Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ιερέας της κοινότητας Ευαγγελισμού στις Μπαχάμες μιλά στον «Ε.Κ.» για τον «Ντόριαν»

Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας

Οι Μπαχάμες έζησαν πρόσφατα έναν από τους πιο ισχυρούς θανατηφόρους και καταστροφικούς τυφώνες στην ιστορία τους, τον «Ντόριαν», με πάνω από πενήντα νεκρούς μέχρι τώρα, 1.300 αγνοούμενους και ολόκληρες πόλεις ισοπεδωμένες και μεταποιημένες σε άμορφες μάζες.
Ο π. Ειρηναίος Κοξ, ιερατικός προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από το 2015 στην πόλη Nassau (Νασάου), μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την τρομακτική εμπειρία του από τον «Ντόριαν» και περιέγραψε την εκεί κατάσταση.

Ο π. Ειρηναίος είπε πως «τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι πολύ άσχημα. Οι τηλεπικοινωνίες από τη μια λειτουργούν κι από την άλλη διακόπτονται καθότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους και οι γραμμές δεν μπορούν να αντέξουν την πολλαπλότητα των κλήσεων. Επίσης, έχουμε διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος όχι μόνο λόγω του τυφώνα, αλλά διαρκή προβλήματα ηλεκτροδότησης».
Συμπλήρωσε πως «η καταστροφή είναι πέρα από κάθε περιγραφή και ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται. Η οσμή θανάτου είναι αισθητή παντού καθότι πολλά πτώματα νεκρών δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμα, ενώ σπίτια έχουν ισοπεδωθεί μέχρι τα θεμέλιά τους δίνοντας την εντύπωση του Αρμαγεδδώνα και της συντέλειας του κόσμου».
Τόνισε πως «η φυσική καταστροφή είναι ένα πράγμα, αλλά ό ψυχολογικός τραυματισμός των διασωθέντων ίσως είναι ακόμα χειρότερα. Πολλοί άνθρωποι των οποίων τα σπίτια διασώθηκαν τα έχουν ανοίξει σε άγνωστους, αλλά και σε γνωστούς και φίλους που έχουν σωθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάσθηκαν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις Grand Bahamas και το Abaco».
«Εσείς πώς είσθε, η οικογένειά σας, οι ενορίτες σας, ο π. Ειρηναίος είπε «δόξα τω Θεώ είμαστε όλοι καλά. Μερικοί άνθρωποι μας ήταν στο Abaco (Αμπακο) και άλλοι στις Grand Bahamas, αλλά μπορέσαμε και επικοινωνήσαμε μαζί τους και μας είπαν ότι επιβίωσαν, αλλά πολλοί φίλοι και υπάλληλοι τους είναι σε δεινή κατάσταση κατόρθωσαν να γλυτώσουν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Μου είπαν ότι είναι συγκλονισμένοι δεν μπορούν να συλλάβουν το γεγονός πώς μπόρεσαν και σώθηκαν μέσα από ένα τέτοιο μέγεθος καταστροφής».
Αναφορικά εάν κάποιος ή κάποιοι ενορίτες τραυματίσθηκαν ή οι οικίες τους υπέστησαν ζημιές, είπε πως «αν και δεν έχω κατορθώσει να επικοινωνήσω ακόμα με όλους τους ενορίτες στις πληγείσες περιοχές, φαίνεται αρχικά ότι οι ίδιοι και τα σπίτια τους είναι εντάξει, εκτός από μερικά εστιατόρια που πλημμύρισαν ελαφρώς όμως. Μου ελέχθη πως η Grand Bahamas που είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά έχει πλημμυρίσει κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό. Το αεροδρόμιο κάποια στιγμή ήταν πλημμυρισμένο με δώδεκα πόδια νερό».
Μιλώντας για τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού ο π. Ειρηναίος είπε πως «ο ναός βρίσκεται στην πόλη Nassau (Νάσο) που είναι η πρωτεύουσα στο νησί New Providence (Νιου Πρόβιντενς) και οι περισσότεροι ενορίες μας ζουν σ' αυτό το νησί, κι όπως σας είπα νωρίτερα δεν έγινε μεγάλη ζημιά εδώ, εκτός από κάποιες μικρές πλημμύρες σε μερικούς δρόμους. Ο ναός ούτως ή άλλως βρίσκεται υπό ανακαίνιση, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές».
Σύμφωνα με τον π. Ειρηναίο, «η κοινότητα αποτελείται από περίπου 130 οικογένειες προερχόμενες εν πολλοίς από την Κάλυμνο και τη Σκόπελο, μερικοί από την Κρήτη αλλά και τη Στερεά Ελλάδα. Εκτός από την Ελλάδα έχουμε πιστούς από τη Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Σερβία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ινδία και μερικές οικογένειες προσήλυτων από τις Μπαχάμες».
Στην ερώτηση αν έχουν Ελληνικό και Κατηχητικό Σχολείο και Νεολαία, είπε: «Δυστυχώς το Ελληνικό Σχολείο σταμάτησε πριν έλθω εγώ, πριν πέντε χρόνια. Προσπάθησα να ξεκινήσω μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια, πλην όμως δεν αποκαρδιώθηκα. Τώρα προσπαθώ να εισάγω τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Δημοτικό Σχολείο ως υποχρεωτικό μάθημα τόσο για τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, όσο και για μη ελληνόπουλα. Επίσης, θέλω να ξεκινήσω διδασκαλία Ελληνικών της Αγίας Γραφής για ενήλικες και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ένα Ινστιτούτο».
Αναφορικά με τις επαγγελματικές ασχολίες των ενοριτών, είπε ότι «οι ενορίτες μας έχουν τις ίδιες ασχολίες που έχουν οι ενορίτες μιας οιασδήποτε ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχισαν ως δύτες σφουγγαράδες, συνέχισαν με το εμπόριο σπόγγων, άλλοι είναι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καταστημάτων τουριστικών ειδών, ασφαλιστικών Γραφείων, καταστημάτων ρουχισμού, γιατροί, δικηγόροι, εργολάβοι οικοδομών, επιπλοποιοί. Αρχικά ήλθαν στις Μπαχάμες στο τέλος του 1800 και περί το 1917 οργανώθηκαν ως Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα την οποία υπηρετούσε ο αείμνηστος Επίσκοπος Ναζιανζού Γερμανός Πολυζωίδης».
Μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, είπε πως «είμαστε ενθουσιασμένοι και νιώθουμε μεγάλη τιμή που θα μας επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος. Εχουν περάσει πολλά χρόνια, περί τα 10 με 11 χρόνια, από τότε που μας είχε επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Οταν έλθει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος λόγω της υψηλής του θέσης και ιδιότητας θα συναντηθεί με τους ηγέτες εδώ στις Μπαχάμες».
dorian 2
dorian 2
dorian 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger