Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος made in the USA;

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στη Βολιβία, με τις υποκινούμενες βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στην επανεκλογή του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Έβο Μοράλες και την άρνηση της αντιπολίτευσης να δεχθεί τον διάλογο που πρότεινε η κυβέρνηση, αναδύουν έντονα «οσμή» απόπειρας πραξικοπήματος

Την προσπάθεια να ανατρέψουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας κατήγγειλε δημόσια ο ίδιος ο Μοράλες, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία ενάντια στη δημοκρατία».
Διόλου τυχαία, στα πρόσφατα γεγονότα αποσταθεροποίησης της Βολιβίας, εμπλέκονται ονόματα αμερικανών γερουσιαστών. Πριν λίγες μόλις μέρες, το ραδιοφωνικό εκπαιδευτικό δίκτυο της Βολιβίας (Erbol) διέρρευσε 16 ηχητικά στα οποία ηγέτες της αντιπολίτευσης φέρονται να ζητούν πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση, ενέργεια που θα συντονιζόταν από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μεταξύ των γερουσιαστών των ΗΠΑ που αναφέρονταν στο ηχητικό υλικό συγκαταλέγονται οι Μάρκο Ρούμπιο, Μπομπ Μενεντέζ και Τεντ Κρουζ. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών γερουσιαστών είναι ότι έλκουν την καταγωγή τους από την Κούβα, όντας ορκισμένοι αντικομμουνιστές, πολέμιοι της Κουβανικής Επανάστασης ενώ πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στην προώθηση της επιθετικής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Στα ηχητικά που διέρρευσαν ακούγονται οι ηγέτες της βολιβιανής αντιπολίτευσης να πυρπολήσουν κτίρια του κυβερνώντος κόμματος και να πυροδοτήσουν γενική απεργία σε ολόκληρη τη χώρα. Μέρος αυτού του σχεδίου έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες με βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες παρουσιάζονταν ως “κοινωνική αναταραχή”.
Όπως σημειώνει ο αμερικανός καθηγητής και συγγραφέας James Petras, ο σοσιαλδημοκράτης Μοράλες βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ εξαιτίας της στάσης του σε μια σειρά ζητήματα, όπως η πάγια στήριξη του στις κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας, η ξεκάθαρη θέση που πήρε ενάντια στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποσταθεροποιήσουν τις ηγεσίες Τσάβες και Μαδούρο, η εναντίωση του στην επονομαζόμενη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP). Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί η πολυεπίπεδη σχέση που αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση Μοράλες με την Ρωσία και την Κίνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Petras, ο Έβο Μοράλες είναι «ο πιο συντηρητικός… ριζοσπάστης ηγέτης στον κόσμο», που καταφέρε να συνδιάσει μια ριζοσπαστική, αντι-ιμπεριαλιστική ρητορική με ορθόδοξες, ακόμη και νεοφιλελεύθερες- σε πολλές περιπτώσεις- οικονομικές πρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση, η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ στην Βολιβία και η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας Μοράλες έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα των αμερικανικών επεμβάσεων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, κάτι που αναμφίβολα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενδοιμπεριαλιστών ανταγωνισμών της Ουάσινγκτον με Κίνα και Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger