Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Συνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και ΕισαγγελέωνΣυνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Χρ. Σεβαστίδη, είχε σήμερα η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η εν λόγω συνάντηση αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων της Υφυπουργού Εσωτερικών με θεσμικούς παράγοντες για την προώθηση θεμάτων της ισότητας των φύλων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και των διακρίσεων,  μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Στην σημερινή συνάντηση υπήρξε ενημέρωση του Προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον πρόσφατο Νόμο (Ν.4604/2019, ΦΕΚ Αρ.50, τ.Α΄) που ψηφίστηκε και αφορά παρεμβάσεις για την πραγματική ισότητα των φύλων, καθώς και για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί τομή στη  νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία.
Παράλληλα, η  κ. Μ. Χρυσοβελώνη μετέφερε στον κ. Χρ. Σεβαστίδη την εικόνα από το έργο των62 δομών που λειτουργούν πανελλαδικά ως Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, καθώς και την εμπειρία τους από τα περιστατικά κυρίως ενδοοικογενειακής βίας που καλούνται να διαχειριστούν οι δομές αυτές, προκειμένου να επιτευχθούν συνέργειες διευκολυντικές της απονομής Δικαιοσύνης σε υποθέσεις έμφυλης κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.
Προτάθηκε η διενέργεια μιας σειράς Ημερίδων ανά Περιφέρεια για την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συνδράμουν τα θύματα κακοποίησης, με την συμμετοχή και δικαστικών λειτουργών, η αναζήτηση λύσεων από κοινού και η ανταλλαγή απόψεων στο θέμα εφαρμογής πολιτικών ισότητας και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και διακρίσεων.
Επίσης, η Υφυπουργός Εσωτερικών μετέφερε στον Πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και  Εισαγγελέων την πρόταση για τη δημιουργίαφορέα, ο οποίος θα συνδράμει σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλλοντας με την εμπειρογνωσία του στην αρτιότερη και πληρέστερη αντίληψη των δικαστών σε σχετικές υποθέσεις. Συγκεκριμένα προτάθηκε να υπάρχει η δυνατότητα ο εν λόγω φορέας να εξετάζει τα θύματα και να γνωμοδοτεί, προκειμένου να αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο επιβοήθησης των δικαστικών λειτουργών που επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων. Επιπρόσθετα, προτάθηκεη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα εξετάσει τις καλές πρακτικές της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, με στόχο την ενσωμάτωσή τους  στο ελληνικό δίκαιο. Επίσης προτάθηκε η διενέργεια προγράμματος δράσεων για ενημέρωση και μετεκπαίδευση δημόσιων λειτουργών στα ζητήματα που σχετίζονται με διακρίσεις. φύλου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε την πρόθεσηκαι τη βούληση των δικαστικών λειτουργών να συνδράμουν κατά το μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών ζητημάτων, στη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης συνολικά και ειδικότερα σε υποθέσεις έμφυλης βίας.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία και ενεργοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και η συνδρομή του στην απονομή δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα παροχής επιμέλειας παιδιών. Ειδικότερα θα εξεταστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η δυνατότητα ίδρυσης ενός Σώματος εμπειρογνωμόνων υπό την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 4604/2019, με κύριο αντικείμενο την υποβοήθηση των δικαστηρίων σε σχετικά ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση  η επικοινωνία και η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνης θα συνεχιστεί, στοχεύοντας στην επιτυχέστερη αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
NewsAlloy button