Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ «Ξέπλυμα» που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς σχεδιασμούς;


Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου
Eurokinissi
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου
Τις αντιδράσεις σωματείων εργαζομένων και φορέων έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, με την οποία όχι μόνο βγάζει λάδι τη ναζιστική δολοφονική Χρυσή Αυγή και τους κατηγορούμενους, αλλά πολύ περισσότερο αποδέχεται πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των ναζί, «ξεπλένοντας» έτσι την εγκληματική τους δράση. Αμέσως μετά το άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης, σωματεία και φορείς, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, κατήγγειλαν όσα προκλητικά ακούστηκαν από την εισαγγελέα. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση για να απομονώσουν τους φασίστες. Ανακοίνωση εξέδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΣΟ και δεκάδες σωματεία, καθώς επίσης η ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΚΑΜ.
Εάν υιοθετηθεί από το δικαστήριο αυτή η προκλητική πρόταση της εισαγγελέα, όχι μόνο θα αθωωθούν οι δολοφόνοι αλλά - πολύ περισσότερο - θα δικαιωθούν. Και θα παραδοθούν στην κοινωνία «άσπιλοι και αμόλυντοι», για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση, θα αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, κάτι που ταυτίζεται με τον ναζιστικό της χαρακτήρα.

Τα ερωτήματα σχετικά με το ποιους εξυπηρετεί μια πιθανή αθώωση της Χρυσής Αυγής είναι πολλά. Γιατί το να υπάρχει μια «καθαρή» Χρυσή Αυγή μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος και της άρχουσας τάξης. Γιατί υπάρχουν μηχανισμοί που θα ήθελαν μια «ξεπλυμένη» Χρυσή Αυγή, που να μπορεί να παίζει το ρόλο της σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του λαού.
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία
Η πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τόσο το περιεχόμενο των ερωτήσεών της όσο και προτάσεις της έδειχναν τις προθέσεις της. Παραθέτουμε ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γεγονότα από την ακροαματική διαδικασία, που είναι αποκαλυπτικά.
Εχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Η εισαγγελέας έκανε δεκτά τα αιτήματα των χρυσαυγιτών που ζητούσαν κάθε τόσο τη σύλληψη των μαρτύρων κατηγορίας για ψευδορκία, ακόμα και των φίλων του Φύσσα που ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας.
2. Οι ερωτήσεις της κατέτειναν στην αποδόμηση του κατηγορητηρίου και των μαρτυρικών καταθέσεων. Υπερασπιζόταν επί της ουσίας τη διάχυση του ρατσισμού στην κοινωνία, όταν απαντούσε στους μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονταν στα «συσσίτια των χρυσαυγιτών μόνο για Ελληνες» ότι «τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαγητό στους Ελληνες»!
3. Συμβούλευε τους μάρτυρες κατηγορίας να κάθονται «στ' αυγά τους». Συγκεκριμένα, όταν ο μάρτυρας Θ. Πισιμίσης, υπάλληλος του δήμου Χαλανδρίου, περιέγραψε πώς χτυπήθηκε από μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης το 2014, επειδή διαμαρτυρήθηκε για το κλίμα φόβου που διαχεόταν από τους χρυσαυγίτες σε συγκέντρωσή τους ενάντια στην προφυλάκιση των στελεχών της και όπως είπε «θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω», η εισαγγελέας τού είπε χαρακτηριστικά «μήπως αν δεν είχατε αντιδράσει»...
4. Συμμεριζόταν την «απορία» των χρυσαυγιτών, που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το πώς καταλάβαιναν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες τα παραγγέλματα από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου!
5. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθειά της να μειώσει και να αμφισβητήσει μαρτυρίες δημοσιογράφων ή πανεπιστημιακών, με το σκεπτικό ότι ουδέποτε απευθύνθηκαν και «στην άλλη πλευρά», δηλαδή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, για να λάβουν την άποψή της (!) επί της ουσίας για τις εγκληματικές της πράξεις.
6. Χαρακτηριστικές και οι ερωτήσεις της σε μάρτυρες όταν αναφερόταν στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στα τζαμιά, όπως για το «αν είχαν άδεια», «αν είχαν άδεια παραμονής οι αλλοδαποί». Μάλιστα, για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Παλιό Εφετείο της Σωκράτους, όπου ζούσαν μετανάστες, ρωτούσε τους μάρτυρες αν είχε γίνει έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου.
Κανένας εφησυχασμός
Και η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Το ΚΚΕ είχε εκφράσει από την αρχή την ανησυχία του για τις κωλυσιεργίες στη δίκη, είχε καταγγείλει τη στάση όλων των αστικών κομμάτων, κυβερνήσεων, τοπικών διοικήσεων που έκαναν πλάτη στους νεοναζί, που «χάιδευαν αυτιά». Το ΚΚΕ είχε διατυπώσει ακριβώς αυτό, ακόμα και μετά τις εκλογές του Ιούλη του 2019, όταν δεν μπήκαν στη Βουλή. Γιατί, πολύ απλά, το σύστημα που υπηρετούν οι φασίστες πότε τους αμολάει και πότε τους μαζεύει, ανάλογα με τους σχεδιασμούς του.
Το αίτημα της καταδίκης και τιμωρίας των ναζί - φασιστών, της εγκληματικής δράσης τους, πρέπει να ακουστεί σήμερα ακόμα πιο δυνατά. Ταυτόχρονα, να δυναμώσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς η πάλη για την απομόνωση των φασιστικών - ναζιστικών ιδεών και της ρατσιστικής δράσης, να απομονωθούν όσοι τους κάνουν πλάτες. Και κυρίως να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που τους γεννά και τους θρέφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger