Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Στο Ευρωκοινοβούλιο ως ομιλήτρια η Μαρίνα Χρυσοβελώνη


Στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες βρέθηκε το διάστημα 8-10 Δεκεμβρίου 2019 η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η κ. Χρυσοβελώνη  αποδέχτηκε την πρόσκληση από την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Έλενα Κουντουρά να είναι  μια από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ίδια με θέμα: «Το φύλο στην υγεία: προκλήσεις για ένα πιο υγιές μέλλον για τις γυναίκες στην Ευρώπη».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου όπου στόχος ήταν να  αναδειχτούν  θέματα που άπτονται των πολιτικών της ΕΕ για την υγεία των γυναικών αλλά και της ισότητας των φύλων στον τομέα αυτό,  συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της γυναικολογική υγείας, της ψυχικής υγείας, των σεξουαλικής και αναπαραγωγής δικαιωμάτων, καθώς και της διάστασης της ισότητας των φύλων στην Υγεία
Η κ. Χρυσοβελώνη με την ιδιότητά της ως πρώην υφυπουργός με αντικείμενο την ισότητα των φύλων τόνισε στην ομιλία της μεταξύ  άλλων:
 
«….Σήμερα, όλοι μας ατομικά, αλλά και σαν κοινωνία δοκιμαζόμαστε από τις συνέπειες μιας εποχής έντονων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών αλλαγών με αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις εντός και εκτός της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας. Στη σημερινή εποχή, λοιπόν, οι γυναίκες καλούνται να ενσαρκώσουν με μεγαλύτερη ευθύνη πολλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους: Είναι εργαζόμενες, μητέρες, σύζυγοι, επαγγελματίες, πολιτικοί …αρκετοί ρόλοι θα έλεγε κανείς για το - κατά τα παλαιά πρότυπα - «ασθενές» φύλο.
… Με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η γυναίκα παλιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, κυρίως επειδή ήταν υποχρεωμένη να παραμένει στο σπίτι και να μην εργάζεται, αλλά να ασχολείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών, με «τα του οίκου» και οι προσωπικές της ανάγκες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των γυναικών και στη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των ανδρών, μέσω σημαντικών νομοθετημάτων περί ίσης μεταχείρισης αλλά και με την ρητή ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων στις πολιτικές και στα μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ας ελπίσουμε ότι η  ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, η  εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα υγείας, έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης διαφόρων νοσημάτων, θα καταστήσει τις γυναίκες περισσότερο ενήμερες και ευαισθητοποιημένες γύρω από τα ζητήματα αυτά.
Κλείνοντας, θα ήθελα να φέρουμε στο μυαλό μας τη  ρήση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, της Ελεανόρ Ρούσβελτ: «Μια γυναίκα είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι – δεν μπορείς να πεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστό νερό…. άλλες διαλύονται….., άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό & υπέροχο…!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger