψη που κάνει στο Capital.gr και στη Βίκυ Κουρλιμπίνη ο κ. Δημήτρης Λιγνός, πρόεδρος του επαγγελματικού σωματείου ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης.
Το πλήγμα για το νησί, που στηρίζει μεγάλο μέρος των αφίξεων και της τουριστικής οικονομίας στην κινεζική αγορά, είναι μεγάλο, με την πορεία της φετινής σεζόν να τίθεται εν αμφιβόλω, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. Σημειώνεται πως στο νησί έρχονται χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες κάθε χρόνο, είτε αεροπορικώς είτε με πακέτα κρουαζιέρας, για να φωτογραφηθούν με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Οία ή για να τελέσουν το γάμο τους. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί ραγδαία στο νησί την τελευταία πενταετία.
Όπως προσθέτει επίσης ο κ. Λιγνός, όσες κρατήσεις έγιναν από Κινέζους έχουν ακυρωθεί, ενώ τον τελευταίο μήνα, ήδη από την αρχή της εξάπλωσης της νόσου, δεν υπάρχει κινητικότητα ούτε από άλλες σημαντικές αγορές για τον Τουρισμό του νησιού, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί τουρίστες από άλλες χώρες ρωτούν αν στο ξενοδοχείο που θέλουν να μείνουν υπάρχουν κρατήσεις από Κινέζους.
Ένας λαός που έχει επαναπαυθεί στον ρόλο του ρεντρούμη και του ξύστη των καφενείων είναι λογικό να πάθει φοβερή ήττα εάν χάσει και τα έσοδα από τον τουρισμό. Πουλάμε το ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο και τα κονομήσαμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο στη ζωή μας. Α, και να παίρνουμε δάνεια (σαν κράτος και πολίτες) πριν ακόμη την επανάσταση του ’21. Πριν γίνουμε κράτος παίρναμε δάνεια. Αργότερα, στη μεταπολίτευση θα παίρναμε τα πακέτα της ΕΟΚ, τα ΜΟΠ και πάει λέγοντας.
Έτσι ζούσε αυτός, ο αούα, λαός με φόντο το πελατειακό κράτος των κοτζαμπάσηδων και της διαπλοκής. Και να που φτάσαμε.
Όταν οι Ισραηλινοί έστηναν νεοφυείς επιχειρήσεις εμείς παίζαμε πρέφα στους καφενέδες και περιμέναμε τις τουρίστριες στη Ρόδο. Τώρα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποιες εγχώριες startups o Mπελμοντό Βρούτσης ψάχνει τρόπο να βάλει ασφαλιστικές εισφορές και στους εταίρους των ΙΚΕ για να μπορεί να συντηρεί τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ του Δημοσίου, από την ΕΡΤ και τη ΔΕΗ έως τα ΕΛΤΑ, την ΕΒΟ και πάει λέγοντας.
Ενώ στον Ισραηλινό στρατό υπηρετούν από το 1948 οι γυναίκες οι δικές μας προσπαθούν να πάρουν μέρος σε ριάλιτυ και τηλεπαιγνίδια.
Το κράτος των ρεντρούμηδων καταρρέει.
Ανησυχία για τους Κινέζους τουρίστες, που πραγματοποιούν από τις υψηλότερες τουριστικές δαπάνες σε σύγκριση με άλλες αγορές, υπάρχει επίσης και από τους ξενοδόχους της Αθήνας, όσο και από προορισμούς με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως οι Δελφοί, τα Μετέωρα και το Ναύπλιο. Και εκεί το ποσοστό ακυρώσεων είναι πολύ μεγάλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger