Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Ακινδύνων

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων ΑκινδύνωνΣτις 2 Νοεμβρίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη των Αγίων Ακινδύνων (Ακινδύνου, Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδηφόρου ή Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου), που υποβλήθηκαν σε σειρά φρικτών βασανιστηρίων όταν ομολόγησαν τη χριστιανική πίστη τους, το 330.
Ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος ήταν αξιωματούχοι του βασιλιά των Περσών Σαβωρίου.
Από μεγάλη αγάπη προς την αληθινή πίστη ομολογούσαν τον Χριστό, και γι’ αυτόν το λόγο συνελήφθησαν.

Τα μαρτύρια των Αγίων Ακινδύνων
Τους κρέμασαν και τους χτύπησαν, ενώ στη συνέχεια τους κατέκαψαν τα πλευρά με φωτιά. Επειδή ο βασιλιάς άρχισε να βλασφημεί τον Χριστό, οι άγιοι τον κατεδίκασαν σε αφωνία, από την οποία έπειτα τον έλυσαν.
Κατόπιν τους άπλωσαν σε πυρακτωμένα σιδερένια κρεβάτια, αλλά έπεσε καταρρακτώδης βροχή που έσβησε τη φωτιά, ενώ με την προσευχή τους έριξαν το άγαλμα του Δία.
Αποτέλεσμα τούτου ήταν να τους βάλουν σε λέβητες γεμάτους από μόλυβδο που κόχλαζε, μένοντας όμως ανέπαφοι. Μπροστά στο θαύμα αυτό ο Αφθόνιος πιστεύει στον Χριστό, γι’ αυτό και αμέσως του έκοψαν το κεφάλι.
Τους έβαλαν στη συνέχεια σε βοδινούς θύλακες, κι ενώ τους έριξαν στη θάλασσα, σώθηκαν, γι’ αυτό και πίστεψε στον Χριστό και ο Ελπιδηφόρος, που ήταν ο πρώτος της Συγκλήτου, μαζί με άλλες επτά χιλιάδες. Όλων αυτών έκοψαν αμέσως τα κεφάλια.
Τα μαρτύρια των Αγίων Ακινδύνου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου συνεχίστηκαν: τους πέταξαν σε βόθρο γεμάτο από θηρία, κι αφού κι από αυτό έμειναν αβλαβείς, πίστεψε και η μητέρα του βασιλιά. Το τέλος της αθλήσεώς τους ήρθε όταν τους έβαλαν μέσα σε κάμινο πυρός.
Ποιοι εορτάζουν στις 2 Νοεμβρίου
Στις 2 Νοεμβρίου εορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ακίνδυνος, Αφθονία και Ελπιδοφόρος.
Ιδού το απολυτίκιο που αναφέρεται στους αγίους:
Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger